Natrag
20.4.2019 15:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

HDZ u vodstvu; zaustavljen pad rejtinga SDP-a

5.8.2014 @ 18:31 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u razdoblju između 31. srpnja i 2. kolovoza, pokazuje zaustavljanje trenda smanjenja izborne potpore SDP-u uz istovremeno povećanje prednosti HDZ-a na ljestvici stranačkih izbornih preferencija.

Od ostalih stranaka vidljiviji rast zabilježio je  samo ORaH Mirele Holy, dok je potpora Hrvatskim laburistima i dalje u padu.

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) HDZ je zadržao vrh ljestvice (24,3 posto), SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 20,3 posto. Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo ORaH, koji se učvrstio na trećem mjestu. Tako je ORaH sve čvršći alternativni izbor razočaranih birača s lijevog spektra čime su oduzeli značajan dio birača SDP-u, ali i ugrozili Laburiste koji su donedavno bili glavni sakupljači protestnih glasova. HNS u ovomjesečnom istraživanju bilježi izbornu potporu od 2,9 posto, a slijedi HSS s 2,7 posto.

Na ljestvici s preferencijama koalicija stranke okupljene oko HDZ-a (28,8 posto) su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra (24,1 posto). Slijede stranačka lista ORaH (13,6%), dok Savez za Hrvatsku s izborom od 5,5 posto drži četvrto mjesto.

Predsjednik Ivo Josipović je i u posljednjoj godini svog prvog mandata najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 31,2 posto. Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Mirela Holy s izborom od 11,1 posto. Kolinda Grabar Kitarović, s izborom od 8,4 posto, treći je izbor za najpozitivniju političku osobu u zemlji.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drugi mjesec zaredom drži Zoran Milanović, koji je prošlog mjeseca s tog mjesta nakon osamnaest mjeseci potisnuo političkog rivala Tomislava Karamarka. Karamarko je sada drugi.

Vlada RH u svom trideset i prvom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 20,3 posto hrvatskih građana, dok vladinu politiku ne podržava 65,2 posto građana. Za svoj je rad Vlada RH dobila ocjenu 1,99. Predsjednik republike je ocjenjen s 3,43, dok je najviše predstavničko tijelo u zemlji za svoj dobilo 2,04.

 

Izvor: hrt.hr

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana