Crna kronika

HAVARIJA U PLOČAMA Tanker oštetio pristanište, iz Ine tvrde da je opskrba naftom uredna

HAVARIJA U PLOČAMA Tanker oštetio pristanište, iz Ine tvrde da je opskrba naftom uredna
DCIM100MEDIADJI_0044.JPG

U havariji, koja se u nedjelju 5. kolovoza dogodila u Luci Ploče, brod ‘STI Poplar’ udario je i oštetio pristanište za tankere, zbog čega je zabranjeno daljnje korištenje veza. Iz Ine, za koju je brod ‘STI Poplar’ bio dostavljač, tvrde kako se opskrba naftnim derivatima odvija redovno iz ostalih skladišta.

-Brod, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, pri pristajanju je snažno udario i oštetio obalnu utvrdu. Očevid je obavila Lučka kapetanija i zabranila upotrebu tog veza. Tražili smo i dobili izricanje sudske mjere privremene zabrane isplovljenja dok se ne nadoknadi šteta – izjavio je ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur.

-Poduzimamo sve što je u našoj moći kako bi se stupanj oštećenja utvrdio, obavila sanacija te ponovno uspostavio normalan promet na tom vezu. Trenutno se ne može sa sigurnošću tvrditi kad će to biti. U svemu vodimo računa o mjerama zaštite okoliša – objasnio je Batur.

-Vjerujem da će logističari kompanija riješiti problem mogućih poremećaja u pomorskom prijevozu robe korištenjem drugih luka i skladišta – dodao je Batur.

-Brod je udario u izvučnu platformu u kanalu ‘Vlaška’ pri ulasku i privezu. Krmom je zakačio i polomio priveznu utvrdicu i manje oštetio oslonačku utvrdicu s cijevima. Na brodu su se nalazili pilot, zapovjednik i tri časnika, raspoređena na pramcu, sredini i krmi broda. Brod su asistirala dva tegljača, a vremenski uvjeti bili su idealni – istaknuo je lučki kapetan Lučke kapetanije Ploče Joško Nikolić.

Naglasio je kako je, odmah po događaju, s inspektorima Lučke kapetanije izašao na očevid.
-Obavili smo razgovor sa zapovjednikom broda, kojeg smo zaustavili dok se ne utvrde sve činjenice i izdali mu nalog da isplovi na sidrište Luke Ploče. Na terenu je i neovisna agencija za istraživanje nesreća. Zatražili smo od broda da zove klasifikacijsko društvo i ronioca te je utvrđeno kako nema bitnih oštećenja na brodu. Lučkoj upravi, koja je nadležna za održavanje lučke infrastrukture, zabranili smo korištenje te operativne obale dok se ne sanira – izjavio je Nikolić.

Rekao je kako je brod zaustavljen dok se ne izvrši garancija naplate nastale štete, a temeljem rješenja Trgovačkog suda na traženje Lučke uprave Ploče.
-Brodu su oduzeti certifikati i nalazi se na sidru. Vršimo daljnju istragu relevantnih činjenica, a izvijestili smo i sve mjerodavne službe te Državno odvjetništvo – rekao je Nikolić.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist