Natrag
19.2.2019 12:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

HEP: Potraživanja HET-a nisu opravdana

17.1.2012 @ 10:58 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

"Hrvatska elektroprivreda smatra da je raspodjela proizvedene električne energije iz HE Dubrovnik pravična i utemeljena te stoga ne smatramo opravdanim navedena potraživanja.

Dvije elektroprivrede dobro surađuju na operativnoj razini te vjerujemo da će se i to pitanje riješiti dogovorno" – očitovanje je Hrvatske elektroprivrede na napise portala Trebinje danas o dugovanjima HEP-a po osnovi preuzete energije iz prve faze sustava Hidrolektrana na Trebišnjici (HET). Ona, prema pisanju tog portala, a sukladno izjavama direktora HET-a Marka Mitrovića iznose 4.317.953.293 kilovat sati električne energije.

– I dalje smatramo da će sporna pitanja biti riješena sporazumno i da neće biti potrebne neke druge mjere -izjava je Mitrovića koji je napomenuo da od studenog 1994. godine hrvatska strana stalno preuzima više energije iz prve faze sustava nego što joj pripada.

Ugovorima o zajedničkom ulaganju, koji su nekada zaključeni između HE "Dubrovnik" i HET-a, utvrđen je i način raspodjele struje, tako da 78 posto struje pripada HET-u, a 22 posto Hrvatskoj, podsjetio je direktor Mitrović, dodavši:

– Ovakva raspodjela vršena je sve do 1. srudenog 1994. godine, kada je hrvatska strana narušila tehnološko jedinstvo sustava, odnosno jedan agregat povezala direktno u elektroenergetski sustav Hrvatske, a do tada su oba bila povezana u elektroenergetski sustav Trebinje.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana