Hrvatska

HAC KORIGIRAO CIJENE Par kuna jefitinije do Zagreba

HAC KORIGIRAO CIJENE Par kuna jefitinije do Zagreba

Tvrtka Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-zagreb od ponedjeljka, 28. travnja na cestama kojima upravljaju naplaćivat će cestarinu po novom, korigiranom cjeniku.

Od ukupno 3.065 cijena za sve dionice i sve skupine na autocestama u nadležnosti HAC-a, 737 se neće mijenjati, 1.482 će se smanjiti, a 846 povećati. Primjerice, na autocesti A1 Zagreb – Dugopolje (Split), cestarina s 181 pada na 174 kune, a na dionici Zagreb – Karamatići (Ploče) s 228 na 222 kune.

Korigiranim cjenicima ispravljeni su nedostaci iz HAC-ova cjenika iz 2004. godine i ARZ-ova iz 2008. godine, koji su uočeni prilikom zadnjeg poskupljenja cestarinu, u lipnju 2012. godine. Nakon toga pristupilo se detaljnoj analizi te je proveden ponovni izračun svih iznosa cestarine za svaku pojedinu dionicu autoceste i za sve skupine vozila.

Duljina dionice za novi izračun cijena cestarine preuzeta je iz sustava Baze cestovnih podataka HAC-a, a duljine dionica dobivene su geodetskim snimanjem.

Kako piše Jutarnji list, geodetska izmjera dionica dovršena je 2013. godine, a njome je utvrđeno da nije bilo odstupanja u ukupnoj duljini svih autocesta, ali je prilikom izračuna duljina pojedinih dionica dolazilo do razlika u metodologiji određivanja početne i završne točke pojedinih dionica (npr. ulazni krak, izlazni krak, središte čvora itd.). Zbog toga je došlo do odstupanja u duljinama pojedinih dionica.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist