Grad

GRADSKO VIJEĆE (JAVNA GARAŽA) Vićan: Trebamo iskoristiti sredstvo samopomoći i izbaciti Midia grupu iz garaže!

GRADSKO VIJEĆE (JAVNA GARAŽA) Vićan: Trebamo iskoristiti sredstvo samopomoći i izbaciti Midia grupu iz garaže!

Na sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika u tijeku je rasprava o javnoj garaži na Ilijinoj glavici.

18:00 Gradonačelnik Vlahušić obrazlaže točku. Naime, nakon arbitraže pri HGK po kojoj Grad Midia grupi ne mora platiti niti lipe od traženih 261 milijuna kuna, Midia je predala novi zahtjev za 105 milijuna kuna.

-PBZ je samostalno donio odluku o kreditu a da nisu imali nikakve instrumente plaćanja. Grad nije izdao nikakve mjenice. Pitanje je moramo li mi išta platiti – rekao je uvodno Vlahušić.

HSU-ova Olga Muratti podsjetila je kako je krenula cijela procedura oko izgradnje Javne garaže te se prisjetila kako je u jednom trenutku skočila cijena izgradnje s devet na 17.9 milijuna eura. Rekla je kako za 14.6 milijuna eura postoji nekakav trag novca kada je riječ o javnoj garaži, no kako razlika do 17.9 nije na nijedan način pokrivena.

-Od 2011. godine čekamo dokaze kako je 17.9 milijune eura uloženo u garažu. Tada bi makar znali kome i zašto dugujemo. Dok to ne utvrdimo, temeljem čega možemo raspravljati kome dugujemo – rekla je Muratti te dodala kako su upravljačka prava 2005. bila 100 posto u vlasništvu Grada, 2007. godine 50 posto, a kako sada čuje da se osniva nova tvrtka u kojoj Grad nema udjela.

18:20 Predsjedndk GV-a Mato Franković rekao je kako je garaža bila dobar projekt, no kako je sporna visina iznosa za izgradnju.

-Da nema garaže bila bi nesnosna gužva, to treba reći. Ali Midia grupa je najveći neprijatelj Grada trenutno i stalno nam šalju neka glupa pisma. Kako je moguće da su namjenska sredstva trošena kako žele? Kako se na jedan račun za konzultantske usluge isplatili 3 milijuna eura. Više od 4 milijuna eura je pošlo negdje drugo, a unatoč svemu ta tvrtka pokreće spor protiv Grada Dubrovnika – rekao je Franković.

Pitao je jesu li nadležne službe Grada znale za namjeru Midia grupe za stečaj, te dodao kako je ta grupacija prije dvije godine osnovala tvrtku Constructus te kako preko te tvrtke ostvariva profit.

-Prošle godine su zaradili 10 milijuna kuna, odnosno 17 milijuna kuna u dvije godine bez suglasnosti Grada – rekao je Franković te dodao kako je Midia grupa nepoželjna u Gradu.

Istaknuo je i kako bi Grad Dubrovnik trebao kupiti garažu od PBZ-a.

18:30 Vlahušić je rekao kako su od DORH-a u nekoliko navrata tražili ocjenu zakonitosti ugovora te kako im je odgovoreno da je sve ‘ok’. Istaknuo je kako su mu iz PBZ-a istaknuli kako će radije podržati Midia grupu nego Grad Dubrovnik, te kako se u posljednjem dopisu Midia grupe po prvi put spominje izdavanje bianco mjenica.

Mato Franković je odgovorio kako je čudno da je banka dala kredit bez mjenica, te kako je trebalo ići u izmjenu stavki ugovora. Predložio je Vlahušiću da oko garaže postavi stupiće i proglasi taj dio pješačkom zonom jer Grad od rada garaže ‘trenutno nema ništa’.

-Mi tu moramo biti jedinstveni, radi se o interesu grada Dubrovnika i velikim novcima. moramo to raspetljati i završiti – rekao je Franković te dodao kako ima lijeka i za izjave predsjednika Uprave Boža Prke da će ‘štititi interese Midia grupe radije nego Grada’.

Vlahušić je rekao kako neće izdati tražene mjenice, ali i kako ‘nema opravdanja za otkazivanje ugovora’ jer će biti odgovorni za kršenje.

-Igrali smo toplo-hladno dosada. Moramo tražiti treći put. To nije lako, ali postoji – rekao je Vlahušić.

18:49 DDS-ov Lukša Matušić rekao je kako se stvari koje se loše započnu, loše i završe.

-Samo 20 dana nakon što je objekt predan stigao je prvi zahtjev mjenicama. Je li itko vidio poslovni plan sa građevinskom knjigom? – pitao je Matušić na što mu je stranački šef Pero Vićan iz klupe dobacio ‘kako nije, što je vama ljudi Božji’.

Iznio je sumnju da je Midia grupa odabrala propast projekta kako bi se preko mjenica pokušala obogatiti. Rekao je kako je Grad izašao Midia grupi u susret s nekoliko koraka, među ostalim i izmjenama GUP-a. Matušić je rekao kako je jamstvo Grada Dubrovnika Midia grupi nezakonito.

-Svugdje u svijetu se bankari znaju zaigrati, dali su kredit  pa nek snose posljedice – rekao je Matušić.

Nakon njega je trebao izaći i Pero Vićan koji je to odbio uz objašnjenje da ‘ne zna hoće li izaći jer ne može vjerovati što sve sluša’.

18:57 Esad Ćustović je istaknuo kako je odlukom arbitražnog suda utvrđeno kako su ugovor iz 2005. godine, kao i dva aneksa ugovora valjani.

-Tužba je djelomično odbačena jer je sud utvrdio kako Midia grupa nakon što je potraživanja prebacio na PBZ nije imao pravo na otkaz ugovora koji su napravili – rekao je Ćustović.

18:59 Ljubo Nikolić (SJG) rekao je kako ga ova rasprava podsjeća na raspravu o dodjeli koncesije za žičaru Dubrovnik.

-Trebamo biti jedinstveni i djelovati brzo i aktivno. Po ovom pitanju moramo imati konsenzus, a ne slati političke poruke – rekao je Nikolić.

19:00 Nakon igrokaza oko ‘sukoba’ s Matušićem za riječ se ipak javio Pero Vićan.

-Neki portali su već objavili o mom sukobu s Matušićem, ali pogriješili su. Ovo je pitanje toliko sveobuhvatno i ne može se vaditi neke stvari pincetom – rekao je Vićan te dodao kako ga ne čudi ocjena DORH-a kako je sve zakonito jer nije nastala nikakva šteta.

Vićan je istaknuo kako je Arbitražni sud utvrdio kako je većinski vlasnik tvrtke Raguse parking bez obzira na udjel od 50 posto, te ponovio kako će Grad ‘platiti velike novce’.

-Vjerujem da ćemo postići konsenzus oko nekih radnji koje bi trebalo poduzeti. Međutim od 15. 7. prošle godine garažom upravlja fantomska firma koja je registrirana u Panami. Teško bi i našao tu državu. Postavlja se objektivno pitanje što smo mi od tada do sada učinili? Kad sam s ove govornice govorio kako je ‘Ragusa parking’ živa te kako je subjekt u stečaju i kada sam pisao klubovima vijećnika da eventualni sporazum moraju potpisati sva četiri subjekta. Nemojte više nikada govoriti o 40 milijuna kuna koje rješavaju problem. ‘Ragusa parking’ je živa i stečajni upravitelj to vodi. Za 33 godine se može pronaći naknadno pronađena imovina. To je kao da se nađe imovina nekog našeg kneza koja se onda dijeli na njegove nasljednike – rekao je Vićan te podsjetio kako se jedino Bajro Sarić na sjednici Gradskog poglavarstva pobunio da projekt javne garaže nije fizibilan.

Vićan je istaknuo kako Grad Dubrovnik u ovom trenutku nema ni pravnu osnovu za platiti išta Midia grupi jer nije dobio nijedan račun, a ne postoji nijedna pravomoćna presuda po kojoj bi to trebao napraviti.

-Garaža Dubrovnik d.o.o. je od 7. 11. 2011. godine blokirana za više desetina milijuna kuna. Oni nisu u stečaju jer netko iz najvišeg državnog vrha ne želi da ode. Koliko znam pokrenut je postupak predstečajnog postupka, ali je to registrirano u Zagrebu – rekao je Vićan te dodao kako postoje ugovori o zakupu i upravljanju i ugovor o pravu građenja.

Rekao je kako bi se u slučaju da se postave stupići oko garaže stvorili uvjeti da se na našu štetu raskine ugovor o pravu građenja.

Vićan je istaknuo kako je tvrtka Constructus osnovana preko Cipra, a naknadno je prebačen na osobu koja je direktor u nekoliko drugih tvrtki, među ostalim i za tvrtku Elaphiti Conspectus u kojoj sudjeluju s Dubrovačkom biskupijom.

Pitao je je li Midia grupa prenijela pravo građenja na PBZ te dodao kako su svjesni da ne mogu Gradu Dubrovniku izdati račun.

-Svi računi moraju biti ispostavljeni od strane ‘Raguse parking’ u stečaju i to do dana 14. srpnja 2015. godine do kad je upravljao garažom. Svi ovi računi morali bi se naći u stečajnom tražbini nad Ragusom parking – rekao je predsjednik DDS-a te pitao je li u iznosu od 105 milijuna uključen i PDV?

-Ne znam jesu li izdali te račune jer su znali da neće biti plaćeni. Od čega se sastoji ovih 105 milijuna kuna? to je 96 milijuna kuna kredita i ostatak je osam posto kamate – rekao je Vićan te dodao kako će se ‘trag novca doznati jedino ako se jednog dana pravosudni organi uhvate ozbiljno istraživati’.

-Ja nisam za stupiće, ali jesam za sredstvo samopomoći. Moramo ući u garažu preko našeg društva Sanitat i preuzeti upravljanje garažom. Ja bi ih jednostavno izbacio vanka ali da ne uzrokujemo raskid ugovora o pravu građenja – rekao je Vićan te dodao kako je PBZ pokrenula ovrhu koja tri godine stoji u ladici.

Vićan je izlaganje zaključio rekavši kako bi Grad trebao ići tužbom o grubom kršenja ugovora o upravljanju, a temeljio bi ga na osnivanju društva u kojem ne sudjeluje Grad.

-Podnio bih i tužbu za štetu ugledu Grada. Kakvu mi poruku šaljemo drugim investitorima – pita se on?

Rekao je i kako su oni s iznosom od 263 milijuna kuna na arbitraži napumpali iznos arbitražnog postupka, te istaknuo kako Grad mora provjeriti kako se može raskinuti ugovor o pravu građenja.

-To je ono kad ti žena promjeni bravu, a ti s drugim promjeniš s njom, pa tko prvi uđe – kaže Vićan koji se sarkastično osvrnuo na odvjetnika Škurlu koji je vodio arbitražni postupak pred HGK.

-Neću reklamirati, ali ima dosta odvjetnika u Hrvatskoj koji su vrh trgovačkog prava. Nemojte zaboraviti kako su i dva dubrovačka odvjetnika proučavala tu materiju i parafirala bivšoj gradonačelnici Dubravki Šuici. Oni su to iščitavali, ali nisu razumjeli. Ja sam razumio iz šestog čitanja i onda sam pošao na lekcije i tek tada u potpunosti razumio – rekao je Vićan.

Maro Kristić (SJG) podsjetio je kako je prokurist tvrtke Constructus Jug Bašica, koji je nekad zastupao interese Grada, a sada Midia grupe.

19:52 Andro Vlahušić je istaknuo kako vjeruje da je cijeli ovaj slučaj pun bombi kako Grad ne bi izašao povoljno iz cijele priče.

20:03 Pero Vićan je predložio da se rasprava zaključi kako bi se Povjerenstvo za garaži sastalo i usuglasilo zaključak koji bi se usvojio na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Mato Franković je istaknuo kako je u posljednjih šest godina preko računa Midia grupe na ime garaže prošlo 69 milijuna kuna.

Jednoglasno je utvrđeno kako će Zaključak GV-a biti potvrđen na nekoj od sjednica Vijeća a usuglasit će ga Povjerenstvo za garažu.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist