HrvatskaPolitika

HDZ gubi po cijeloj Hrvatskoj

HDZ gubi po cijeloj Hrvatskoj

Prema velikom istraživanju javnog mnijenja uoči raspisivanja parlamentarnih izbora, kojeg je za RTL provela agencija GFK, od 14. do 28. listopada na reprezentativnom uzorku od 4 tisuće ispitanika,

odnosno 400 u svakoj izbornoj jedinici – Kukuriku koalicija bi trebala slaviti u svih deset izbornih jedinica.

U 8. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istarsku županiju i zapadni dio Primorsko-goranske županije Kukuriku koalicija osvaja čak 12 mandata, a dva mandata bi mogao izboriti HDZ.

Samo jedan mandat manje (11) Kukuriku koalicija bi trebala osvojiti u 3. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju i Međimursku županiju. Danas vladajući HDZ i u ovom dijelu Hrvatske može računati samo na dva mandata.
Najjače HDZ-ovo uporište i dalje je 9. izborna jedinica koja obuhvaća Ličko-senjsku županiju, Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije.

U X. izbornoj jedinici HDZ bi, s nositeljem Brankom Bačićem mogao osvojiti četiri madata, a Kukuriku koalicija s Arsenom Baukom čak 9.

Najveći gubitnik po ovom istraživanju je Hrvatska seljačka stranka koja ne prelazi prag ni u jednoj izbornoj jedinici. Glavaševi puleni iz HDSSB-a imali bi tri mandata, koliko su osvojili i na prošlim izborima, a u Sabor bi ušao i najpopularniji  HSLS-ovac, povratnik u politiku Dražen Budiša.

Službena kampanja tek počinje, a odluka onih 32 posto koji su sad neodlučni mogla bi biti presudna.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist