Grad

HDZ PORUČIO VLAHUŠIĆU: Odlaskom u Trebinje poigravaš se s osjećajima stradalih

HDZ PORUČIO VLAHUŠIĆU: Odlaskom u Trebinje poigravaš se s osjećajima stradalih

Gradski odbor HDZ-a poslao je priopćenje za medije u kojem ističu kako su ogorčeni najavom gradonačelnika Vlahušića o posjetu Trebinju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

„Zbog svih poginulih i ranjenih branitelja i civila, zbog svekolike pljačke, razaranja i patnje koju je Grad pretrpio u Domovinskom ratu ogorčeni smo i razočarani najavom gradonačelnika Andra Vlahušića o odlasku u posjet Trebinju.

Iako smatramo da je vrijeme da dva grada okrenu novu stranicu u povijesti, apsolutno neprimjerenim držimo da se to dogodi prije onoga što je civilizacijski minimum- isprike Trebinja za sve ono što se dogodilo 90-ih godina. To nam je dužnost prema svima onima koji su stradali, patili ili bili svjedocima razaranja.

Dakle, elementarna stvar u rješavanju problema i nesuglasica jest isprika od strane onoga tko je krivac za nastanak problema. A u ovom je slučaju sasvim jasno da je krivac na trebinjskoj strani. Jasno nam je da su poslužili kao oruđe u rukama velikosrpske mašinerije Slobodana Miloševića, ali nam je isto tako jasno da se veliki dio Trebinjaca ne samo da nije opirao sudjelovanju u napadu na Dubrovnik već je i svojom retorikom zaoštravao situaciju. Ne možemo zaboraviti riječi ratnog gradonačelnika i samoproglašenog vojvode Božidara Vučurevića o tome kako mu je žao svake granate koja je promašila Dubrovnik te onu glasovitu o gradnji „starijeg i ljepšeg“ Dubrovnika nakon njegovog razaranja. Ne možemo zaboraviti strah za goli život, oskudicu i svu tragediju života u okruženom gradu. Ne možemo zaboraviti poginule, ranjene, zarobljene i zlostavljane branitelje, suborce i sugrađane. Ne možemo zaboraviti „svaku granatu koja je pogodila“ Grad. Ne možemo zaboraviti. I nećemo.

Stoga je zaista nepromišljeno od gradonačelnika da, unatoč činjenici da ne samo nitko nije odgovarao za sva zlodjela nego se za njih nije ni ispričao, srlja u ovakvu avanturu. Razumijemo težnje međunarodne zajednice koja nastoji unaprijediti odnose dva grada. Ali vjerujemo da i oni razumiju nas odnosno da im je jasno što se događalo 90-ih godina.

Zato gradonačelnika pozivamo da odustane od svog nauma te da se ne poigrava s osjećajima stradalih i svih oni koji su na bilo koji način patili. Očekujemo najprije iskrenu i nedvosmislenu ispriku od trebinjskih vlasti, dakle nikakvo uvijeno izražavanje žaljenja, pa tek onda može doći do uzajamnog posjećivanja. Također, naglašavamo kako gradonačelnik obmanjuje javnost govoreći kako bio njegov odlazak u Trebinje bio uzvratni posjet. Nikada trebinjski gradonačelnik nije bio u službenom posjetu Dubrovniku. Boravak bivšeg gradonačelnika Ćuka dogodio se u sklopu od međunarodne zajednice režiranog skupa o turizmu u jednom dubrovačkom hotelu.

Ukratko, nakon javne isprike uobičajeno je da prvo trebinjski gradonačelnik dođe u Dubrovniku i da ponovi ispriku tijekom službenog posjeta, pa da tek onda dubrovački gradonačelnik ide u uzvratni posjet. Čudi nas da ova pravila političkog ponašanja „vizionar“ i „miritelj“ Vlahušić ne zna. Nadamo se samo da dubrovački gradonačelnik neće u svojim ispadima ići daleko kao što je ratne ’91. išao pišući pismo predaje Grada istim tim Trebinjcima i njihovom tadašnjem mentoru Miloševiću.“

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist