Hrvatska

HGK O JAČANJU EURA ‘Usporava se rast robne razmjene EU’

HGK O JAČANJU EURA 'Usporava se rast robne razmjene EU'

Podaci o kretanju robne razmjene EU u prva četiri mjeseca ove godine i dalje pokazuju znatno usporavanje dinamike rasta izvoza i uvoza u odnosu na isto vrijeme prošle godine, ističu iz Hrvatske gospodarske komore.

Točnije, vrijednost izvoza roba je na godišnjoj razini povećana za 2,7 posto, a vrijednost uvoza za 2,3 posto. Najveći je utjecaj na takva kretanja imao rast tečaja eura prema američkom dolaru. Naime, u prva je četiri mjeseca vrijednost eura na godišnjoj razini prosječno povećana za približno 15 posto. S obzirom na to da približno trećinu izvoza te približno 55 posto ukupne vrijednosti uvoza Europska unija ostvaruje u dolarima, takvo je jačanje eura dovelo do ‘vrijednosnog’ smanjenja tog dijela robne razmjene te do smanjenja razine uvoznih cijena.

Prema raspoloživim podacima za eurozonu, uvozne cijene svih industrijskih proizvoda povećane su za 0,6 posto, dok su uvozne cijene proizvoda prerađivačke industrije smanjene za 0,2 posto. Razlika je ponajprije nastala zbog nastavka rasta cijena energenata, posebno sirove nafte.

-Premda je taj rast bio osjetno niži nego u prethodnoj godini, pa je samim tim i znatno manje utjecao na dinamiku rasta izvoza i uvoza, rast prosječne cijene nafte za približno 25 posto i dalje je imao znatan utjecaj na ukupna kretanja izvoza i uvoza. Rezultat svih navedenih kretanja bilo je smanjenje vanjskotrgovinskog deficita EU u robnoj razmjeni s ostatkom svijeta, s 10,4 milijarde eura u prva četiri mjeseca prošle godine na 8,3 milijarde eura u prva četiri mjeseca ove godine, odnosno za 25,3 posto – ističu iz HGK.

Kada se promatraju kretanja izvoza i uvoza pojedinih članica, vidljivo je da je Hrvatska u ovoj godini jedna od članica koje bilježe blagi rast vrijednosti ukupnog robnog izvoza na godišnjoj razini te blagi rast vrijednosti robnog uvoza u odnosu na prosjek drugih članica. Određeno usporavanje moglo se očekivati s obzirom na smanjivanje efekata pristupanja EU na robnu razmjenu.

Naime, premda je globalna kriza znatno otežala izvođenje zaključaka na temelju iskustava zemalja EU10 koje su EU pristupile prije Hrvatske, primjetno je da su najveće stope rasta izvoza te zemlje uglavnom ostvarivale u prvoj ili drugoj godini nakon pristupanja, odnosno može se zaključiti da su efekti na ostvarivanje visokih stopa rasta relativno kratkotrajni.

Pročitajte još

Peđa Grbin: ‘Od danas više ne smijem govoriti da je Milanović kandidat SDP-a za premijera’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Milanović odmah mora podnijeti ostavku

Dulist

OPĆI SABOR HDZ-a Plenković u govoru hvalio Karamarka pa kritizirao Milanovića

Dulist