Aktualno

HEP Gradu otpisuje 7 milijuna kuna duga

HEP Gradu otpisuje 7 milijuna kuna duga

Hrvatska elektroprivreda otpisat će Gradu Dubrovniku zatezne kamate od nekih 7 milijuna kuna za dugovanja koja se potežu još iz 1999. godine.

Ona danas ukupno iznose oko 10-ak milijuna kuna, a postignut je dogovor s HEP-om da se ide u otpis zateznih kamata. Odluke tek treba proći suglasnosti Uprave i Nadzornog odbora HEP-a te nadležnog Ministarstva.

Sve to dogovoreno je na sastanku predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića s gradonačelnikom Androm Vlahušićem.

Koračević je u Dubrovniku najavio niz projekata na jugu Hrvatske, neki su već u tijeku poput TS Srđ i Plat, a neki su u fazi pripreme poput dviju hidroelektrana Ombla i Dubrovnik2, pročistač za vodu…

– Grad Dubrovnik je u ovom trenutku jedna od ključnih točaka na kojima razvijamo čitav niz energetskih projekata, neki su u tijeku, a neki u pripremi. Realizacijom investicija na ovoj energetskoj točki dugoročno daje u velikoj mjeri sigurnost kompletnog energetskog sektora RH – rekao je Koračević.

Istaknuo je i kako je jučer u Trebinju održan sastanak s predstavnicima Republike Srpske oko aktivnosti na davno započetom projektu čija je prva faza Dubrovnik 1. Ono što slijedi jest u iduća dva mjeseca pripremiti zajedničko vođenje ove investicije, koja predstavlja jednu od najsnažnijih investicija u energetici na prostoru JI Europe.

Dubrovački gradonačelnik posebno se osvrnuo na pročistač za vodu koji će, dogovoreno je s HEP-om, ići bez obzira gradila se HE Ombla ili ne. Obećao je i kako se 100 milijuna kuna, koliko je vrijedan pročistač, neće odraziti na cijenu vode.

– To biti zajednička investicija HEP-a i Vlade prema Gradu Dubrovniku, a kao ulog u zajedničke projekte neovisno od Omble. Priča oko ekologije i Omble treba biti hoćemo li imati čistu vodu 24 sata, a hoće li se 'Ombla' nastaviti pokazat će studije, koje će napraviti odgovarajuća stručna tijela, i u to ne ulazimo – rekao je Vlahušić.

– Poznato je da je jedan od primarnih ciljeva projekta 'Ombla' jest zaštita pitke vode, konkretno u ovom slučaju pročistač kao prvi korak bez obzira hoćemo li u konačnosti proizvoditi energiju i do koje će se razine projekt razviti. Ove planirane aktivnosti kreću i za građane Dubrovnika investicija u pročistač neće se odraziti na njihov račun. HEP na sebe preuzima tu obvezu – nadovezao se Koračević.

HE Ombla, izjavio je Koračević, kako je u završnoj fazi pripreme dokumentacije. Za desetak dana trebali bi biti poznati rezultati dodatne studije konzorcija, koja bi, mišljenja je Koračević trebala potvrditi navode iz osnovne.

– Suština tog dokumenta jest da s njim damo stručne, a ne paušalne odgovore sva pitanja građana, lokalne zajednice, Vlade i samog HEP-a – rekao je Koračević. Cijeli projekt financira EBRD, koji će darovnicom Europske komisije od 250 tisuća eura raspisati međunarodni natječaj, koji bi trebao biti okončan do kraja rujna, a kojim će se odabrati konzultant za praćenje vođenja projekta na održiv način s maksimalnom zaštitom svega onoga što nam je priroda na tom prostoru dala.

Na pitanje o studiji isplativosti, Koračević je istaknuo kako treba rasvijetliti jednu podvalu, odnosno sve one informacije koje se plasiraju o tome kako projekt nije isplativ.
– Finalna verzija studije utvrdila je isplativost projekta, dok su svi ostali podatci proizašli iz druge radne verzije i ne odgovaraju istini.
Istaknuo je i kako će se javnosti, u dogovoru s EBRD-om, prezentirati i ti podatci.

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist