Politika

HNS neće sudjelovati na kotarskim izborima, smatraju ih ‘kozmetičkim’

HNS neće sudjelovati na kotarskim izborima, smatraju ih 'kozmetičkim'

Kotarski izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva Grada Dubrovnika održat će se 22. travnja, a na današnjoj konferenciji za medije predstavnici HNS-a izjavili su kako na izborima – neće sudjelovati.

Potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević istaknula je kako Grad Dubrovnik nije spreman za izbore te kako su oni zapravo ‘poligon za promociju političkih stranaka’. Protekli izbori održali su se 2010. godine kada je na birališta izašlo 3305 birača (11,8 posto), što prema riječima potpredsjednice nije uobičajen prosjek na razini Hrvatske.

– Izbori se raspisuju za članove političkih stranaka, a ne za građane – rekla je Gabričević.

Skrenula je pozornost na činjenicu kako ‘Grad dubrovnik nema platformu niti za rad mjesnih odbora, niti za sudjelovanje građana u radu mjesnih odbora.’ Rekla je kako na stranicama Grada, dvadeset dana prije izbora, postoji ‘isključivo potpis odluka koji se odnose na političke stranke, kako se prijaviti, kako se organiziraju’. Također je istaknula kako ‘pravna regulativa nije predvidjela nikakve sankcije ni mjere u slučaju neodržavanja izbora’.

Predsjednik dubrovačkog HNS-a i gradski vijećnik Miho Obradović zapitao se tko su predsjednici 25 mjesnih odbora i gradskih kotareva Grada Dubrovnika. Istaknuo kako se teško može doći do njih jer za neke ‘ne postoje e-mail adrese’. ‘Nažalost, izgleda kako je tako samo u Dubrovniku’, rekao je Obradović i prikazao kako kaže, ‘primjere dobre prakse drugih hrvatskih gradova gdje njihovi kotarevi dobro funkcioniraju’.

– Izbori služe samo za natjecanje političkih stranaka, a u drugim gradovima predstavljaju pomoć u rješavanju komunalnih problema – rekao je Obradović.

U proračunu je predviđeno 300 tisuća kuna za provedbu gradskih kotarskih izbora, a Gabričević je istaknula kako samo 37 tisuća ide za ‘rad članova izbornog povjerenstva’. Potpredsjednica HNS-a županijska vijećnica Marina Vučković Matić rekla je kako postoji ‘jako puno načina na koje se može 300 tisuća kuna uložiti’. Tako je spomenula među ostalim kako se to može uložiti u ’10 više subvencija za 10 novih pripravnika, u subvencije za 200 novih članova u četveročlanim obiteljima, besplatno zdravstveno osiguranje’.

– Mjesni kotarevi i mjesni odbori jesu potrebni te bi trebali biti mjesto gdje građani mogu iznositi i utjecati na rješavanje komunalnih problema. Trebale bi im se povećati ovlasti – rekla je Vučković Matić.

Na samom kraju Obradović je istaknuo kako jesu za izbore, ali nisu za ‘besmislene izbore, nego za izbore koje imaju svrhu’.

– Mi smo za izbore koji su pravi, a ne kozmetički izbori koji će pridonijeti boljoj kvaliteti života građana – rekao je predsjednik.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist