Hrvatska

HGK OBJAVLJUJE Pada broj izdanih građevinskih dozvola

HGK OBJAVLJUJE Pada broj izdanih građevinskih dozvola

U srpnju ove godine izdano je 677 građevinskih dozvola (574 za zgrade i 103 za ostale građevine), što je 7,5 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine (5,8 posto manje za zgrade i 16,3 posto manje za ostale građevine)., javljaju iz Hrvatske gospodarske komore.

Time se kontinuitet pada broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini protegao na posljednja četiri mjeseca, pri čemu je znakovito da se pad simultano bilježi kod dozvola za zgrade i kod dozvola za ostale građevine. Čini se da je nakon dvoznamenkastog rasta broja dozvola u razdoblju od travnja 2016. do rujna 2017. godine dosegnuta razina izdavanja dozvola primjerena trenutnoj dinamici gospodarskog rasta i investicijske aktivnosti. Situacija s kretanjem predviđene vrijednosti radova sadržane u izdanim dozvolama nešto je drugačija jer vrijednost radova znatno oscilira ovisno o trenutku izdavanja dozvola za veće investicijske zahvate.

Tako je u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine predviđena vrijednost radova povećana za 50,3 posto pod utjecajem više nego trostruko veće vrijednosti radova na ostalim građevinama, iz čega se može zaključiti da je u tom mjesecu izdana građevinska dozvola za neki veći infrastrukturni projekt. Riječ je o najvećem mjesečnom iznosu predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama još od prosinca 2010. godine, čime je i ukupna vrijednost radova u srpnju ove godine bila najviša od rujna 2016. godine. Međutim, istodobno je predviđena vrijednost radova na zgradama smanjena za relativno visokih 34,4 posto.

U takvim je okolnostima sumarno u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, broj izdanih građevinskih dozvola smanjen za 4,4 posto (pad za 2,9 posto kod zgrada te za 11,3 posto kod ostalih građevina), uz smanjenje predviđene vrijednosti radova za 5,8 posto (pad za 23,2 posto kod zgrada, uz rast za 36,3 posto kod ostalih građevina). Ubrzanje predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama sugerira mogućnost oživljavanja aktivnosti u niskogradnji u narednom razdoblju. U odnosu na situaciju u pretkriznoj 2008. godini, ovogodišnji je broj izdanih građevinskih dozvola i dalje manji za 13,9 posto, dok je predviđena vrijednost građevinskih radova niža za 9,3 posto.

Tijekom srpnja zabilježena je i skromna aktivnost u izdavanju građevinskih dozvola za stanove, pa je tako predviđena gradnja 863 stana korisne površine 80.347 četvornih metara, što je 4,6 posto stanova i 10,6 posto korisne površine manje nego u istom mjesecu prošle godine. Time se međugodišnji pad broja stanova u izdanim građevinskim dozvolama protegao na posljednja četiri mjeseca, prateći tendencije kretanja izdanih dozvola za zgrade i ostale građevine.

Recentno kretanje građevinske aktivnosti pokazuje znakove ubrzanja rasta pod utjecajem visokog rasta izdanih građevinskih dozvola u prošloj godini. Trenutno stanje novih narudžbi (rast od 10,1 posto u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prošle godine) potvrđuje mogućnost nastavka takvog rasta u kratkoročnom razdoblju. Međutim, zastoj u rastu izdanih građevinskih dozvola, ako potraje, predstavlja rizik za nastavak održivog rasta građevinske aktivnosti u budućnosti.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist