Grad

GRADSKO VIJEĆE Jednoglasno prihvaćen Koncept plana upravljanja povijesnom jezgrom

Grad iz zraka

Prijedlog odluke o donošenju koncepta Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika predstavila je uvodno ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković.

Uvodno je istaknula kako dokument žele raditi u tri faze – pripreme, izrade i primjene.

Istaknula je kako je u povijesnoj jezgri u 2013. godini bilo 467 uslužnih objekata, a 2016. godine ta brojka je bila na 516. Najviše ih je očekivano u turizmu.

U razdoblju od tri godine čak 119 objekata je promijenilo svoju funkciju čime su stvorili dodatno opterećenje na ionako lošu infrastrukturu.

Što se tiče strukture stanovništva preko 32 posto kućanstava ima samo jednog člana, a kako je istaknula Carević Peković, nakon smrti tog člana, obitelj obično prodaje nekretninu.

Predstavljajući koncept Plana upravljanja izrađivač Krunoslav Šmit rekao je kako će taj dokument poslužiti za kasniju izradu temeljen na realnim osnovama.

Nenad Vekarić pohvalio je Koncept te zatražio da se prikupljeni podaci ažuriraju te da se pretvori u ‘živi dokument’.
SDP-ov Mladen Gojun također je pohvalio Koncept plana upravljanja, a Srđevac Ljubo Nikolić rekao je kako Plan upravljanja neće riješiti sve probleme.

-Ovo će nam dati smjer razmišljanja i promišljanja za buduće odluke. Npr. Kad se bude davalo neko područje u koncesiju razmišljat ćemo je li u skladu s Planom upravljanja – rekao je on.

Iva Carević Peković rekla je kako bi radna verzija Plana upravljanja moga biti spremna za čitanje na koncu 2018. godine.

Koncept plana usvojen je jednoglasno.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist