Grad

GRADSKO VIJEĆE Pero Šiša izvisio, Damir Milat izabran velikom većinom

GRADSKO VIJEĆE Pero Šiša izvisio, Damir Milat izabran velikom većinom

U 16 sati počinje nova sjednica Gradskog vijeća.

Očekuje se nastavak 19. sjednice na kojoj su ostale tri točke, među ostalim i izglasavanje ravnatelja DSO-a, kao i 20. sjednica s desetak najavljenih točaka dnevnog reda.

Tijek sjednice:

17:12 Zaključena je 19 sjednica

Prijedlog kandidata za imenovanje sudaca porotnika u Županijski sud u Dubrovniku.

17:11 Izabrani su Maris Radojević i Antun Bajurin.

Prijedlog rješenja o imenovanju ravnatelja/ice Javne ustanove u kuluturi Dubrovački simfonijski orkestar

16:40 Presudom Upravnog suda u Splitu poništeno je imenovanje Damira Milata za ravntaljea DSO-a. Sud je rekao kako je Odbor za izbor i imenovanje postupio arbitrarno. Odbor za izbor i imenovanje se sastao i predložio imenovanje Pera Šiše za ravnatelja DSO-a – rekao je uvodno Maro Kristić

16:41 Predstavnik DDS-a nije bio na sjednici Odbora, a pitanje je jesmo li dovoljno dobro iščitavali presudu.

-Obrazloženje presude je samo obrazloženje. Sud je proces vratio na početak, odnosno poništio je rješenje. Sud nije naložio da se Šiša vrati na poziciju ravnatelja. Jedino tijelo koje je meritorno za donošenje odluke je Gradsko vijeće. Nema drugog tijela. na svaku odluku neizabrani kandidat ima pravo pokrenuti upravni spor. Stav DDS-a je potpuno jasan. Treba se imenovati v.d. i raspisati novi natječaj za ravnatelja. To je jasno iz presude, a koga će Gradsko vijeće imenovati za vršitelja dužnosti je druga stvar – rekao je Vićan.

16:44 Predsjednik GV Mato Franković rekao je kako ova situacija nastavak priče iz 2013. godine.

-Mislim da je najbolje da imenujemo v.d. i da to bude Damir Milat. Zbog dugogo trajanja ovog postupka i sadašnje imenovanje novog ravnatelja dodatno komplicira stvar. Zbog toga ćemo podržati imenovanje v.d., a ne ravnatelja na mandat od mjesec dana – rekao je Franković te dodao kako je u tijeku još jedan sudski proces u kojem Pero Šiša traži naknadu svih izgubljenih plaća nakon što je ostao bez posla.

-On je izvrstan skladatelj, a godinama nema posao, radi kao vanjski suradnik. Svi repovi će nas dočekati, a još ćemo pričati i progovarati o slučaju Šiša u ovom Gradskom vijeću – rekao je Franković.

Maro Kristić (Srđ je Grad) rekao je kako nije provođenje odluke suda ako Gradsko vijeće imenuje v.d. ravnatelja jer je to u nadležnosti Upravnog vijeća.

-DDS se ne mora slagati, ali Odbor za izbor i imenovanje predlaže Šišu kao legitimnog kandidata, odlukom kvalificirane većine. Gradsko vijeće se može izjasniti i o jednom i o drugom kandidatu – rekao je Kristić.

Vićan mu je odgovorio u slučaju da nijedan kandidat ne dobije potreban broj glasova GV ima pravo imenovati v.d. ravnatelja.

Olga Muratti i Maro Kristić ušli su u raspravu oko toga tko je ovlašteni predlagatelj za Gradsko vijeće, a Mato Franković rekao je kako se v.d. može birati ako nijedan kandidat ne dobije dovoljan broj glasova.

17:07 Pero Šiša nije dobio potporu većine uz samo glasove SDP-a, a Pero Vićan je predložio Damira Milata za ravnatelja.

-Damir MIlat ispunjava sve zakonom propisane uvjete. On ima sve formalno-pravne uvjete, a na čelu je DSO-a već četiri godine, a vodi ga vrlo dobro. U protekle četiri godine nije bilo nikakvih problema, tenzija i repova. U proteklom vremenu našim orkestrom su dirigirali neki poznati svjetski dirigenti, a DSO je gostovao na nekoliko mjesta i ostvarili su značajne izvedbe – rekao je Vićan u obrazloženju MIlatove kandidature.

17:09 Damir Milat dobio je 17 glasova za, a suzdržani su bili SDP-ovi vijećnici kao i Ljubo Nikolić iz liste Srđ je Grad.

Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Plana gospodarenja otpadom Grada Dubrovnika za 2015. godinu.

16:06 Očekuje se prebrojavanje vijećnika.

16:11 Na sjednici je 22 vijećnika. Nedostaju Esad Ćustović (DUSTRA) i Domagoj Carević (Dustra) te Sanja Putica (HDZ).

16:19 Zamjenik gradonačelnika Željko Raguž predstavio je izvješće rekavši kako su i Grad i Čistoća napravili svoj posao i izvršili svoje obveze. Odgovorio mu je vijećnik liste Srđ je Grad Maro Kristić.

– U gradu se ne gospodari otpadom nego se riješavaju samo incidenti. Tome u prilog svjedoči i kazna koju Grad treba platiti jer nemamo nijedno reciklažno dvorište, a morali bi ih imati dva. Morali bi imati i biootoke, a i Grad i Čistoća su zakazali. Podnesen je i optužni prijedlog, a Grad je na to odgovorio kako je u Dubrovniku otegotna okolnost konfiguracija terena. Također po pitanju Grabovice ne treba odgovornost samo prebacivati samo na Županiju, nego i Grad i Županija to moraju zajednički riješiti, isto kao što su zajednički riješili problem komunalne lučice – rekao je Kristić.

16:24 DDS-ov Lukša Matušić rekao je kako nije ‘nuklearna fizika’ staviti kontejnere za smeće u zemlju, dok je HNS-ova Matija Ćale Mratović rekla kako bi voljela znati kad će Grad dobiti reciklažna dvorišta.

16:25 Pero Vićan rekao je kako problem gospodarenja otpadom prati Grad već 15 godina te kako je ovo očito pitanje koje će se riješiti kada nam neka ‘grupa činovnika zavrne ruke i platimo kazne’.

-Mi ćemo prihvatiti izvješće, bez obzira na sve manjkavosti. Ovdje ima objektivnih problema. Veliki dio susjednih općina dovodi svoje smeće u Grabovicu i to pogoršava situaciju. Dogodit će nam se ono što se sada događa s ispustom pod Petkom – rekao je Vićan te dodao kako će oni ipak prihvatiti izvješće.

16:35 Ljubo Nikolić rekao je kako se kroz Grad često vide sramotni prizori smeća u ulicama.

16:40 Prijedlog je usvojen.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist