Aktualno

HIDROELEKTRANA U PLATU Bez odgovora ni dva mjeseca nakon tragedije

HIDROELEKTRANA U PLATU Bez odgovora ni dva mjeseca nakon tragedije

Prošlo je dva mjeseca dana od tragedije u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu u kojoj su živote izgubili Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak, a službene odgovore još ne znamo. 

Na Županijskoj skupštini koja se održala u ponedjeljak župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić na vijećničko pitanje o tome znaju li se detalji istrage ili bilo kakve nove informacije, odgovorio je kako je ‘istraga u tijeku’ i da ‘ne želi prejudicirati’ te kako nema novih saznanja. Podsjetimo, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić početkom veljače potvrdio je kako inspektorat rada utvrdio propuste u Hidroelektrani u Platu. ‘Nakon očevida i inspekcije utvrđeni su određeni propusti u segmentu zaštite na radu’, rekao je tada.

Nedugo nakon toga, u javnost je procurila informacija kako su, prema preliminarnom izvješću inspekcije rada, uzrok nezaustavljivog požara ploče poliestera ugrađene u strop strojarnice. Riječ je o lakozapaljivom materijalu kojeg je ugradila splitska tvrtka Sperga inženjering, čini se, netom prije tragedije.

HEP i dalje ne odgovara na medijske upite te ne iznosi nikakve detalje dok traje DORH-ova istraga tragedije koja se uspoređuje s onom na Kornatima. Tijekom dugih mjesec dana na snazi su ista pitanja, i dalje bez odgovora, među ostalim i zašto su bila dostupna samo dva izolacijska aparata za zrak, koliko često su se odvijale sigurnosne provjere i spremnost ljudi na nenadane situacije… Ali i – hoćemo li ikad saznati istinu što se zapravo dogodilo?

Četverdodnevna opsežna potraga
10. siječnja 2019. tako će ostati zapamćen po tragediji koja je potresla Dubrovnik i okolicu. U ranim jutarnjim satima tog četvrtka buknuo je požar u Hidroelektrani u Platu. Sve žurne službe izašle su na teren, no nitko nije slutio razmjere tragedije. Četverodnevna opsežna potraga završila je u nedjelju nakon što je u cijevi Hidrolektrane Dubrovnik u Platu pronađeno tijelo trećeg radnika.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, koji je kao i ostali pripadnici žurnih službi danonoćno bio na terenu, rekao je kako je ovo bila jedna od najtežih intervencija. Požar je hidroelektranu zahvatio u jutarnjim satima četvrtka. U trenutku izbijanja požara u tunelu hidroelektrane na dubini od 200 do 300 metara bilo je dvanaest radnika koji su se zbog velikog dima razdvojili. Njih šestero, koji su se izvukli, zadoblii su ozljede, ali bili su izvan životne opasnosti. Trojici je pružena pomoć na licu mjesta, dok je troje prevezeno na daljnje pretrage u Opću bolnicu Dubrovnik. No, neki od njih bili su zabrinuti za sudbinu trojice svojih kolega, zbog čega su se i vratili u hidrolektranu i pokušali pomoći, ali nisu uspjeli… Zbog ozljeda, opeklina i gutanja dima i oni su bili hospitalizirani u bolnici.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist