Politika

HNS BOJKOTIRA ŽUPANIJSKU SKUPŠTINU ‘Župan mandate provodi s rukama u špazima’

HNS BOJKOTIRA ŽUPANIJSKU SKUPŠTINU 'Župan mandate provodi s rukama u špazima'

HNS-ovi vijećnici u Županijskoj skupštini bojkotirat će za sutra najavljenu sjednicu ovog predstavničkog tijela. Kao razlog vijećnici Valentin Dujmović i Mario Tevšić naveli su ignoriranje oporbe, posebno kod aktualnog sata kada se županu postavljaju pitanja.
-Svjedoci ste da se do sada aktualni sat održavao na način da se prvo bilježi 10 vijećnika HDZ-a, onda pet vijećnika njihovih partnera i tek potom eventualno dva vijećnika iz oporbe, a sve kako bi se čim prije potrošio taj aktualac i kako župan ne bi dobio niti jedno pitanje. Doduše čovjek ništa ne radi pa ga se nema što puno za pitati osim eventualno kakva je bila hrana na letu za Bruxelles. Nije ni to jedini razlog, ali je razlog zašto sutra nećemo biti na Županijskoj skupštini. Sutra ne dolazimo na sjednicu iz protesta takvom ponašanju i onemogućavaju oporbe da govori bar dok su mediji prisutni. Nadamo se da će čuti naš stav i promijeniti ponašanje već od iduće sjednice – rekao je Dujmović, nakon čega je prešao na temu poticaja manje razvijenim općinama od strane države i – Grad Dubrovnik je Županiji poklonio 10 milijuna kuna.

Predlažemo da tih 10 neočekivanih milijuna kuna ne ode u ludo nego da ih usmjere u subvencije avio karata i cestarina za sve građane naše Županije – govori Dujmović dodavši kako smatra da je taj iznos i više nego dovoljan za dvije, tri godine subvencija za sve građane koji žele putovati bilo avionom u Zagreb bilo autocestom do nekog drugog odredišta.

-Obzirom da naš župan konstantno govori o prometnoj izoliranosti, pojeo je stado janjaca na otvaranju raznoraznih još uvijek nevidljivih mostova i cesta koje ne vode nigdje smatramo da će našu ideju objeručke prihvatiti na zadovoljstvo svih naših sugrađana. Bilo bi lijepo i u redu da tih 10 milijuna kuna županija usmjeri prema svojim građanima – predložio je Valentin Dujmović, a isto se odnosi i na poklon koji je Grad Dubrovnik dao državi – 30 milijuna kuna za izgradnju studentskog doma.

Mario Tevšić se osvrnuo na rad, ili kako je rekao nerad župana i ove županijske vlasti.
-Kroz ove skoro već tri godine u Županijskoj skupštini rijetko se na dnevnom redu nađe nešto u što je uložen trud i što građanima daje nešto konkretno. Toga skoro uopće nema. Gledajući dnevni red nameće se zaključak da se Županijske skupštine sazivaju samo zato da ljudi koji prodaju nekretnine u povijesnoj jezgri ne bi dugo čekali odbijanje prava prvokupa. Ovo su sve neke formalne odluke reda radi, sitne stvari koje nisu vrijedne novca koji se isplaćuje vijećnicima i županu i njegovom zamjeniku za plaće. U mjesec i pol dana između dvije sjednice na to je utrošeno 180 tisuća kuna. To pokazuje koliko se ne radi i koliko se pušta da vrijeme prođe. Iz sjednice u sjednicu ne događa se ništa i ne donose se nikakve konkretne mjere. To ne mora biti tako. Onaj koji radi, traži, potiče investicije, koji se bori taj će povećati proračun. Ovdje se ne radi ništa – rekao je Tevšić, spomenuvši kako su dokumenti tek ‘copy paste’ od prošle godine, a sve to građani plaćaju.

-U takvom svjetlu se na razini Vlade pokreće pitanje potrebe opstojnosti županija. Ako se radi ovako, reda radi, naravno da onda županije ne trebaju. Ali ako će se radom pokazivati da naša županija mora opstati, onda će i opstati. Dubrovnik ne može biti ništa drugo nego centar samostalne regije, ali to treba dokazati radom. Samo se radom može dokazati drukčije. Ovo što župan i ova vlast rade jest puštanje da voda teče, sve kako bi mandat prošao u lijepom odijevanju, putovanjima i nasmiješenosti. Nema on plaću 18 tisuća kuna da bi mu bilo lako, to nosi i odgovornost. Provesti mandat, dva s rukama u špazima, to građani plaćaju. Kad se raspravlja o ukidanju županija govori se o ljudima koji ruke drže u špagu, a onim koji rade opravdat će povjerenje i novac koji im građani daju – zaključio je Tevšić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist