Politika

GRADSKO VIJEĆE To se dogodi kad se ne čita DuList…

GRADSKO VIJEĆE To se dogodi kad se ne čita DuList...

U pravu tragikomičnu ‘avanturu’ u Gradskom vijeću pretvorio se zadatak da za v.d. ravnatelja Umjetničke galerije izaberu dosadašnjeg ravnatelja Marina Ivanovića.

Podsjetimo, Visoki upravni sud poništio je odluku Gradskog vijeća o izboru Marina Ivanovića za ravnatelja UGD jer je Vijeće pogrešno utvrdilo njegov radni staž. Sad ga je Gradsko vijeće namjeravalo imenovati za v.d. ravnatelja do provedbe natječaja za ravnatelja te gradske kulturne ustanove. Međutim, na sjednici Odbora za izbor i imenovanja upozoreni su na ‘greške u koracima’.

Zaboravili su, naime, postupiti po odluci suda te najprije ili izabrati između dva preostala kandidata ili u krajnju ruku poništiti natječaj, ali s obrazloženjem koje ‘drži vodu’. Zato je hitno sazvana sjednica Muzejskog vijeća UGD, kojem je zadatak bio donijeti odluku o poništenju, ali je naravno bilo pitanje koje će obrazloženje to tijelo dati za takvu odluku. Potom se opet sazvao Odbor za izbor imenovanja te iznio prijedlog – Marin Ivanović, što je usvojeno na Gradskom vijeću. Kakav politički amaterizam vladajućih!

A samo su trebali uzeti u ruke novi broj DuLista, koji je u prodaji od srijede 25. srpnja, gdje im je cijela procedura bila lijepo ‘posložena’…

Naravno, riječ dvije i o raspravi vijećnika, koja nije bila ništa manje zanimljiva.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica (HDZ) je kao predsjednik Odbora izvijestio vijećnike kako se Muzejsko vijeće sastalo na dvije hitne sjednice te se ispričao zbog formulacija njihovih rješenja.

-Predložen je Marin Ivanović. Sukladno novom Zakonu o muzejima on nedvosmisleno ispunjava sve uvjete. Na drugoj je sjednici Muzejsko vijeće poništilo natječaj. Na Odboru je većinom glasova izglasan prijedlog da Ivanović bude v.d. ravnatelja – rekao je Potrebica.

-Ovo je žalosna situacija za Grad i Gradsko vijeće, da sudske institucije ospore odluku GV-a. Mlad čovjek postao je marioneta vladajućih. Ovime šaljemo poruku mladim ljudima da se maknu ako nemaju političku potporu. Za odluke koje se donose treba snositi osobnu odgovornost, u ovom slučaju to je bivši saziv GV-a. Gdje je zdrav razum da imenujemo nekog koga je sud diskvalificirao. Zašto predlažemo osobu koja je prevarila instituciju za čijeg se ravnatelja javila? Gdje je tu moralna odgovornost njegova, i naša da to prihvatimo? – rekao je Ljubo Nikolić (KLGB Srđ je Grad). Predložio je da se  naloži Muzejskom vijeću pokrenuti natječaj za izbor novog ravnatelja.

Gradonačelnik Mato Franković sve skupa opisao je riječima: Nije se dogodila nikakva katastrofa.

-Tijekom Ivanovićeva rada nije nastala nikakva šteta. Je li po Grad nastala financijska šteta? Nije, za razliku od nekih drugih slučajeva u kojima jest. Poštujemo odluku suda drugog stupnja i ponovno predlažemo Ivanovića, koji zadovoljava u potpunosti dužnost v.d.-a, a poništavamo postojeći natječaj i kao slijed svega je raspis novog natječaja. Ivanović neće biti novi ravnatelj jer ni nakon godinu dana neće imati uvjete. Dakle, bit će v.d. samo do izbora novog ravnatelja – izjavio je Franković.

-Nije bilo nužno poništiti natječaj, već samo imenovati v.d. ravnatelja. Sugestivni rok od 45 dana je davno prošao. A ne bi bilo u redu da je novi ravnatelj izabran po davnom natječaju – dodao je Franković.

-Nije u našoj ingerenciji pokretati natječaje – odgovorio je Potrebica Nikoliću.

-Poništti natječaj je domena Muzejskog vijeća. Da su umjesto toga predložili kandidata, mi bismo se toga držali -rekao je Porebica, poručivši Nikoliću da je ostao u ‘raskoraku’, jer je ocijenio Ivanovićev rad u godini dana pozitivnim.

-Nisam struka da ocjenjujem Ivanovićev rad. Treba otvoreno reći, da bude jasno građanima, ovo je velika farsa. Šteta je počinjena. Ne mjeri se financijski, već kroz odljev mladih ljudi, kad vide ove predstave. A najveća je šteta ovakvo političko pogodovanje -uzvratio je Nikolić.

-Dok god se odluke o imenovanjima budu donosile u ovoj vijećnici, svaka će se zvati i biti politička. Odluka o Ivanoviću nije donesena konsenzusom, ali je velika većina glasala za njega. Jesmo li mi u HDZ-u pogriješili? Imali smo pravno mišljenje da ima uvjete, ali prihvaćamo da nismo u pravu. Šteta nije nastala, a dogodile su se izložbe koje su ocijenjene pozitivno. Izabrat ćemo novog ravnatelja ili ravnateljice, koje će ovo tijelo političkom odlukom izglasati. Riječ je o političkoj odluci, ali i političkoj odgovornosti – odgovorio mu je Franković.

Ivanović mi je drag čovjek, trudio se i doći će njegovo vrijeme opet. Po Nikoliću uopće ne bi trebalo biti izbora. Kao da je pao s Marsa. Ovo je političko tijelo, stranke odlučuju. Svaka naša odluka je politička. Zato se i borimo na izborima, dobijemo mandate te na koncu za to odgovaramo. Kakve bi to odluke trebale biti? – smatra Rikard Rossetti (DUSTRA).

-Političke da, ali politikantske i intersne ne. Znate o čemu govorim i kakve se odluke na ovom GV donose. Ovo nije gimnastika ruka – odgovorio mu je Nikolić.

-Dužina i učestalost sjednica dokaz su da se puno raspravlja na GV-u. Svi smo dobili mandate i nosimo odgovornost. Demonstrirali smo  da uvažavamo stav u vezi izbora, iako nije došao iz vladajuće koalicije – rekao mu je Potrebica.

-Ne podržavam imenovanje Ivanovića za v.d. Nisam kompetentan za ocjenu njegovog rada, a po riječima kompetentnih ljudi to je bilo dobro. Svako imenovanje je političko. Tako sam i ja 2010. godine izabran za županijskog pročelnika. Ali odluka o imenovanju tada je bila rezultat političkog nasilja. Tada je Ivanović znao da nema uvjete, pristao je na igru i pogriješio je. Nije bio strpljiv. Tada sam ukazao na ovo što se danas dogodilo. Zato on ne može biti v.d., jer je loša poruka da ista osoba sad bude imenovana za v.d. – izjavio je Maro Kristić (MOST).

-Sudske odluke treba poštovati. Nešto malo znam o pravnoj logici. Zabrinuta sam što jedan sud donosi jednu odluku, a drugi ju poništava, a ne vraća na nižu razinu. Radimo li dobro ako prekidamo kontinuitet rada u kojem su postavljeni novi okviri? – rekla je Terezina Orlić (DDS).

-Kao legalisti prihvaćamo presudu te novi natječaj. Činjenica je da je UGD više otvorena građanima, za taj zaključak ne treba biti stručnjak -mišljenja je Tatjana Šimac Bonačić (SDP), dok je njen stranački kolega Jadran Barač istaknuo da u ovom slučaju nema štete, osim moralne štete Marina Ivanovića zbog narušenog ugleda.

-Moramo ustrajati na transparentnosti i vladavini prava. Sve se lomi na imenovanju mladog čovjeka koji je dobro radio svoj posao. Podržavam ga za v.d. ravnatelja, jer može nastaviti svoj posao do izbora novog ravnatelja – rekao je Barač.

-Na koji su način birani članovi upravnih vijeća ustanova? To vam nije tada smetalo. Jeste li sudjelovali u tim igricama, i popunjavali? -pitao je Nikolića Gordan Špero (HDZ).

-Nama je jedinima to smetalo – odgovorio mu je Nikolić, a Potrebica ga je podsjetio kako su to zajedno radili HDZ i KLGB Srđ je Grad.

-Vi ste predlagali, a mi smo prihvaćali – podsjetio ga je Potrebica.

-Mi smo predlagali, ali naši kandidati nisu bili ničiji poslušnici – odgovorio je Nikolić.

‘Prepucavanje’ se potom nastavilo pa i proširilo na više gradskih vijećnika, a na kraju je Marin Ivanović većinom glasova izabran za v.d. ravnatelja Umjetničke galerije.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist