Aktualno

Hadžić: “Prvo dogovor o granicama, onda Most”

Hadžić: "Prvo dogovor o granicama, onda Most"

Ministri prometa Hrvatske i BiH Siniša Hajdaš Dončić i Damir Hadžić dogovorili su se danas o osnivanju stručnih komisija koje bi, u skladu s konzultacijama koje je oko prometnog koridora kroz Neum Hrvatska obavila s Europskom komisijom, najkasnije do kraja listopada trebale usuglasiti prijedlog sporazuma o prolasku kroz taj koridor, pri čemu BiH predlaže da se sporazumom definira i njezino neometano korištenje Luke Ploče.

Ministar Hajdaš Dončić napomenuo je kako su u razgovorima s povjerenicima EK postavljena zajednička pregovaračka stajališta da je pitanje prometnog koridora kroz neumsko, dakle područje BiH, moguće riješiti jedino bilateralnim sporazumom između Hrvatske i BiH, koji bi onda uključivao i prometni suverenitet RH kroz taj koridor, donosi Slobodna Dalmacija.

Naglasio je kako se Vlada trudi što skorije, prije 1. srpnja iduće godine i pristupanja Hrvatske u EU, riješiti pitanje povezivanja hrvatskog juga, te da se upravo u tom smislu ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić danas nalazi na razgovorima u Bruxellesu.

Najkasnije do kraja listopada trebao bi se donijeti tekst prijedloga bilateralnog sporazuma o prometnom koridoru kroz Neum te korištenju Luke Ploče.
Hadžić je istaknuo je kako BiH predlaže da joj se sporazumom omogući neometano korištenje Luke Ploče koja je ionako, rekao je, orijentirana prema BiH i bez njezine privrede vrlo teško može osigurati pozitivno poslovanje.

Naglasio je kako taj prijedlog BiH ne znači uvjetovanje da ako nema dogovora oko Luke Ploče nema ni koridora kroz Neum.

Što se tiče namjere Hrvatske da uz sufinanciranje iz EU, hrvatski jug spoji i Pelješkim mostom, Hadžić je kazao kako gradnja mosta pretpostavlja rješavanje nekih pitanja vezanih uz državnu granicu te poštivanje međunarodnih konvencija, poput one UN-ove o pravu mora.

– Ne dvojimo da je hrvatski interes da sutra možda i krene u gradnju Pelješkog mosta, ali mislim da nije pametno da vlada, posebno ne ozbiljna vlada poput one premijera Milanovića, treći put polaže kamen temeljac za Pelješki most -rekao je Hadžić, na što je njegov hrvatski kolega poručio da se to neće dogoditi.

Hadžić vjeruje da je i oko Pelješkog mosta, kao dugoročne opcije, moguće doći do rješenja, ali samo ako se prethodno ispune normativne i zakonske obveze.
– Suverenitet BiH ne može biti ugrožen i kao suverena zemlja tražimo ispunjenje dva uvjeta bez kojih se ne može graditi Pelješki most. To je dogovor o granicama i poštivanje međunarodnih konvecije UN-a o pravu na nesmetan pristup otvorenom moru. Kada se ta pitanja riješe Hrvatska može slobodno graditi most Pelješac-kazao je Hadžić.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist