Politika

HDZ/HGS 7, Kukuriku 6 mandata

HDZ/HGS 7, Kukuriku 6 mandata

Razlika Kukuriku koalicije nad HDZ-om u posljednjih mjesec dana istopila se za samo jedan mandat.

Proizlazi to iz usporedbe anketa koje je potkraj listopada i potkraj studenoga – za Večernji list, Novu TV i Media servis – provela agencija Ipsos Puls.

Kukuriku je narastao sa 78 na 79 mandata, a HDZ sa 41 na 43 mandata (46 ako im se dodaju tri iz dijaspore). Promatrajući samo ukupne rezultate, rejtinzi dvaju najvećih suparnika već su mjesec dana “zamrznuti”, ali se iz analize po izbornim jedinicama jasno vide velike promjene u trendovima.

U devetoj i desetoj jedinici Kukuriku koalicija izgubila je po jedan mandat, dok je koaliciji HDZ-Kerum u obje jedinice potpora porasla za deset posto – odnosno dva mandata više u X. i jedan u IX. jedinici.

Osim Kukurikua i HDZ-a, još samo lista don Ivana Grubišića osvaja mandat. Blizu praga u X. jedinici još je i Ruža Tomašić (HSP A. Starčević), ali i lista Siniše Vuce koja uživa potporu birača od 3 posto. U IX. jedinici HDZ-u koji mandat mogu “čvaknuti” čak tri liste – don Grubišića, Ljube Jurčića i Stipe Petrine.

Ako bilo koja od tih lista prijeđe prag, HDZ će izgubiti jedan mandat, a ako u IX. jedinici dvije liste uđu u Sabor – oba mandata bit će iz “kvote” HDZ-a. Kukuriku će ostati na istom.

Ipak, Kukuriku koalicija je u mjesec dana dramatično povećala svoj rejting u drugoj, trećoj, a naročito u osmoj izbornoj jedinici, gdje su skočili sa 52 na 57,8 posto, odnosno sa 10 na 12 mandata. U ostalim jedinicama rejting im je ostao gotovo isti.

U VIII. izbornoj jedinici vlada najveća gužva oko praga i gdje bi Kukuriku lako mogao ostati bez barem jednog mandata. Blizu praga su Ljubo Jurčić, Lesarovi Laburisti, Ladonja i don Grubišić.

Osim u Dalmaciji, znatne promjene dogodile su se i u Slavoniji. Iako je ukupni rezultat Kukuriku koalicije i HDZ-a ostao nepromijenjen (12 prema 10 mandata), treba napomenuti da bi koalicija lako mogla izgubiti barem jedan mandat jer joj rejting lagano pada, a HDZ-u raste – pet posto u četvrtoj i 4,4 u petoj jedinici.

Još više raste potpora HDSSB-u, koji sada u četvrtoj jedinici osvaja četiri mandata (22,3 posto). Taj će trojac u četvrtoj jedinici međusobno podijeliti mandate jer ih nitko ne ugrožava, dok u petoj prijeti HSP (4,9 posto). Za sada HSP osvaja samo jedan mandat (Ante Prkačin u Zagrebu), a blizu je i Anto Đapić u šestoj jedinici (4,2 posto). Zanimljivo, predsjednik stranke Daniel Srb, prema anketi, nije ni blizu praga.

Iz ankete je jasno da su najviše napredovali HSS i HSLS. Za sada imaju po tri mandata, ali su blizu praga još u trećoj jedinici. I predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ima velike šanse ući u Sabor jer u II. jedinici uživa 4,3 posto potpore. Laburisti i Jurčić polako gube dah i klize ispod praga u nekoliko jedinica.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist