Politika

HDZ-OVCI NAKON IZBORA ‘Ovo je najbolji ostvareni rezultat još od osnivanja županije’

HDZ-OVCI NAKON IZBORA 'Ovo je najbolji ostvareni rezultat još od osnivanja županije'

Zahvaljujem svim sugrađanima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na izlasku na izbore i povjerenju koje nam pružaju već dugi niz godina na izborima. Hrvatska demokratska zajednica u X izbornoj jedinici i u ovoj županiji pobjednička je stranka te je ostvarila sjajan rezultat – u Hrvatskoj 66 mandata, a u X izbornoj jedinici 7 mandata – rekao je na konferenciji za medije nakon parlamentarnih izbora potpredsjednik HDZ-a i predsjednik ŽO HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić te dodao kako je HDZ pobijedio u svih 5 gradova i u 14 od 17 općina.

-Posebno bih istaknuo rezultat Županijske organizacije HDZ-a u ovoj županiji. To je najbolji rezultat otkako pratim ovu županijsku organizaciju. Imali smo sjajne rezultate 1995., ali rezultat koji smo na ovim parlamentarnim izborima ostvarili najbolji je još od osnivanja Dubrovačko-neretvanske županije 1993. To govori o radu naših dužnosnika u jedinicama lokalne samouprave, ali i o radu, uspješnosti i zalaganju predjednika Andreja Plenkovića. Činjenica da smo osvojili sedam mandata u ovoj županiji govori koliko je snažna ova organizacija. Da je bilo po izbornim rezultatima u ovoj izbornoj jedinici, ona bi dala osam mandata jer je naš rezultat 5 posto iznad prosjeka rezultata cijele izborne jedinice – naglasio je Bačić.

Od važnih projekata na kojima će dalje raditi potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić istaknuo je dovršetak izgradnje Pelješkog mosta, izgradnju brzih prometnica, od mosta do Broca, izgradnju osam luka koje su presudne za život otočana, izgradnja Dnevne bolnice Metković, navodnjavanje Neretve. Naglasio je kako će ustrajavati na realizaciji projekata te kako je uvjeren da svi projekti imaju apsolutnu potporu buduće Vlade.

Na novinarski upit o unutarstranačkim izborima, Bačić je odgovorio kako će pratiti situaciju u Hrvatskoj.

-Na jesen bi mogao doći drugi val koronavirusa koji bi mogao dovesti do zabrane javnih okupljanja, poput sjednica skupštine i županijskih te gradskih organizacija. Pred nama su i lokalni izbori. U Statutu nam je propisano i da odmah nakon lokalnih izbora, kroz šest mjeseci stranka mora provesti unutarstranačke izbore. Ocijenit ćemo je li oportuno u roku od godinu dana provesti unutarstranačke izbore na lokalnoj razini. Još nismo donijeli odluku – rekao je Bačić te dodao kako neće doći do teritorijalnog preustroja države, već da se razmišlja o kategorizaciji jedinica lokalne samouprave po uzoru na gradove.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je rezultatu HDZ-a doprinijelo i to što su sugrađani dobrom ocjenom ocijenili rad ove županije i njezinih gradova i općina.

-Stojimo iza projekata koje smo zagovarali u programu tu je i projekt cjelogodišnje hitne helikopterske službe. Sve ove godine radili smo ispunjavajući svoje obveze te nećemo iznevjeriti dano nam povjerenje – rekao je župan.

Na novinarski upit o stanju županijskog proračuna, Dobroslavić je istaknuo kako je i ovaj proračun pretrpio štetu uzrokovanu koronavirusom.

-Radili smo rebalans proračuna, smanjili smo predviđene prihode, za sada se ostvaruju u skladu s predviđanjima. Smanjili smo i rashode. Ukoliko ne bude većih iznenađenja, u tom ćemo se suženom proračunu zadržati do kraja godine. Proračun nije u minusu i na tome zahvaljujemo našem dobrom pristupu proračunu svih ovih godina otkako smo na čelu ove županije – rekao je župan.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je od svih biračkih mjesta u Dubrovniku, HDZ izgubio samo na dva biračka mjesta i to na jednom s dva glasa razlike, a na drugome 12.

-To dovoljno govori koliko je ovo premoćna pobjeda HDZ-a bila. Ovakav rezultat obvezuje, ali i daje potvrdu rada ovoj Gradskoj upravi. Velika je stvar i što će se brzo formirati Vlada, da će biti stabilna i da će se nastaviti. Dobili smo službenu obavijest Ministarstva o povlačenju sredstava za projekt Aglomeracije Dubrovnika za koje smo dobili sva zelena svjetla. Dubrovnik će i dalje nastaviti biti veliko gradilište. Sama činjenica da će se u Gradu uložiti 900 milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu jako puno govori. Ispred nas je financijski izazovno vrijeme, ali povjerenje mi ulijeva što vjerujem da će Zadravko Marić biti ministar financija u novoj Vladi. Jedinice lokalne samouprave one su što trebaju pomoć i podršku Vlade – istaknuo je Franković.

Na novinarski upit o stanju gradskog proračuna, gradonačelnik Franković je istaknuo kako je blagajna Grada u plusu sa 6 milijuna i 800 tisuća kuna te da Grad ima otvoren minus ukoliko mu zatreba.

-Vrlo smo čvrsti i stabilni – zaključio je gradonačelnik.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist