Aktualno

GRADSKO VIJEĆE Zbog ‘slučaja Šiša’ Proračun manji za 900 tisuća kuna, zbog Arhiva za 14 milijuna

GRADSKO VIJEĆE Zbog 'slučaja Šiša' Proračun manji za 900 tisuća kuna, zbog Arhiva za 14 milijuna

Gradski vijećnici izglasali su izmjene i dopune Proračuna za 2018. godinu, do kojih je došlo iz dva razloga.

Prvi se tiče donacije DPDS-a od 14 milijuna kuna koje će Grad Dubrovnik utrošiti u obnovu Državnog arhiva.
-Ovo je nastavak partnerskog odnosa. Novim ugovorom pokazujemo da je moguće dobiti i više nego dosad. U 2017. ćemo uprihodovati preko 20 milijuna kuna više – rekao je gradonačelnik Franković. Drugi razlog izmjene proračuna je slučaj Pera Šiše.
-Šiša je otjeran iz DSO-a te je dobio na sudu. Prva presuda koštat će nas 900 tisuća kuna. A sad je tužio i za drugo razdoblje. Netko DSO-u treba dati te novce, jer će se ovrhom platiti i više nego sada – rekao je Franković.

Predsjednik Odbora za financije Marko Potrebica istaknuo je zadovoljstvo zbog partnerstva s DPDS-om, ali i nezadovoljstvo zbog slučaja Šiša.

Miho Obradović (HNS) istaknuo je kako se 14 milijuna kuna daje za obnovu državne imovine.
-Jesmo za obnovu, ali dati 14 milijuna kuna za obnovu državnog arhiva? Moglo se na bolji način utrošiti – rekao je Obradović. Franković se složio s Obradovićem, ali…

-Život ne počinje kad postanete gradonačelnik. Bivši gradonačelnik naslijedio je ugovor s obvezom završetka obnove Državnog arhiva. Građa se ne može adekvatno skladištiti u Sponzi. Bivša gradonačelnica Šuica sklopila je ugovor kojim će Grad manji dio sredstava uložiti u adaptaciju nove zgrade arhiva. Vlahušić je kasnije to odbio te osam godina stojimo na mjestu. Kako bi izbjegli da Grad da svoje novce, predložili smo da novce da DPDS, a Grad će ubuduće kroz suradnju s Ministarstvom kulture ostvariti više raznih benefita. Najveću korist će imati Grad i gradske institucije. Ta građa ostaje našim naraštajima – objasnio je gradonačelnik Franković.

-Kad je došlo do reorganizacije arhiva, pravo korištenja postalo je pravo vlasništva, nepažnjom su nam ‘odnijeli’ Sponzu. Bilo bi korektno da se Sponza vlasnički vrati Gradu Dubrovniku, naravno da se koristi u istu svrhu. Tako su nam pošle i Preparandija i slične zgrade. A 900 tisuća za Pera Šišu, nije ‘uhvatila me gripa’, hoće li netko odgovarati? Netko je bio odgovoran vodit proceduru. Nisam za kažnjavanje, ali propustiti toliki novac kao pržinu kroz prste je neodgovorno – rekao je Vido Bogdanović.

-Situacija sa Šišom se dogodila u vrijeme Dubrovačkog dogovora. Imali smo presudu na izvršenju, na to sam upozoravao. Nadam se da se ovo više neće ponavljati. Gubimo novce, a nitko ne snosi odgovornost – komentirao je Maro Kristić, a odgovorio mu je Potrebica:
-Budite precizni kad govorimo o vremenskim pojavama negativnosti zbog kojih je oštećen gradski proračun. Oni koji su oštetili gradski proračun za to trebaju odgovarati – rekao je Potrebica.
-Nije se odnosilo na vas, već na vijećnike vaše stranke koji su sudjelovali u toj nakaradnoj koaliciji – pojasnio je Kristić.

Katarina Doršner (HDZ) smatra da je Državni arhiv opće dobro, a podsjetila kako je Grad već uložio 20 milijuna kuna.
-Kapacitet današnjeg spremišta je nedovoljan, posebno ako se gradivo skuplja svakodnevno. Već smo uložili velik novac, u ovom ne vidim ništa sporno. Bit ćemo nesebični, a od ministarstva očekujem dobru volju u nekim drugim projektima – rekla je Doršner.

Tatjana Šimac Bonačić (SDP) glasat će za rebalans.
-Arhiv nam je ugovorna obveza još 2006. godine. Ali gradonačelniku zamjeram na rečenici da DPDS daje svoj novac. To je novac građana Dubrovnika – naglasila je Šimac Bonačić, dodavši kako u pregovorima s ministarstvom treba dobivati više nego dosad.
-Loše je što se događa sa Šišom. Vijećnici SDP-a za tu odluku nisu glasovali – rekla je Šimac Bonačić.

-Posljednjih mjeseci radimo na povratu dijela nekretnina. Negdje ide, negdje ne. Društveni dom Orašac, zemlja u Komolcu, na Lopudu i Šipanu te zgrada DVD-a. Zatražili smo povrat od Ministarstva imovine te očekujemo da će sva ta imovina prijeći u našu imovinu. Naravno, pod uvjetom da će ići u javnu namjenu – odgovorio je Franković.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist