Natrag
17.2.2019 00:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

HNB: Plaće padaju i u 2014. godini!

18.7.2013 @ 19:01 Nikša Miletić Zanimljivosti

Podijelite:

HNB u svojim srpanjskim procjenama gospodarskih kretanja piše da bi se u 2013. godini nezaposlenost mogla i dalje povećavati, dok će realne plaće padati, što znači da još teži dani čekaju građane Hrvatske.

"S obzirom na nastavak slabljenja gospodarske aktivnosti u 2013., očekuje se daljnji pad broja zaposlenih i rast broja nezaposlenih osoba. Međunarodno usporediva, anketna stopa nezaposlenosti mogla bi dosegnuti 16,7 posto, a od 2014. mogla bi se stabilizirati te u idućim godinama postupno početi smanjivati", pišu u prognozi HNB-a te dodaju kako bi pad nezaposlenosti mogao biti i izraženiji ako se pojača zapošljavanje u inozemstvu, prenosi vecernji list.

"Realne plaće mogle bi padati ne samo u 2013. nego i u 2014. godini", pišu iz HNB-a. U prognozi su naveli i već objavljenu informaciju da ove godine očekuju realni pad BDP-a od 1 posto, ali i da bi "pritom već sredinom 2013. godine mogli biti vidljivi blagi znaci oporavka". U 2014. godini očekuju postupan oporavak pod utjecajem rasta i investicija "pa bi godišnji rast BDP-a mogao dosegnuti 0,7 posto". Nastavit će se smanjenje osobne potrošnje i potrošnje države, a "jačina" oporavka ovisit će o "realizaciji investicijskih projekata, uvoznoj potražnji glavnih vanjskotrgovinskih partnera i o načinu provođenja fiskalne prilagodbe".

HNB najavljuje da će monetarnom politikom i dalje održavati relativnu stabilnost tečaja kune. Očekuju da će u 2013. godini povećati proračunski manjak zbog stagnacije prihoda i povećanja rashoda i državnih investicija. "Iduće godine trebala bi obilježiti fiskalna konsolidacija jer će se na Hrvatsku primjenjivati pravila Pakta o stabilnosti i rastu EU-a", pišu iz HNB-a. U 2015. godini HNB očekuje da će rast BDP-a biti 1,3 posto, da će se osobna potrošnja povećati za 0,4 posto, a broj zaposlenih povećati za 1,3 posto.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana