Zanimljivosti

HIROVCI S ATLANTIKA Uvik kontra, takva sorta… 

HIROVCI S ATLANTIKA Uvik kontra, takva sorta... 

Prvi Murphyjev jedriličarski zakon kaže da gdje god krenuli, iz tog pravca će zapuhati vjetar. Mi na južnom Atlantiku već danima svjedočimo ovom fenomenu – javlja nam posada jedrilice HIR3 svoje nove doživljaje s Atlantika.

-Zapuhalo je 20-25 čvorova istočnog vjetra koji je iskopao veeelike valove, a mi sa skraćenim glavnim jedrom i malim flokom idemo uvik kontra! Jedrimo polako, polakše nego bi mogli, ali zato je život na brodu puno podnošljiviji, nego da idemo brže, a tako čuvamo i brod i opremu. Procjena je da je bolje prijeći malo manje milja dnevno, nego riskirati neku havariju – ističu HIRovci.

-Danas sam morao obući i punu opremu (jedriličarsko odijelo, čizme, prsluk, sigurnosnu traku) da bi na provi provukao jedan konop, a trebalo mi je i više od sat vremena da zasijem glavno jedro koje se malo rasparalo na mjestu gdje je krat vezan za boom. Uz sve to, posada je ljuta na skipera, pa je svatko na svom dijelu broda razmišlja… – priča nam Zoran iz posade. Ni ostalima nije lako, ali… Uvik kontra, takva sorta… Pozdrav od HIRovaca!

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist