Aktualno

HEP: Potraživanja HET-a nisu opravdana

HEP: Potraživanja HET-a nisu opravdana

"Hrvatska elektroprivreda smatra da je raspodjela proizvedene električne energije iz HE Dubrovnik pravična i utemeljena te stoga ne smatramo opravdanim navedena potraživanja.

Dvije elektroprivrede dobro surađuju na operativnoj razini te vjerujemo da će se i to pitanje riješiti dogovorno" – očitovanje je Hrvatske elektroprivrede na napise portala Trebinje danas o dugovanjima HEP-a po osnovi preuzete energije iz prve faze sustava Hidrolektrana na Trebišnjici (HET). Ona, prema pisanju tog portala, a sukladno izjavama direktora HET-a Marka Mitrovića iznose 4.317.953.293 kilovat sati električne energije.

– I dalje smatramo da će sporna pitanja biti riješena sporazumno i da neće biti potrebne neke druge mjere -izjava je Mitrovića koji je napomenuo da od studenog 1994. godine hrvatska strana stalno preuzima više energije iz prve faze sustava nego što joj pripada.

Ugovorima o zajedničkom ulaganju, koji su nekada zaključeni između HE "Dubrovnik" i HET-a, utvrđen je i način raspodjele struje, tako da 78 posto struje pripada HET-u, a 22 posto Hrvatskoj, podsjetio je direktor Mitrović, dodavši:

– Ovakva raspodjela vršena je sve do 1. srudenog 1994. godine, kada je hrvatska strana narušila tehnološko jedinstvo sustava, odnosno jedan agregat povezala direktno u elektroenergetski sustav Hrvatske, a do tada su oba bila povezana u elektroenergetski sustav Trebinje.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist