Županija

HALO POMOĆ Nabavljeno 100 aparatića za 24-satnu pomoć za naše starije sugrađane

HALO POMOĆ Nabavljeno 100 aparatića za 24-satnu pomoć za naše starije sugrađane

Projekt ‘Halo pomoć’ Dubrovačko-neretvanske županije predstavljen je ovog ponedjeljka u palači Ranjina.

Kako je tom prilikom istaknuto, njime se želi pomoći našim sugrađanima koji ili ne žele ili nisu uspjeli dobiti mjesto u Domu za starije i to putem stalne 24-satne pomoći.
-Puno radimo i nastojimo pomoći našim starijim sugrađanima. Na inicijativu našeg Upravnog odjela i ‘Domus Christija’ krenulo se u realizaciju projekta koji će pomoći našim sugrađanima koji ili ne žele ili nisu uspjeli dobiti mjesto u Domu za starije. Ovaj projekt omogućuje da se dođe u kontakt s osobama koje mogu dalje dojaviti da postoji problem i mogu intervenirati – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Viša savjetnica za zdravstvo u UO za zdravstvo i socijalnu skrb Vesna Babarović istaknula je kako je provedena anketa među više od 200 starijih osoba, prvenstveno s liste čekanja za Domove za starije te kako je njih 92 posto izrazilo želju za sudjelovanjem.

-Riječ je o aparatiću koji se može nositi oko vrata i na kojem je tipka kojom se poziva jedan od tri unaprijed zadana broja kako se ne bi dogodilo da se slučajno netko ne javi. Navedenim projektom osigurat će se stalna 24-satna pomoć, smanjit će se ‘liste čekanja’ za smještaj u ustanove socijalne skrbi, omogućit će se dulji boravak u vlastitom okruženju – u svom domu, smanjit će se socijalna isključenost, a jača se osjećaj osobne sigurnosti i omogućuje brza i učinkovita intervencija zdravstvene službe kod bolesnika u kući – rekla je Babarović.

Istaknula je kako je nabavljeno prvih 100 aparatića, a mjesečna cijena njegovog korištenja je 70 kuna (plus PDV) koje će se koristiti za održavanje programskog rješenja.
-Ovim aparatićem se može pratiti i zona kretanja korisnika što će biti posebno korisno ako netko pati od demencije. Odredi se zona kretanja i ukoliko korisnik izađe iz nje pali se alarm i na karti možete vidjeti gdje se osoba nalazi – rekla je Vesna Babarović.

Projekt se provodi kroz Dom za starije osobe ‘Domus Christi’, a ravnateljica Mirjana Vujnović novinarima je demonstrirala na koji način sustav funkcionira.

-Aparatiće trenutno koriste naši zaposlenici kako bi se izučili. Već smo prikupili podatke za ljude koji će koristiti aparatić i ljudi su oduševljeni. Izradili smo promo letke i svi se mogu javiti za korištenje ovog rješenja. Ovo za starije ljude nekad može i život značiti. Nadam se da ćemo prve primjerke podijeliti već s Uskrsa – rekla je Vujnović.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist