Kultura

HEART & INTRO Ivana Miloglav Ivanković ‘rječju i djelom’ u Galeriji Otok

HEART & INTRO Ivana Miloglav Ivanković 'rječju i djelom' u Galeriji Otok

HEART je vizualna umjetnica čiji se rad bazira na osobnom doživljaju kvantnog svijeta. Živi i radi u Dubrovniku, a mnogima je poznatija kao Ivana Miloglav Ivanković, jedna od uspješnijih slikarica mlađe generacije u Dubrovniku.

Ovog petka, predstavila se u galeriji ‘Otok’ multimedijalnom izložbom INTRO – slikama, instalacijama, kratkim pričama… A ukoliko ste propustili otvaranje, svakako povirite u Lazarete do 20. travnja svakog radnog dana od 11 do 19 sati.

Radi se o multimedijalnoj izložbi koja se sastoji od slika, instalacije, videa i kratke priče.

Sama riječ HEART spaja HE – mušku osobu, odnosno osobe koje su inspirirale Ivanin rad. ART je ono što ju povezuje s tom osobom odnosno osobama. Ivana je ‘postala’ HEART nakon izložbe u galeriji Let 777 2014. godine, kada je njen rad krenuo u sasvim drugom smjeru.

Što je INTRO? Osobni doživljaj kvantnog svijeta i ljubavi. Naime, HEART svoj rad bazira upravo na osobnom doživljaju kvantnog svijeta, a ljubav kao glavna pokretačka snaga i kvantna fizika usko su povezane jer prema kvantnoj fizici objektivnost ne postoji, a čovjek vlastitim mislima i djelima utječe na cijeli univerzum.
Mi se ne možemo odvojiti od svijeta i pasivno ga promatrati, jer mi smo njegov dio. Kao kap vode u oceanu. Zajedno stvaramo valove, veće i manje, a ljubav kao najjači izvor energije najsnažnije djeluje na svijet u kojem živimo. Pritom mislim na ljubav koja je bezvremenska, bez okvira i granica, bez kraja, gledana kroz kvantnu fiziku, zapisat će u najavi izložbe.
Kvantnu teoriju teško je objasniti riječima. Kako govoriti o prostoru i vremenu a ne doživljavati ih na način na koji smo to već naučili. Prema kvantnoj fizici prostor i vrijeme su iluzije. Čvrsta materija ne postoji, kao ni pravocrtni doživljaj vremena koji je ustaljen u našim glavama. Svijet kojeg percipiramo sa svojih pet osjetila je matrica u čijim se okvirima društvo razvija. U kolektivnu svijest usađen je određeni obrazac prema kojem čovjek doživljava vlastitu realnost i postojanje. Kvantna fizika objašnjava svemirski beskraj i utjecaje svakog atoma, a time i čovjeka na sve što postoji. Kvantna fizika demistificira pojmove kao što su vrijeme i prostor, a samim time demistificira i pojam ljubavi.

arl/mnj

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist