Aktualno

GRADSKO VIJEĆE ‘Trošak održavanja pročistača je do 20 puta skuplji nego što je prošla vlast tvrdila!’

GRADSKO VIJEĆE 'Trošak održavanja pročistača je do 20 puta skuplji nego što je prošla vlast tvrdila!'

Vijećnicima je danas podastrto i izvhješće o stanju na gradilištu pročistača za vodu u Komolcu.
– Radovi na pročistaču počeli su bez građevinske dozvole, a tek u lipnju 2017. godine ustanovljen je popis mapa izvedbenog projekta. To znači da je izvođač potpisao ugovor na temelju idejnog projekta, a to je dovelo do problema između izvođača tvrtke Suez i podizvođača tvrtke Skaldgradnje. Trenutno stanje projekta je na 13 posto realizacije projekta, odnosno 30 posto realizacije građevinsko-obrtničkih radova. To je obična kutija i nema tu neke zahtjevne arhitekture. Zbog njihovih međusobnih odnosa usporila se dinamika radova.
Da se danas pokrenu radvi nadam se da bi to bilo gotovo do proljeća. To znači da ćemo cijelu zimu imati zagađenu vodu, naravno ako budu takvi vremenski uvjeti – rekla je zamjenica gradonačelnica Orlanda Tokić.
-Podizvođač Skladgradnja je ove godine već 15 puta bila u blokadi, a prije 20-ak dana su se potpuno povukli s gradilišta – rekla je ona te ustanovila i kako je rok za donošenje odluke o dogovoru između te dvije tvrtke bio danas.

-Mislim da ćemo idući tjedan moći nastaviti s radovima – rekla je ona te dodala kako je trošak održavanja pročistača 353 milijuna kuna kroz 16 godina, odnosno 20 milijuna kuna godišnje.
-Javnost mora znati da je cijena pitke vode puno veća od 50 milijuna kuna koliko košta ovaj projekt – rekla je ona.
Inače, cijena održavanja u medijskim istupima bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića i predsjednika Uprave Vodovoda Valentina Dujmovića varirala je od 1,1 do dva milijuna kuna.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako si svi radovi koji su dosada izvedeni napravljeni za tipski pročistač, odnosno tehnologiju koja je u vlasništvu tvrtke Suez.
-Razmatrali smo raskid ugovora sa Suezom, ali to bi značilo da građani neće imati pitku vodu barem još dvije godine – rekao je on.
-Uvjeravani smo da će radovi biti završeni do 30. lipnja od strane bivše uprave (HNS-ovog Valentina Dujmovića), a zadali smo im rok da smo s današnjim danom spremni raskinuti ugovor i s jednim i s drugim. Oko 14 sati stigao mi je potpisan raskid ugovora izmeu Skladgradnje i Sueza, a time se stvaraju uvjeti da uđe novi podizvođač u posao. Nadam se da će to značiti da ćemo imati pitku vodu do sljedeće sezone – rekao je Franković.

HNS-ov Miho Obradović pitao je trenutnog predsjednika Uprave Vodovoda DDS-ovog Lukšu Matušića pitao je je li spreman podnijeti ostavku ako se ispostavi da podatak od 20 milijuna kuna godišnje za održavanje pročistača nije točan. Matušić je odgovorio potvrdno.

Član Uprave Vodovoda Zoran Čosić rekao je kako je prije potpisivanja ugovora pitao bivšeg predsjednika Uprave je li svjestan kako potpisuje ugovor s tvrtkom koja za održavanje nosi trošak od 20 milijuna kuna, a dodao je kako je naknadno tvrtka Suez dostavila izjavu o tome da će troškovi održavanja biti u određenim uvjetima deset, a pod nekim uvjetima milijun i pol kuna. Istaknuo je kako pravno to ne znači ništa.
-Troškovi će biti milijun i pol kuna ako ne bude zbrinjavanja otpadnih voda. Ako bude onda je to deset milijuna kuna -rekao je on te dodao kako je nemoguće izračunati cijenu kubika vode za građane s obzirom da postoje tri varijante troškova održavanja – od 1,5 do 20 milijuna kuna.
Mostov Maro Kristić rekao je kako je ova situacija poražavajuća te pitao hoće li građani imati račune za vodu u razini njihovih mjesečnih plaća.
Njegova kolegica Dolores Lujić pitala je kako je moguće da osim bivšeg predsjednika Uprave nitko ništa nije znao, počevši od članova Uprave, Nadzornog odbora ili bivše gradske uprave.
Franković joj je odgovorio kako je najveća odgovornost na bivšem predsjedniku Uprave, te kako Nadzorni odbor nije imao saznanja o ovome, kao ni Željko Raguž, tadašnji zamjenik gradonačelnika.

HDZ-ov Emilio Puljizević rekao je kako za sve ovo ne može biti odgovorna jedna osoba, a pitao je i gdje su osobe koje su u to vrijeme bile u Upravi ili su bile stručne i znale za ovo a nisu reagirale.
-Plaćamo li mi i dalje te osobe? Jesu li još uvijek u Vodovodu? – zapitao se on.

Predsjednik Uprave Lukša Matušić rekao je kako nije član SIS-a da prati gdje je bivši predsjednik Uprave, a rekao je i da je znao kakvo je stanje u Vodovodu da bi se ‘tražio drugi stručnjak za voditi tu tvrtku’.

Izvješće je primljeno na znanje.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist