Aktualno

Havarija “Costa Concordie”

Havarija "Costa Concordie"

Talijanski kruzer „Costa Concordia“ nasukao se u petak navečer nadomak talijanskog otoka Isola del Giglio. Konačni broj stradalih još uvijek nije poznat.

Na „Costa Concordiji“ putovalo je ukupno 4229 putnika, većinom iz Italije, Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Brod je zbog još uvijek nepoznatog razloga skrenuo nekoliko stupnjeva sa svog smjera, a po nasukavanju trup broda razderan je u duljini od oko sedamdeset metara.

Brod je nagnut na desni bok, a u jedan dio prodrlo je more, što istražiteljskoj ekipi Lučke kapetanije iz Livorna otežava pretraživanje 292 metra dugog broda s trinaest paluba, kapaciteta 3780 putnika uz 1100 članova posade.

Brod je vjerojatno udario o podvodnu hrid na ulazu u luku Giglio Porto.

Na kruzeru je bilo više hrvatskih državljana iz Umaga i Savudrije. Svi su dobro, spašeni su s broda i organiziran im je prijevoz do polazne luke Savona odakle bi trebali krenuti u Hrvatsku.

– Bilo je strašno, panika je bila na kruzeru… Svi smo živi, nitko od naše tri obitelji nije ni ozlijeđen. Sve stvari su nam ostale na brodu, ali najvažnije je da smo izvukli živu glavu – rekao je jedan od Umažana koji će novogodišnje krstarenje zasigurno pamtiti cijeli život, piše portal ipress.hr.

Talijanski Corriere dela Sera javlja kako je tijekom evakuacije „nešto pošlo po krivom“. Mnogo putnika je u strahu palo u vodu, jer se brod počeo sve više naginjati, i da je dubina bila veća vjerojatno bi vrlo brzo potonuo.

„Costa Concordia“ isplovila je iz Savone na krstarenje Sredozemljem s planiranim zaustavljanjem u Civitavecchiji, Palermu, Cagliariju, Palma de Mallorci, Barceloni i Marseilleu prije povratka u matičnu luku.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist