Zanimljivosti

HNB: Plaće padaju i u 2014. godini!

HNB: Plaće padaju i u 2014. godini!

HNB u svojim srpanjskim procjenama gospodarskih kretanja piše da bi se u 2013. godini nezaposlenost mogla i dalje povećavati, dok će realne plaće padati, što znači da još teži dani čekaju građane Hrvatske.

"S obzirom na nastavak slabljenja gospodarske aktivnosti u 2013., očekuje se daljnji pad broja zaposlenih i rast broja nezaposlenih osoba. Međunarodno usporediva, anketna stopa nezaposlenosti mogla bi dosegnuti 16,7 posto, a od 2014. mogla bi se stabilizirati te u idućim godinama postupno početi smanjivati", pišu u prognozi HNB-a te dodaju kako bi pad nezaposlenosti mogao biti i izraženiji ako se pojača zapošljavanje u inozemstvu, prenosi vecernji list.

"Realne plaće mogle bi padati ne samo u 2013. nego i u 2014. godini", pišu iz HNB-a. U prognozi su naveli i već objavljenu informaciju da ove godine očekuju realni pad BDP-a od 1 posto, ali i da bi "pritom već sredinom 2013. godine mogli biti vidljivi blagi znaci oporavka". U 2014. godini očekuju postupan oporavak pod utjecajem rasta i investicija "pa bi godišnji rast BDP-a mogao dosegnuti 0,7 posto". Nastavit će se smanjenje osobne potrošnje i potrošnje države, a "jačina" oporavka ovisit će o "realizaciji investicijskih projekata, uvoznoj potražnji glavnih vanjskotrgovinskih partnera i o načinu provođenja fiskalne prilagodbe".

HNB najavljuje da će monetarnom politikom i dalje održavati relativnu stabilnost tečaja kune. Očekuju da će u 2013. godini povećati proračunski manjak zbog stagnacije prihoda i povećanja rashoda i državnih investicija. "Iduće godine trebala bi obilježiti fiskalna konsolidacija jer će se na Hrvatsku primjenjivati pravila Pakta o stabilnosti i rastu EU-a", pišu iz HNB-a. U 2015. godini HNB očekuje da će rast BDP-a biti 1,3 posto, da će se osobna potrošnja povećati za 0,4 posto, a broj zaposlenih povećati za 1,3 posto.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist