Politika

GRADSKO VIJEĆE Gotova sjednica, kupovina zemljišta oko ljetnikovca čeka bolje dane

GRADSKO VIJEĆE Gotova sjednica, kupovina zemljišta oko ljetnikovca čeka bolje dane

U 16 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika počela je 4. sjednica Gradskog vijeća. Na dnevnom redu je 29.

točaka, a među važnijima treba istaknuti izmjene Statuta, izmjene Odluke o komunalnom doprinosu, program javnih potreba u kulturi itd.

Tijek sjednice:

23:41 Završila je sjednica Gradskog vijeća.

23:40 Raspravlja se o Prijedlogu zaključka o zaključivanju sudske nagodbe s J. Gjurovićem i V. Deletisom.

– Pred općinskim sudom u Dubrovniku vode se tri postupka ljetnikovca Lazarević – Gučetić. Ovom sudskom nagodbom rješavamo se svega odjednom – rekao je uvodno gradski pravnik Dario Obradović koji se zahvalio Peru Vićanu koji je još 2011. godine skrenuo pažnju na ove postupke.

Pero Vićan je za govornicom rekao kako smatra kako ‘ovo još nije zrelo za odluku jer u njoj ima puno kondicionala’.

-Vode se tri postupka jer su neki postupci na Općinskom, a neki na Županijskom sudu. IMamo još vremena do 25. prosinca do kad je rok. U nijednom popratnom dokumentu nisi nam predstavio zašto bi to trebali usvojiti – rekao je Vićan ‘posebnom savjetniku gradonačelnika’, kako je Vićan nazvao Obradovića.

-Zemlja na groblju (Dubac) se plaća 26 eura, a  ovo košta 66 eura, a riječ je o društvenoj namjeni, ne građevnoj. Nitko im ovo neće kupiti i ja predlažem da se ovo nađe pred Vijećem u 10 mjesecu – rekao je Vićan.

Marko Potrebica ispred HDZ-a podržao je prijedlog o povlačanjeu ove točke i predložio novu raspravu za 15 dana na novoj sjednici GV-a.

Dario Obradović je točku povukao s dnevnog reda.

23:23 Usvojena je i točka Pravilnika ureda za protokol. U raspravi je usvojeno da se ured piše malim slovom, a na prijedlog Olge Muratti  usvojena je i izmjena i izmjena članka koji regulira datume i prigode polaganja vijenaca. Pravilnik je jednoglasno usvojen.

23:08 Govoreći o programu potreba u sportu za 2015. godinu Marko Potrebica (HDZ) je istaknuo kako je sportska infrastruktura Dubrovnika nedostojana ovog grada, a HSLS-ov Ivo Gjaja pitao je zašto se gotovo duplo manje sredstava daje ženskom košarkaškom klubu Ragusa koji se natječe u prvoj ligi u odnosu na muški klub koji se natječe u drugoj ligi. Maro Kristić ispred liste Srđ je Grad složio se Potrebicom oko ulaganja u infrastrukturu kroz osnivanje Povjerenstva.

Andro Vlahušić pitao je vijećnike znaju li ijednu veliku tvrtku koaj je sponzor ijednog dubrovačkog kluba. Ponovio je kako bi Dubrovački savez športova trebao napraviti plan ulaganja težak 30-ak milijuna kuna koji će ‘ispratiti’ gradska uprava u proračunu za 2016. godinu.

22:40 Jednoglasno je prihvaćen program potreba u kulturi, kao i socijalni program Grada Dubrovnika.

21:44 U tijeku je rasprava o Prijedlogu programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika za 2015. godinu. Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako se ovakav program inače donosi i sa godišnjim financijskim Planom te kako se donosi u skladu s zakonskim propisima za udruge koji su nedavno poošterni.

Ljubo Nikolić (Srđ je Grad) predložio je da se za ovakve programe raspravlja u dva čitanja.

-U prvom sazivu bi mogli raspravljati o programu, a u drugom za financiranje – rekao je Nikolić.

Pero Vićan kritizirao je Grad među ostalim što se za projekt Parka Orsula daje 100 tisuća kuna, HAZU-u 600 tisuća kuna, a istodobno se za Hrvatski restauratorski zavod izdvaja 45 tisuća kuna dok je na HZZ-u desetak obučenih restauratora.

Nenad Vekarić je istaknuo kako programe u kulturi ne mogu donositi gradski vijećnici nego za to nadležna tijela. Pročelnica za kulturu Ana Hilje istaknula je kako je javni poziv raspisan još prošle godine, a kako je ovaj predloženi izmijenjen u onssim stavkama u kojima se sad ne bi mogao ispuniti. Naglasila je kako svaka udruga koja dobije novac mora prikazati kako ga je potrošila.

20:35  Usvojeni su i Prijedlog programa obavljanja komunalnih djelatnosti od lokalnog značaja za Grad Dubrovnik u 2015. godini kao i Prijedlog programa održavanja komunalne infrastrukture za 2015. godinu.

U sklopu rasprave o ove dvije točke Ivo Gjaja pitao je kako je moguće da u ulici pokraj kampusa raste trava visine 20 centimetara, a Pera Vićana zanimalo je zašto se hvatanje životinja plaća Sanitatu milijun kuna.

-Dajte kad bude taj sljedeći lov, zovite i mene. Milijun kuna je ogromni novac možda osnujem tvrtku za to – rekao je Vićan.

Raspravljajući o radu gradske uprave za riječ se javio HDZ-ov Marinko Vlahinić koji je ustvrdio kako vijećnici imaju pravo tražiti da zaposlenici Grada Dubrovnika i proračunski korisnici savršeno odrađuju svoj posao.

-Plaće zaposlenika su 107 milijuna kuna, kad to podijelite s brojem stanovnika ispada da svaki proračunski korisnik košta višeod 2400 kuna. Najbliži grad tome je Zagreb gdje svaki korisnik proračuna košta 1600 kuna, a primjerice u Vinkovcima to je 500 kuna – rekao je Vlahinić.

Pročelnica Anita Burić je istaknula kako je najveći dio od iznosa milijun kuna za prehranu životinja na Žarkovići, a istaknula je kako je Grad Dubrovnik MInistarstvo nedavno upozorilo kako je azil na Žarkovi ilegalana te kako ga hitno moraju riješiti pod točno određenim kriterijima.

20:15 U nastavku sjednica je otvorena Prijedlogom plana održavanja nerazvrstanih cesta na području Grada Dubrovnika za 2015. godinu.

Pero Vićan (DDS) ‘napao’ je pročelnicu UO za promet, stanogradnju i razvojne projekte Irenu Labaš rekavši kako dokument koji je priložila nije dostojan i ne može biti tako napisan. Ustvrdio je i kako nijedna cesta od Kantafiga do Belvedera ne može biti nerazvrsatana.

-Imamo inženjera više nego tvrtka Kamgrad. Pa što rade ti ljudi? Ima tamo ljudi koji vie od deset godina primaju lijepe plaće, a ne rade ništa. Provozat ću vas ja s mojim autom po ovim nerazvrstanim cestama, a vi se kasnije provozajte s kombijem s vašim inženjerima – rekao je Vićan.

19:30 Određena je stanka od pola sata

19:00 Na redu je Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna Grada Dubrovnika namijenjenih financiranju političkih stranaka i nezavisnih vijećnika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika za 2015. godinu.

Ljubo Nikolić (Srđ je Grad) – Smatramo kako je iznos za financiranje prevelik iako podržavamo financiranje stranak iz proračuna. Vi procijenite koliko, a mi bismo odmah pristali na smanjenje 30 posto, a taj novac bi se mogao preusmjeriti na educiranje mladih ljudi. Mladi se moraju osvijestiti o aktivnijoj ulozi u političkom životu. Ne postoje mehanizmi regulacije trošenja novca koje stranke dobivaju.

Marko Potrebica mu je uzvratio kako financiranje stranaka iz proračuna omogućuje neovisnost stranaka od nekog drugogo kapitala.

Pero Vićan je odgovorio kako se ne mogu stranke financirati samo iz proračuna, a istodobno tražiti smanjenje tog iznosa. Ovaj iznos je simboličan, ako stranka želi ma bilo što raditi.Stranke se kontrolirau od vrha do dna. Imali smo reviziju i dati ću vam uvid u njihov nalaz – rekao je Vićan.

Inače za ovu svrhu iz Gradskog proračuna izdvaja se 806 400 kuna.

18:40  Vijećnici su usvojili i  Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu.

Građani koji žive u prvoj zoni, u procesu su legalizacije a nisu još platili komunalni doprinos od sada moraju platiti 5 posto manje, dok je taj iznos za zone 2. do 5. 20 posto.

Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu i vremenu obavljanja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika.

 

18:12 Rasprava o izradi UPU u Donjem čelu na Kalamoti izazvala je polemiku između prvenstveno Pera Vićana i Andra Vlahušića. Vijećnik liste Srđ je Grad Ljubo Nikolić tražio je da se prostorni plan ne donese bez mehanizama zaštite prvenstveno na predjelu vodoopskrbe i kanalizacije s obzirom da bi se Plan radio na prijedlog Hotela Koločep u vlasništvu Todorićevog koncerna Agrokor. Vlahušić je na to uzvratio kako Grad mora riješiti te stavke te kako se ne može očekivati od privatnog investitora da takve stvari rješava pogotovo kad ulaže desetke milijuna kuna na otoku. Pero Vićan je na to uzvratio kako nije stvar zakonske obaveze nego mogućnosti Grada da odredi kako će ‘plan gradnje tamo ići 2076’.

-Ako hoćeš ranije, dođi kume, dogovorit ćemo se – repetirao je Vićan.

Točka je usvojena većinom glasova, a suzdržani su bili Srđevci i Olga Muratti.

18: 00 Vijećnici su jednoglasno prihvatili točke Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja  „Suđurađ – za Orsanom“,  Prijedlog odluke o izradi dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnikaradi usklađenja sa Zakonom o prostornom uređenju, kao i  Prijedlog odluke o izradi dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika radi usklađenja sa Zakonom o prostornom uređenju.

Zaključena su vijećnička pitanja

17:47 Pero Vićan javio se za riječ prilikom vijećničkih pitanja kako bi se referirao na upit SDP-ovog Stijepana Kordića. Rekao je kako je Dubrovačko primorje položilo kilometre vodovodne infrastrukture, te kako je nedavno stigla presuda Vrhovnog suda u kojoj je naznačeno što je temeljni kapital Dubrovačkog primorja. Istaknuo je kako na sudu leži tužba protiv Vodvoda u iznosu od 15 milijuna kuna.

-Ne može se otimati vlansištvo. Otimalo se 44′ i 45′, sad ga vraćamo – rekao je Vićan.

Na koncu je tek kratko rekao kako nema pitanja te se ispričao vijećnicima

17:35 Inspekcija Ministarstva uprave našla je u Hrvatskoj 330 službenika u tijelima lokalne i regionalne samouprave koji nemaju položen državni ispit. Ima li u upravnim tijelima službenika bez položenog državnog ispita, a postoji i određeni broj službenika koji su se žalili na svoj status?

-U Dubrovniku svi koji trebaju imati državni ispit imaju ga. Imamo devet slučajeva koji imaju radne sporove, troje su nedavno bili u Minstarstvu uprave. Za sve se očekuje rješavanje bilo posredstvom Ministarstva ili sudskim putem – rekao je Vlahušić.

17:25 Stijepan Kordić pitao je kada će doći na red obnova ulica Sinjska, Od gaja i Gornji Kono, a drugo pitanje bilo je kako je moguće da Dubrovačko primorje (tvrtka Pera Vićana op.a.) ima dugovanje prema Vodovodu više od 2.4 milijuna kuna?

-Kako je moguće da to dugovanje dođe na taj iznos kad Vodovod i za puno manje iznose ide u ovrhu  – pitao je Kordić

– Sve je na sudu ništa nije u zastari. Dubrovačko primorje je platilo prvi dio, a Vodovod ne oprašta nikome dugove. Novi direktor nova uprava – rekao je Vlahušić.

17:20 Ivo Jadrušić (HSU) pitao je što je sa lukom Gruž i kakva su događanja u ovom trenutku tamo.

-Vlada je donijela odluku da se prostor za komercijalnu marinu oddijeli privatnoj tvrtki, provjeravao sam s ministrima i u Vladi i svi kažu da su poštovali odluku Upravnog suda u Splitu. Tvrtka Luka Dubrovnik je dobila koncesiju pak na 38 godina na prostor na Batahovini, kao i parking ispred i iza zgrade luke. Tamo Luka treba napraviti zabavno-komenrcijalni sadržaj. Tamo će biti i akvarij – rekao je Vlahušić.

17:15 Esad Ćustović pitao je jeli došlo do ikakvog napretka ili dogovora s agencijama oko plaćanja zaustavljanja na Pilama.

-Dogovorili smo se da će u narednih 10-ak dana napraviti jedno radno tijelo. Postoji dobra volja. Godišnja vinjeta je vrijedila do 2012. godine i tada smo zarađivali oko 3.5 milijuna. Tada smo ukinuli vinjetu i uveli plaćanje zaustavljanja i sada imamo 5-7 milijuna kuna. Treba reći da najglasniji imaju najmanje putnika. Nećemo valjda ubiti kravu zbog jednog šnicela, odnosno ne treba rušiti dobru odluku zbog jedne agencije – rekao je Vlahušić.

17:10 Lukša Matušić (DDS) pitao je zašto liftovi na Ilijinoj glavici nisu u funkciji, kao i je li ishođena uporabna dozvola za pothodnik. Zanimalo ga je zašto vodopadi nisu u funkciji i postoji li garancija na te radove s obzirom da je to i dalje stavka u proračunu.

Drugo pitanje odnosilo se na izgradnju pothodnika i infrastrukture na Nuncijati, odnosno kada će se ishoditi sve potrebne dozvole i pristupiti tom projektu.

17:05 Ivana Lazarević pitala je kako će se uvođenje vjeronauka u vrtiće odraziti na psihološki razvoj djece, a ukazala je i na loše stanje plaže Banje koja ‘izgleda kao gradilište’.

-U jednoj grupi u Dječjim vrtićima Dubrovnik ima jedna grupa koja radi po vjerskom programu. U takvim grupama mogu biti samo djeca koja su takvo nešto potpisala – rekla je zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić.

17:00 Maro Kristić pitao je zašto se ponovno investira u plažu na Mandraču, odnosno zašto se nije prvo uređenje napravilo kvalitetno.

-Taj projekt je predstavljen kao puno pameti, a malo para, a prikrivalo se odlaganje građevinskog otpada tamo – rekao je Kristić.

-Ja pozivam se naše sugrađane da dođu na plažu u Solitudu. Tvrtka Viam nije bacala svoje smeće tamo, to je bacano prije desetak godina. Tamo će za 10-ak dana mć doći obitelji i djeca, a građani imaju oči i neka prošetaju šetnicom u Solitudu – rekao je Vlahušić.

16:50 Ivo Gjaja tražio je odgovor na pitanje o sustavu odvodnje u ulicama Zagrebačka, Petra Krešimira IV. i Frana Supila. Istaknuo je kako svi ti projekti moraju biti usklađeni s prostornim planovima.

-Raditi projekt odvodnje bez odgovarajuće dokumentacije je protuzakonito. Jesu li izdane lokacijske dozvole za taj projekt- pitao je Gjaja.

Drugo pitanje odnosilo se na Muzej Domovinskog rata. Gjaju je zanimalo kada će se uvrstiti na dnevni red Gradskog vijeća.

16:41 Ivan Viđen postavio je pitanje o zagađenju ulica na predjelu Pila.

-Gosti iz Skybara vrše i veliku i malu nuždu u ulicama oko kluba, a javni wc-i preko puta ne rade iza ponoći dok klub radi do 6 ujutro – rekao je Viđen.

Drugo pitanje odnosilo se na opetovano uništavanje Eko parka u Mokošici.

Vlahušić je odgovorio kako će nastojati riješiti problem zagađivanja ulica na Pilama s policijsom i čistoćom, dok je za problem vandala u Mokokšici rekao kako će pokušati iznaći rješenje no kako se teško mogu boriti protiv vandala.

16:37 S 13 glasova PROTIV i 12 ZA nije prošao prijedlog za skidanje vijećničkih pitanja s dnevnog reda. S dnevnog reda je pak skinut prijedlog izmjena Statuta Grada Dubrovnika, a nije uvrštena ni točka o izmjenama Odluke o autotaksi prijevozu. Odbijeno je i uvrštavanje točke o davanju suglasnosti Vodovodu za zaduživanje za pročistač.

16:34 Pero Vićan istaknuo je kako su izmjene Statuta najvažnija točka za Grad Dubrovnik i predložio sazivanje sjednice GV-a najkasnije za 15 dana.

16:33 Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić predložio je uvrštavanje točke davanja suglasnosti Grada Dubrovnika Vodovodu za zaduživanje kod HBOR-a za projekt pročistača za vodu.

16:30 Marko Potrebica, predsjednik Odbora za Statut i Poslovnik istaknuo je kako će se izmjene i dopune Statuta uvrstiti na sljedeću sjednicu.

16:29 Na sjednicu je došao i DDS-ov Pero Vićan

16:25 Zatražena je stanka od 5 minuta radi dogovora.

16:22 Ljubo Nikolić ispred liste Srđ je Grad istaknuo je kako uvažvaju stav da Prijedlog izmjena Statuta nije zaprimljen navrijeme.

-Mi (Srđevci) smo u prošlom sazivu uvijek inzistirali na tome da materijali budu dostavljeni na vrijeme i bili smo blago rečeno ismijavani. Zbog kolegijalnosti ćemo stoga glasovati da se ova točka makne s dnevnog reda – rekao je Nikolić.

16:10 Dnevnom redu je dodana točka o izmjenama i dopunama Odluke o autotaksi prijevozu. Marko Potrebica (HDZ) predložio je uklanjanje točke Vijećnička pitanja s dnevnog reda kako bi se ‘uštedilo vrijeme’.

Olga Muratti se usprotivila tom prijedlogu te dala kontra prijedlog – uklanjanje s dnevnog reda Odluke o izmjenama statuta te Izmjene Odluke o autotaksi prijevozu. Muratti je naglasila kako su Prijedlog izmjena i dopuna Statuta dobili prekasno zbog čega se nisu imali vremena pripremiti.

Marko Potrebica istaknuo je kako su materijali poslani na vrijeme, te istaknuo kako su u raspravi i sastancima koji su prethodili sjednici sudjelovali svi klubovi vijećnika.

16:08 Uz nekoliko minuta zakašnjenja počela je sjednica. Prisutna su 23 od 25 vijećnika. Nedostaje Pero Vićan ispred DDS-a i Blaž Pezo (HDZ)

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist