Natrag
21.3.2019 11:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

Gruškom smradu kumuje Mokošica

9.1.2012 @ 11:18 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Neugodni mirisi koji se često šire Gružem mogu se trajno riješiti jedino izgradnjom novog sustava za pročišavnaje otpadnih voda s područja Mokošice.

Kako je objasnio direktor Vodovoda Pero Mišković smrad se u Gružu događa zbog toga što otpadne vode iz Mokošice putuju određeno vrijeme, i upravo u trenutku kada dolazi do raspada bakterija i kada je smrad najintenziniji stižu u Gruž, na pročišivač Lapad.

A to se može riješiti tako da se novi napravi na području između Mokošice i Lozice koji bi prikupljao sve otpadne vode s tog područja te ih pročišćavao i ispuštao u more tu, dakle bez putovanja do Gruža. Izgradnja ovog novog sustava dovela bi, rekao je Mišković, i do značajne uštede energije zbog prepumpavanja, riješio bi se smrad, a postojeća mreža bi se rasteretila.

No, njegovu izgradnju treba predvidjeti postojećim prostorno-planskim dokumentima, iako se s nadležnim upravnim odjelom već razgovara oko potencijalne lokacije. Na novinarko pitanje kada bi se novi sustav za pročišćavanje otpadnih voda moga izgraditi Mišković je rekao da bi za sve bilo potrebno barem pet godina, budući da je riječ, kako je objasnio Niko Šalja, o stvaranju drugog, odvojenog sustava, što nije tako jednostavno, a treba riješiti i financijsku stranu priče.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana