Aktualno

Gripa u županiji ne jenjava, broj preminulih na razini Hrvatske nikad veći

Gripa u županiji ne jenjava, broj preminulih na razini Hrvatske nikad veći

Broj oboljelih od gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji još uvijek je u porastu, potvrđuju to podaci Zavoda za javno zdravstvo DNŽ. Naime, dok su prema posljednjem izvješću objavljenom krajem veljače zabilježena 1.478  slučaja oboljelih od gripe, u najnovijem izvješću do 3. ožujka 2019. Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 1.595 oboljelih. Radi se o klinički prijavljenim slučajevima.

Iz Opće bolnice Dubrovnik do sada su zaprimljene dvije prijave smrti usljed komplikacije od gripe. Muška osoba, 67 godina, kod koje je laboratorijski je dokazan virus gripe tip A i ženska osoba, 66 godina, sa prebivalištem u Zagrebu. Obje osobe nisu bile cijepljene protiv gripe. Od 492 laboratorijskih pretrage (imunokromatografskih) na virus gripe u Službi za mikrobiologiju našega Zavoda je izoliran virus gripe tip A u 91 oboljeliog, dok je samo u dva slučaja dokazan virus gripe tip B. Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Prema podacima dobivenih sa terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone ciepilo protiv gripe oko 6.729 osoba. I ove sezone vladao je nešto veći interes žitelja naše županije za cijepljenje protiv gripe (gotovo 800 osoba više nego prošle godine). Ipak mišljenja smo kako bi odaziv na cijepljenje, kao najučinkovitije prevencije protiv ove bolesti, trebao biti mnogo veći. Za podsjetiti je kako smo prije nekih 10-tak godina u županiji cijepili i do 15.000 osoba. Najveći broj prijava oboljelih pristigao je Odjelu za epidemiologiju Metković (588), zatim Dubrovnik (508), Ploče (275) i Korčula (224).

Iz prijava oboljelih od gripe vidljivo je kako najveći broj oboljelih je u dobnoj skupini od 30-64 godina (radno aktivno stanovništvo), a koje se i najmanje cijepi protiv gripe, kao i djece mlađeg uzrasta. Još uvijek se ne može pretpostaviti koliki će biti broj oboljelih u ovoj sezoni jer poznato je kako je javljanje oboljelih posljednjih godina zamijećeno sve do konca travnja.

U Hrvatskoj je pak situacija alarmantnija. Kako donosi Jutarnji, gripa je prouzročila dosad nezabilježenu brojku smrtnih ishoda. Najjača zabilježena sezona gripe za sobom je ostavila čak 98 žrtava. To je dosad nezabilježena brojka smrtnih ishoda. Ipak, stižu dobre vijesti, a to je da tijekom prošlog tjedna nije bilo novih smrtnih slučajeva smrti.

Kada govorimo o dobnoj strukturi preminulih, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu kako je ipak najveći broj umrlih treće životne dobi.

Virus mutirao

– Riječ je uglavnom o osobama koje su imale jednu ili više kroničnih bolesti. Prije svega se radi o osobama koje su bolovale od bolesti srca i krvnih žila, hipertenzije i dijabetesa. No, primijetili smo i da je među preminulima veći broj osoba koje su imale prekomjernu tjelesnu težinu – kaže za Jutarnji Iva Pem Novosel iz HZJZ-a.

Iz Klinike za infektivne bolesti također su potvrdili dosta smrtnih ishoda vezanih za pretile osobe.

– Prema našim iskustvima, bilo je najviše preminulih u srednjim godinama, i to između 40 i 50 godina. Dio tih ljudi nije imao prethodne zdravstvene tegobe, dok je veći dio imao problem prekomjerne tjelesne težine – kaže dr. Marko Kutleša iz Zarazne bolnice.

Više pročitajte ovdje.

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist