Aktualno

“HE Ombla se ne bi trebala graditi”

"HE Ombla se ne bi trebala graditi"

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović mišljenja je kako se hidroelektrana Ombla ne bi trebala graditi jer na tom području živi veliki broj endemskih vrsta te se radi o bogatom speleološkom području.

– Moje je mišljenje da se trebamo koncentrirati na neke druge projekte jer će biti vrlo teško utvrditi prevladavajući javni interes dok god postoje druge lokacije i važniji projekti. Smatram da onda Ombla ne bi trebala ići – naglasio je.
 
Ministar je dodao kako postoje drugi HEP-ovi projekti koji su isto tako vrijedni, a na koje bi se bi se možda bilo bolje koncentrirano u ovom trenutku.

– Gledajući formalno-pravno HEP ima sve dozvole koje su, doduše, izdane krajem 90-ih godina, no mi kao ozbiljna zemlja koja ulazi u Europsku uniju dužni smo raditi one projekte koji su usklađeni sa svim europskim normama, standardima i direktivama – istaknuo je Zmajlović dodavši da Hrvatska, u trenutku kada su se za izgradnju HE Ombla izdavale dozvole, nije bila u obvezi primjenjivati Direktivu o staništima.

– No, ukoliko želimo biti ozbiljni, moramo poštivati tu direktivu – istaknuo je Zmajlović.
Koncentrirati se na druge projekte…
 
– Ukoliko ova istraživanja pokazuju ono što neslužbeno znamo, dakle da je utvrđeno na stotine endemskih vrsta, tada je moje mišljenje da se trebamo koncentrirati na neke druge projekte i da će vrlo teško ovdje biti utvrditi prevladavajući javni interes dok god postoje druge lokacije, važniji projekti koji za energetsku neovisnost Hrvatske mogu dati jedan značajniji interes – zaključio je Zmajlović.

Izgradnji HE Ombla protivila se i bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, a zbog kojeg se često sukobljavala s bivšim prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem. Nakon njezine ostavke, mnogi su spekulirali kako su tome kumovala i njezina protivljenja nekim Čačićevim ekološki spornim projektima.
Upravo je ona pozdravila najavu aktualnog ministra Mihaela Zmajlovića da bi Vlada mogla odustati od gradnje hidroelektrane Ombla. Nadam se da će Vlada odustati jer to je i u Planu 21, rekla je Holy…

Holy podsjeća da su u njezinom mandatu tri od četiri stručnjaka u reviziji studije utvrdila da je projekt rizičan i da bi od toga trebalo odustati. Stoga je očekivala da će slično pokazati i dodatne studije.

– Pa mogla bih jednoga dana tražiti javnu ispriku gospodina Radimira Čačića koji je o mišljenjima neovisnih stručnjaka govorio da se radi o kuhinjskim studijama i da je u Ministarstvu zaštite okoliša bio dječji vrtić- poručila je Holy.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist