Politika

HDZ i Vićan ZA, SDP ne da kontra Vlade

HDZ i Vićan ZA, SDP ne da kontra Vlade

Olga Muratti i SDP ne žele prihvatiti prijedlog nezavisne vijećnice Marije Delije kojim se traži hitna izmjena odluke Vlade RH o ukidanju dubrovačke Carinarnice.

Muratti je stava kako prijedlog odluke nije dobro pripremljen te da SDP za takav prijedlog, a tim više što odluku nije donijelo Gradsko vijeće nego Vlada, ne može dignuti ruku.
Tvrd orah nije uspio slomiti niti poziv oporbe da je upravo ovo točka na kojoj bi vijećnici Dubrovnika mogli i trebali postići konsenzus.

A s prijedlogom se složio i Pero Vićan, koji ne vidi razloga zašto Gradsko vijeće Vladi ne bi moglo predložiti preispitivanje neke odluke.

– Vlada ne bi trebala pogrešno shvatiti inicijativu i prijedlog o preispitivanju odluke. Priklanjam se stavu da nije primjereno i dobro da se nakon toliko godina ukida Carinarnica u Gradu Dubrovniku. Vlada bi  prema rubnim dijelovima države morala s malo više osjetljivosti prilaziti takvim rezovima – govorio je Vićan.

– Dubrovnik nažalost sve više gubi karakteristike jednog urbanog, budućeg potencijalnog regionalnog središta. Ako se oko nekih drugih stvari sporimo, ponekad ozbiljno, ponekad neozbiljno, ovo je prilika za konsenzus. Ovo Gradsko vijeće mora imati snage za to – rekla je Dubravka Šuica, dodavši kako podatci kojima raspolaže govore u prilog očuvanju Carinarnice u Dubrovniku.

– Ova odluka Vlade je donesena na prečac. Broj građana i birača obrnuto je proporcionalan s važnosti Dubrovnika, ali političari, bez obzira koje opcije, u nama ne vide potencijal u biračkom smislu. Mislim da je večeras trenutak da nešto preokrenemo za grad, za Dubrovnik – rekla je Šuica, dodavši kako boje dubrovačkog grba nisu zaludu u kruni hrvatskog grba.

Sa Šuicom se složio i nezavisni vijećnik Milo Hrnić koji je molio SDP da prihvati prijedlog, kako ne bismo više bili gubitnici.

A Muratti se bacila na ispravke netočnih navoda.
– SDP ne bježi od ičega, samo govorim kako točka nije pripremljena – govorila je.

– Slažem se da treba podržati ovu inicijativu. Govorim u svoje ime, ne u HNS-a, ali mislim da će se s time složiti i većina članova HNS-a. Ne želim ovdje razne priče, ali danas bi slučajno bez obzira na retoriku HDZ-a trebali ovo podržati – poručio je Antun Pravedan.

I Božo Memed je stao braniti boje SDP-a i stav predsjednice Muratti.
– I mi smo se izjasnili kako nismo za ukidanje Carinarnice, a ovo je očita politizacija gospođe Šuice. U trenutku ukidanja Trgovačkog suda u Gradu ste bili na vlasti pa ste tada mogli pokrenuti inicijativu protiv toga – govorio je Božo Memed Šuici.

– Meni se čini da svi mislimo isto o ovom problemu. Problem je jedino u tehnici. Nađimo tri pravnika sad i pripremimo odluku, a svi smo za isto. Sjednimo i promijenimo odluku. Žalosno je da pričamo o ovakvoj temi, a da je gradonačelnik pošao – rekao je Teo Andrić.

– Ovo je trenutak! Učinimo to ovdje večeras – pokušavala je utjecati Šuica na SDP i Muratti. Istaknula je i kako je Dubrovnik postao poligon za šetnje i pokazivanja.
– Vrijeme je da večeras iz Dubrovnika uputimo poruku u Zagreb. Želimo da se Dubrovnik konačno počne uvažavati. Večeras je trenutak da Dubrovnik reagira – poručila je Šuica.

Na kraju svega Pero Vićan je tražio stanku kako bi se materijal dopunio.
– Prvi put sam sad vidio materijal, i on treba biti dopunjen. Podržavamo ovaj prijedlog i trebamo ga dopuniti i elaborirati na način koji će biti dubrovački – proučio je Vićan.

Rasprava je tekla bez gradonačelnika, koji se tek na njenom kraju odlučio pojaviti u Vijećnici.
U tijeku je pauza.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist