Aktualno

HERCUL Valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka

Završnom konferencijom, održanom danas u Maloj vijećnici u Dubrovniku, priveden je kraju projekt HERCUL, prvi projekt Regionalne razvojne agencije DUNEA-e financiran direktno iz Europske komisije. Trajao je tri godine, a danas su predstavljeni njegovi brojni rezultati.

Uvodno su prisutne pozdravili zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Marija Vučković, direktorica DUNEA-e Melanija Milić, a potom su o ostvarenim aktivnostima govorili koordinatorica projekta Marija Radovanović iz DUNEA-e te predstavnici ostalih partnera na projektu. O procesu nominacije stećaka na UNESCO-vu Listu svjetske baštine, ispred Ministarstva kulture RH govorio je Ivan Alduk, a o smjernicama za daljnje očuvanje stećaka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dr. Domagoj Perkić.

Zajednički zaključak svih uključenih u ovaj projekt jest da su postignuti odlični rezultati, ponajprije vezano za vidljivost i valorizaciju stećaka u lokalnoj zajednici te da treba nastaviti daljnji rad na ovim vrijednim srednjovjekovnim spomenicima i u smislu baštine, očuvanja, ali i turističke valorizacije stećaka.

Riječ je o projektu vrijednom 2,6 milijuna kuna čiji je osnovni cilj očuvanja izuzetno vrijedne i jedinstvene kulturno-povijesne baštine stećaka na području četiri države uključene u projekt (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija).
U svakoj od država na jednom lokalitetu obavljeni su stručni radovi. U Hrvatskoj je obrađen lokalitet Novakovo greblje u Čepikućama, općina Dubrovačko primorje, gdje su obavljena arheološka istraživanja i iskopavanja većeg dijela lokaliteta, dokumentacijski radovi, konzervacija i restauracija svih stećaka te prezentacija lokaliteta. Izrađena je i Strategija za očuvanje stećaka čiji je glavni cilj na kvalitetan način objediniti dosadašnja konkretna znanja o stećcima i njihovom stanju, a obuhvaćeno je 190 lokaliteta sa stećcima na četiri područja, s ukupnim brojem od 3321 stećka.

Cijelo je područje povezano Stazom stećaka, novouspostavljenom turističkom rutom u koju su uključene 32 lokacije, među njima i lokaliteti nominirani za UNESCO-vu listu svjetske baštine. U završnoj je fazi i obilježavanje svih lokacija Staze info tablama i smeđom signalizacijom.
Izrađeni su i promotivni materijali za Stazu – brošura/vodič, promiotivni video ‘Stazama stećaka’ te je međunarodnom izložbom koja je putovala od Dubrovnika do Bruxellesa i šira javnost upoznata s fenomenom stećaka.

Pročitajte još

DJELATNICA POZITIVNA NA KORONAVIRUS Ljetna kina Jadran i Slavica zatvorena do srijede

Dulist

POLAKO PRISTIŽU STANARI Užurbano jutro na ulazu u Studentski dom

Zvonimir Pandža

FRANKOVIĆ NA SETU Ekipa filma ‘The Islander’ oduševljena Dubrovnikom

Zvonimir Pandža

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija