Grad

HEP SE ‘VADI’ NA BURU Školama, sveučilištima i knjižnici ‘precvikan’ Internet

HEP SE 'VADI' NA BURU Školama, sveučilištima i knjižnici 'precvikan' Internet

Sveučilište u Dubrovniku, DIU Libertas Međunarodno sveučilište, RIT, Interuniverzitetski centar (IUC), osnovne i srednje škole od Blata na Korčuli do Grude u Konavlima, tri dubrovačka đačka doma te Dubrovačke knjižnice – dug je popis ‘žrtava’ kvara na optičkom kabelu na mreži Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARneta.

Naime, navedene ustanove i institucije korisnici su CARnetovih usluga, a početkom travnja gotovo tjedan dana ostali su bez interneta.

– ‘Pala’ nam je internetska stranica, studenti nisu mogli prijavljivati ispite preko studomata, već smo im preporučili da koriste alternativne načine. Također, naši nastavnici nisu se mogli koristiti DUEL – sustav učenja na daljinu – saznajemo sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Nastava bez e-dnevnika

– Tjedan dana smo bili bez interneta i čudilo me kako nam nisu mogli osigurati alternativno rješenje. Najveći problem su nam bili e-dnevnici, u kojima se evidentira nastava. Dva dana smo bili baš u blokadi. Na kraju smo tablete spojili na vlastite mobitele – kazao nam je ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđer Bošković don Bernardo Pleše. Ravnateljica Osnovne škole Lapad Mirjana Kaznačić kazala nam je pak kako je ovaj problem pogodio i njihovu ustanovu, ali su se uspjeli snaći.

– Snalazili smo se na drukčije načine. Potrudili smo se da se normalno funkcioniranje ne dovede u pitanje – rekla nam je Kaznačić.

Naime, nakon jednog kvara koji je početkom ožujka otklonjen u roku 24 sata, CARnet je 28. ožujka na svojim mrežnim stranicama objavio kako je u 5:16 sati došlo do puknuća optičkog kabela i prekida u međugradskoj vezi Zagreb – Dubrovnik, samim time i mrežnoj povezanosti korisnika s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Naveli su kako je problem prijavljen Hrvatskoj elektroprivredi kao davatelju usluga i da se radi na njegovom rješavanju. Pet sati kasnije veza je uspostavljena, ali je ostavljena mogućnost ponavljanja kvara zbog ‘nepogodnih vremenskih uvjeta’.

Za novi kvar trebalo je pričekati deset dana. Opet je razlog bio puknuće optičkog kabela i opet je fasovala naša županija. Dežurne ekipe HEP-a tog su 7. travnja izašle na teren, ali su iz CARneta već počeli razmišljati o ‘eventualnoj realizaciji međugradske veze alternativnim putem’. Naime, ubrzo se saznalo kako je riječ o teško dostupnom terenu pa bi sanacija kvara potrajala nekoliko sati. Dan kasnije, vijesti su bile još gore. Iz HEP-a su izvijestili da je na dionici Makarska – Opuzen optički kabel puknuo na dva mjesta, a da će sanacija biti riješena ‘do kraja tjedna’, zbog već spomenutog nepristupačnog terena, ali i loših vremenskih prilika. To je bio dovoljan znak CARnetu da hitno pronađe alternativnu vezu, za što su najavili da će im trebati od 24 do 48 sati. Ipak, i to se odužilo.

Tek u utorak, 14. travnja popodne ponovno je uspostavljena povezanost s najjužnijom županijom, ovaj put preko alternativne veze.

– Mi smo od utorka, 14. travnja opet uspostavili internetsku liniju, a nije nam poznato je li HEP otklonio kvar zbog kojeg je problem nastao – istakli su iz CARneta. Iz HEP-a su nam pak odgovorili kako je problem puno zamršeniji nego se u početku mislilo.

Prekogranična suradnja

Kako ističu, za sve je kriva orkanska bura, koja je 5. ožujka 2015. godine srušila i oštetila čelično-rešetkasti stup dalekovoda 110 kV na dionici Makarska – Opuzen te je također oštetila tzv. zaštitno uže u kojem se nalaze svjetlovodne niti za prijenos podatkovnih informacija. Tada su oštećenja izazvala prekid samo u energetskom smislu, ali ne i i u prijenosu podatkovnih informacija. Olujna bura je potom 28. ožujka dovela do nove štete na zaštitnom užetu te potpunog prekida svjetlovodnih niti (optičkih kabela), što je dovelo do konačnog prekida internetske veze.

Inače, vlasnik zaštitinog užeta je jedna tvrtka (Hrvatski operator prijenosnog sustava Zagreb, Prijenosno područje Split), a većinski vlasnik optičkih kabela druga (HEP – Telekomunikacije d.o.o.). Tako je HOPS pokrenuo postupak nabave za sanaciju novog oštećenja, a HEP -Telekomunikacije će osigurati potrebno zaštitno uže sa svjetlovodnim nitima za zamjenu oštećenih dionica užadi. Uz sve to, iz HEP-a su istaknuli kako popravak kvara remete ‘provizorne veze’ – prekogranični elektroenergetski sustavi.

– Zbog rekonstrukcije transformatorske stanice TS 110/35 kV Opuzen i provizornih veza koje povezuju elektroenergetske sustave Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine nije moguće u svakom trenutku isključiti dalekovod 110 kV Makarska – Opuzen radi sanacije oštećenja zaštitnog užeta. U dogovoru s tvrtkom NOS BiH dogovoreno je isključenje spomenutog dalekovoda i njegov popravak od 21. do 29. travnja 2015., do kada se očekuje završetak radova i kada bi se trebao normalizirati prijenos podataka prema jugu Hrvatske – kazali su nam iz HEP-a.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist