Hrvatska

Guverner HNB-a Boris Vujčić: ‘U iduće dvije godine ne očekujemo recesiju’

Guverner HNB-a Boris Vujčić: 'U iduće dvije godine ne očekujemo recesiju'

– U ovome trenutku sigurno ne očekujemo recesiju, nego očekujemo usporavanje rasta, i to relativno blago usporavanje rasta BDP-a, kako u eurozoni, tako i u Hrvatskoj u iduće dvije godine, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić na savjetovanju ekonomista u Opatiji.

Kako prenosi HRT, Vujčić dodaje kako to ne znači da je recesija isključena. Kao što znamo, ekonomisti nisu baš jako dobri u predviđanju recesija, rekao je. Dodao je kako je trenutna projekcija da će eurozona vjerojatno rasti nešto ispod jedan posto iduće godine, a u Hrvatskoj bi BDP bi mogao rasti oko 2,5 posto.

Kao glavne rizike u ovom trenutku izdvaja trgovinski rat, koji se događa ponajprije na razini SAD-a i Kine. Najavljene su i moguće neke sankcije, odnosno carine koje bi Sjedinjene Države mogle uvesti prema Europi, prvenstveno automobilskoj industriji. Ako dođe do toga i daljnjeg zatezanja tih trgovinskih tenzija, to će loše utjecati na rast i mogli bismo vidjeti neke zemlje u Europi koje će pasti onda u recesiji. Ali i uz takvu prognozu, mi očekujemo samo usporavanje rasta BDP-a, a ne i recesiju, rekao je Vujčić.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist