Grad

GRADSKO VIJEĆE Od DORH-a se traži ocjena zakonitosti obnove kompleksa Lazareta

GRADSKO VIJEĆE Od DORH-a se traži ocjena zakonitosti obnove kompleksa Lazareta

U 16 sati započela je nova sjednica Gradskog vijeća.

S jednom točkom dnevnog reda, ”Obnova kompleksa Lazareti” ovo bi trebala biti tematska sjednica. Uoči početka najavljeno je dodavanje točaka rasprave o Javnoj garaži i Muzeju Dmovinskog rata u tvrđavi Imperial, no tek ostaje vidjeti hoće li te točke biti dodane na dnevni red.

TIJEK SJEDNICE:

Obnova kompleksa Lazareti

16:58 Kad smo tražili ovu sjednicu htjeli smo rasvijetliti obnovu Lazareta za koju su i javnost i mediji svjesni kako nije napravljena kako je trebala biti. Natječaji su poništavani od 2009. godine, a u 2012. godini izabrana je tvrtka Monte Mont iz Osijeka među šest ponuditelja za iznos od 29 milijuna kuna. Svi smo se radovali i nije bilo prijepora da je to jedan od najboljih projekata. Podržavali smo taj projekt, ali kako je vrijeme odmicalo pojavili su se prvi problemi – od korisnika pa dalje – rekao je Marko Potrebica ispred HDZ-a.

Prvo što je vidljivo je kako je ta ponuda bila toliko jeftinija od svih ostalih, a sljedeća ponuda je bila 4 milijuna kuna skuplja, a ta tvrtka je rekla kako su išli na ‘jedva zaradu’, odnosno pozitivnu nulu – rekao je on.

-Brzo se ispostavilo kako se trebalo napraviti novi projekt i troškovnik, a 2013. godine počelo se spominjati o obnovi sedam lađa, a ne o 10. Imali smo situaciju da je obnova trebalo koštati 30 milijuna, a nakon 15 milijuna kuna radova Grad raspisuje novi natječaj, ali ne otvoreni nego opet uvodi u posao Monte Mont. Pitam se jesu li dubrovačke tvrtke bile glupe jer nisu znali ‘damping’ cijenom dobiti posao pa čekati izmjene. Potrebno je izvršiti jediničnu analizu cijena dubrovačkih tvrtki, pa tek onda ići dalje. Ariš grede postale su brzo hrastove – kaže on.

-Za Lazarete je trebalo raspisati novu javnu nabavuu, ali ovdje se pozvalo na hitnost, ali i to ima svoju proceduru. U to vrijeme u Dubrovniku su bili izbori i mi smo pitali kada će Lazareti biti predani. Gradonačelnik je tvrdio kako nema nikakvih potraživanja od tvrtke Monte Mont, a logično je bilo da su postojala dugovanja za radove u iznosu od 10.5 milijuna kuna za koje su rekli da ih ”nitko nije naručio”.

-Postupak koji je napravljen naknadno napravljen je suprotno zakonu.  Postupak je proveden 22. srpnja 2015. godine, a tvrtki Monte Mont radovi su plaćeni u rujnu 2015. godine. Postavlja se pitanje je li se namjerno išlo u loši projekt kako bi se pogovodvalo jednoj pravnoj osobi, a jasno je kako su na Laazaretima obavljeni radovi koji nisu bili odobreni.

Postavlja se pitanje kako je nešto što je koštalo 30 milijuna kuna danas košta 48 milijuna kuna? Temeljem javnog natječaja 2010. godine 30 milijuna kuna, a 2014. godine 48 milijuna kuna. Kako je to moguće? Nemamo dokumentaciju za obnovljenih 7 lađa, ali pretpostavka je kako je iznos 34 milijuna kuna – rekao je Potrebica.

17:09 Gradonačelnik Vlahušić rekao je kako su svi uključeni u taj projekt (izvođač, nadzor itd.) potpisali izjavu kako su sve vezano uz Lazarete napravili sukladno zakonu. Tek nakon toga sam odobrio plaćanje.

-Plaćeno je 34 milijuna kuna, a obnovljeno je svih 10 lađa. Zadnje tri lađe nisu obnovljene u cijelosti, a to su fasade i krovovi. Razlog tome je što Deša i Lero nisu prestale raditi u Lazaretima – rekao je Vlahušić te dodao kako su svi dokumenti oko Lazareta dostupni svima.

-Kao gradonačelnik nisam imao uvida u to da je netko predlagao da se nešto može bolje napraviti. – rekao je Vlahušić.

Potrebica mu odgovorio kako nije obnovljeno 10 nego sedam lađa te kako ne može prebaciti odgovornost na svoje suradnike.

-Evidentno je kako vas je nadzor, tvrtka Trames upozorao koji je to ispravni put. Rekli ste da nam je sve dostupno i ja bih vas zamolio da pogledate taj novi ugovor iz srpnja 2015. godina, a ono što je trebalo koštati 30 milijuna kuna trebalo je koštati čak 48 milijuna kuna. Nevjerojatno je da tvrtka potegne iz Osijeka i potuče dubrovački konzorcij koji je imao dobre cijene, a onda se u pola postupka mijenja projekt. Vi ste im kao Grad Dubrovnik pogodovali, a dubrovački poduzetnici su ispali smiješni. Vas zakoni nisu zanimali, a vi ne možete raskidati ugovor u srpnju 2015. godine kada su radovi već bili gotovi – rekao je Potrebica.

-Grad Dubrovnik je oštećen za 18 milijuna kuna u tom lošem poslu – rekao je Potrebica.

Vlahušić je odgovorio kako je Monte Montu plaćeno 31 milijuna kuna, te kako zadnje tri lađe nisu obnovljene samo na razini fasade i krova, te ponovio kako nije htio iseliti Art radionicu Lazareti Dešu i Studentski teatar Lero.

Rekao je kako je dodatnih radova ‘bilo kao u priči’, te nagalasio kako nitko iz Grada nije u nijednom trenutku naložio kako treba raditi.

Rekao je i kako brojka od 48 milijuna kuna ‘ne postoji’ jer taj iznos nije plaćen te istaknuo kako on misli o nekim drugim stvarima, poput ‘Star Warsa ili dovođenja novog Jamesa Bonda’.

-Mene ne spašava nikakav paraf mojih pročelnika koji su potpisali da su sve radili sukladno zakonu, ali ja mogu biti kriv za to što HDZ nije na vlasti u Dubrovniku, ali ne za nešto drugo – rekao je Vlahušić te dodao kako ga ne bi začudilo da se pojavi neka izjava da je on nekome od uključenih u projekt obnove Lazareta zavrnuo ruku da potpišu izjavu kako su sve radili sukaldno zakonu.

17:25 Mato Franković ga je pitao zašto tvrtka Trames u svom zaključku iz studenog  2013. godine navodi kako je izvođač dužan podnijeti analizu svih vantroškovničkih radova te kako Grad Dubrovnik mora provesti postupak javne nabave.

-Vi ste 22. srpnja 2015, znači godinu i pol dana nakon toga, a završio je i postupak obnove Lazarete. Oni su vam u studenom 2013. godine rekli da morate provesti postupak javne nabave, a nikako mi nije jasno kako je moguće da je pregovarački postupak završen nakon što su ugovoreni i završeni rado – rekao je Mato Franković.

Istaknuo je kako je Trames ustvrdio da vrijednost ugovorenih izmjena projekta iznosi više od 50 posto ugovora, te kako je Trames u svom zaključku istaknuo kako je potrebno raskinuti ugovor, te provesti pregovarački postupak javne nabave.

Vlahušić je odgovorio kako je nepobitno da Trames kaže kako treba raspisati novi natječaj te dodao kako Grad Dubrovnik nikada nije prisato na novi projekt.

-Mi nismo htjeli odstupiti od osnovnog projekta. Postoji mogućnost 25 posto VTR-a i nismo htjeli naručiti novi projekt. Projektirati nešto novo i za 48 milijuna kuna kao što je tražio nadzor. Jedino što je zakon dopuštao jest 25 posto VTR-a – rekao je Vlahušić.

Franković mu je odgovorio kako je šokiran jer je gradonačelnik rekao da Grad Dubrovnik nije tražio izmjenu projekta.

– Tadašnji pročelnik Dinko Mirić je 27 studenog 2013. godine predao novi troškovnik. Tko je tražio promjenu troškovnika i po čijem nalogu je promijenjen troškovnik. Zašto je Monte Mont radio po tom novom troškovniku, ali Grad nije tražio izmjenu – pitao je Mato Franković te dodao kako ne želi ulaziti u kvalitetu obnove Lazareta.

-Tko je tražio promjenu projekta iz temelja. Troškovnik je izmijenjen 27. studenog 2013. godine. Tvrtka Trames vas je tada upozorila da je Grad dužan provesti postupak javne nabave, a zašto se to napravilo tek nakon što su završeni radovi – rekao je Franković.

-Grad Dubrovnik nikada nije tražio izmjenu projekta. Morate pitati izvođače ili Trames, a ja osobno nikada nisam tražio izmjenu projekta. Radilo se sve sukladno tehničkim mogućnostima projekta i zahtjeva Konzervatora. Postoje ljudi koji su potpisivali sve, a mi smo na kraju samo plaćali uz kontrolu HBOR-a – rekao je Vlahušić.

Franković je ustvrdio kako se nada da će u narednom razdoblju saznati tko je taj koji je tražio te ponovio pitanje zašto nije provedena javna nabava za Lazarete kada se to moralo napraviti i kada ih je tvrtka Trames upozorila da to moraju napraviti.

-Ključno je pitanje tko je odlučio da se ne provede javna nabava prije nego se završe Lazareti – rekao je Franković.

17:44 Marko Potrebica rekao je kako je gradonačelnik bio upoznat s izmjenama projekta te kako bi volio da se Vlahušić dogovori sam sa sobom je li se projekt mijenjao ili nije.

-Dokument od 22. srpnja koji ste nam vi dostavili pokazuje da je originalni ugovor raskinut nakon što je konzumiran 15 milijuna kuna – rekao je Potrebica.

Vlahušić je odgovorio kako je javna nabava provedena kada je trebala biti provedena te kako je Gradsko vijeće donijelo odluku da se radovi financiraju kroz prijedlog proračuna.  Ponovio je kako su svi uključeni u ovaj projekt potpisali da je sve rađeno sukladno zakonu.

Rekao je i kako se Zagrebačka ulica ne radi jer ‘stranke vrše pritisak na institucije’.

17:51 Mato Franković ponovio je tko je taj koji je gradonačelniku uzeo ovlasti i izmijenio projekt obnove Lazareta, te dodao kako još nije dobio odgovor na pitanje zašto nije provedena javna nabava nego je pregovarački postupak završen tri mjeseca nakon što su završili radovi na Lazaretima. Rekao je kako je Gradsko vijeće dalo dopuštenje za plaćanje 10. 5 milijuna kuna, ali smo uz napomenu ‘ako gradonačelnik smatra da je postupak proveden sukladno zakonu’.

18:00 Maro Kristić rekao je kako se pregovarački postupak mogao voditi prije, a ne poslije izvođenja radova, te kako u oglasniku javne nabave ne postoji nikakav ugovor osim onog osnovnog.

Ivo Gjaja rekao je kako rasprava o Lazaretima više sliči na vic nego išta drugo te podsjetio sve kako je Vlahušić sa govornice tvrdio kako ‘Grad nije naručio radove koje je Monte Mont izveo’.

18:06 Ljubo Nikolić podsjetio je kako su bili protiv plaćanja zadnje rate za Lazarete od 10.5 milijuna kuna kroz proračun, a pitao je i gdje je plan upravljanja Lazareta.

18:10 Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić istaknula je kako će se taj plan naći na jednoj od sljedećih sjednica.

18:30 Određena je pauza od 30 minuta za dogovor.

19:15 U nastavku sjednice za riječ se javio Pero Vićan koji je ustvrdio kako nedostaje dio dokumentacije.

-Trames je dostavio dokumentaciju koju je usuglasio s nadležnim Upravnim odjelom. Zna se tko je investitor, nadzor, projektant itd. Neću govoriti o proceduri javne nabave jer ne znam o njoj dovoljno, ali ne nepobitno utvrđeno da je javna nabava loše odrađena i ne može se taj proces delegiorati na nekog drugog. To je odgovornost Upravnog odjela – rekao je Vićan.

Napomenuo je kako se cijena mogla probiti preko 25 posto ukupnog projekta s obzirom da je riječ o staroj građevini, te dodao kako je nadzor trebao pratiti situaciju na dnevnoj bazi.

Rekao je i da osobno nikada ne bi dozvolio da kupu kanalizu stavljaju krovopokrivači iz Osijeka. Ustvrdio je kako svaku izmjenu troškovnika mora odobriti investitor, u ovom slučaju Grad Dubrovnik.

– Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je zaključak kojim se ‘pozivaju nadležna tijela RH da poduzmu potrebne radnje kako bi se otklonile sumnje u zakonitost postupanja gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića u pripremi i provođenju projekta rekonstrukcije Lazareta kao i isplati proračunskih i drugih sredstava – rekao je Marko Potrebica te iznio obrazloženje ovakvog zaključka.

‘Na osnovu dostavljene nepotpune dokumentacije i provedene rasprave na tematskloj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, iskazane su sumnje da su određeni pojedinci, kao i službenici u upravnim odjelima i gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić postupili protivno zakonu u pripremi i provedbi projekta obnove kompleksa Lazareti, kao i isplati proračunskih i drugih sredstava, te kako postoje oprečna mišljenja u svezi provedebe projekta, potrebno je da nadležna tijela u okviru svojih ovlasti poduzmu sve radnje kako bi ova gradska uprava i Gradsko vijeće nastavilo rad neopterećeno sumnjama u nezakonitost i materijalnu neizvjesnst cijelog projekta’, stoji u obrazloženju zaključka.

Za ovakav zaključak bilo je je 13 vijećnika, protiv su bili JHNS-ovi vijećnici, a suzdržani DUSTRA i SDP.

Produljenje koncesije za korištenje tvrđave Imperial Dubrovačkim muzejima

16:40 Ivo Gjaja s govornice je rekao kako gradonačelnik nije htio Muzej Domovinskog rata. Podsjetio je na dopise koji su slani na adresu Ministarstva kulture još 2012. godine te kako ni nakon Zaključka Gradskog vijeća o osnivanju Muzeja Grad nije poslao potrebnu dokumentaciju. Rekao je kako gradonačelnik želi osnovati i Muzej NOR-a i Domovinskog rata.

Vlahušić je ustvrdio kako će se iz Muzeja suvremene povijesti izdvojiti Muzej Domovinskog rata, a prozvao je zaposlenike Muzeja koji ‘nisu napravili svoj dio posla’ vezano uz dokumentaciju.

Pero Vićan rekao je kako Muzej Domovinskog rata trenba konačno završiti te kritizirao gradonačelnika i njegovu zamjenicu Tatjanu Šiamc Bonačić zbog slanja dopisa ravnateljici Dubrovačkih muzeja.

-To je kao da ja šaljem dopis mojoj punici na Kliševo, a svaku nedjelju tamo jedem – rekao je Vićan.

Tatjana Šimac Bonačić rekala je kako je osnivanje Muzeja kompleksan posao jer treba mijenjati i Statut, dobiti odobrenja od Ministarstva kulture i izdvojiti Muzej Domovinskog rata i građu. Rekla je kako je riječ o kompleksnom poslu.

Vićan je upitao kada je saznala što sve treba napraviti, te je pitao zašto nije naložila Dubrovačkim Muzejima da izmijene Statut.

-Ovo što ste vi rekli zvuči groteskno, odnosno smiješno – rekao je Vićan.

Prijedlog je jednoglasno usvojen.

Rekonstrukcija tvrđave Imperial po projektu Željka Pekovića

16:16 Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković istaknuo je kaka ovu točku ne treba puno obrazlagati jer su svi vijećnici sudjelovali u ovom procesu.

-Nakon dugo vremena dobili smo jednoglasan stav i podršku svih braniteljskih udruga. Dobili smo novo rješenje  i po njemu će se Muzej Domovinskog rata nalaziti u središnjem dijelu. Na idućoj sjednici će biti potrebno izmijeniti i sam ugovor jer se mijenja pozicija. Ona je iskomunicirana i sa klubovima vijećnika i sa braniteljima. To je pobjeda samo branitelja i konačno imamo stav svih braniteljskih udruga i takav stav će nam olakšati uvelike – rekao je Franković.

Maro Kristić (SJG) zatražio je da se u zaključkku bolje definira pozicija Muzeja.

Gradonačelnik Vlahušić rekao je kako se današnjom odlukom s Gradskog vijeća i gradonačelnika miču sve obveze i prepreke za početak investicije za golf na Srđu te kako se repetitor zasada neće izmicati.

Ivo Gjaja (HSLS) rekao je kako repetitor ne može biti poviše Muzeja te kako sadašnji postav zauzima više prostora nego što je to predviđeno ovim idejnim rješenjem.

Ustvrdio je kako projekt golfa bez tvrđave ”ne ide” te upozorio kako će se ”golf na Srđu igrati kad na vrbi grožđe rodi.”

Lokacija Muzeja usvojena je jednoglasno u zapadnom umjesto istočnom dijelu tvrđave Imperial. Umjesto na 311 metara četvornih prostirat će se na 338 metara četvornih.

Sukladno zaključku nadležni gradski Odjel treba pripremiti ugovor o najmu s Muzejima na sljedećih 20 godina.

UVODNO

16:05 Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković predložio je da se na dnevnom redu nađu samo točke vezane za tvrđavu Imperial i rasprava o kompleksu Lazareta, te da se ne raspravlja o javnoj garaži i neisplati sredstava PK Jug.

16:09 Ivan Viđen ispred KLGB Mara Kristića tražio je da se na dnevni red uvrsti i točka o raskidu ugovora s Razvoj golfom o koncesiji tvrđave Imperial.

16:13 Na dnevnom redu su samo točke o Lazaretima i tvrđavi Imperial.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist