Aktualno

GRADSKO VIJEĆE Evo kad trebate početi pripremati novac za grobna mjesta na Dubcu!

GRADSKO VIJEĆE Evo kad trebate početi pripremati novac za grobna mjesta na Dubcu!

Zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić uvodno je obrazložila izvješće o groblju Dubac.

– Na prošloj sjednici GV-a potaknuto je pitanja groblja Dubac, a smatrali smo potrebnim upoznati vijećnike i javnosti o stanju projekta. U izvješću je dana kronologija projekta. Groblje Dubac nema lokacijsku dozvolu za čitav obuhvat. Ima lokacijsku i građevinsku dozvolu za pristupnu cestu i glavni projekt za potporne zidove za grobnice. Suvlasnički i financijski dio se ne prate. Grad financira 76 posto, a Župa 24 posto, dok Župa ima 51 posto vlasništva, a Grad 49 posto – rekla je Tokić.

-Problem nastaje na sjevernim i južnim potpornim zidovima. Kad se počelo raditi došlo je do problema. Podloge koje su rađene nisu bile identične onome u stvarnosti. Ono što je bilo ugovoreno stalno se aneksiralo i došlo je do prekoračenja iznosa od 30 posto zbog čega se priprema rskid ugovora i ići će se u novu javnu nabavu. Ovdje je riječ o tri gradilišta na kojima dolazi do dnevnih problema i mi smo svojedobno zaustavili aktivnosti dok nismo potpuno upoznati sa stanjem – napomenula je ona.

– Na južnom zidu nam dolazi do puno nedoumica zbog samog izvođenja. Tu je dogovoreno 13 milijuna kuna, a već se sada javljaju nepravilnosti poput devet tisuća kubika iskopa više, pogrešne količine itd. Naručili smo reviziju i moramo vidjeti hoćemo li ići u raskid ugovora – rekla je ona.
Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je da je živio u zabludi i zahvalio zamjenici Tokić na iscrpnom izvješću.
-Kad sam krenuo čitati ove dokumente pokušao sam izračunati kad će grobovi i koliko ćemo mi to platiti. Do srpnja 2017. godine platili smo gotovo 40 milijuna kuna, a prva faza izgradnje košta 175 milijuna kuna. U njoj su 1500 grobnih mjesta, prometnica, objekti, parkiralište itd. Mi ćemo izvornih sredstava za te grobnice platiti oko 100 milijuna kuna. Ako sam ja to dobro izračunao – pitao je Potrebica.
Zamjenica Tokić rekla je kako je rok za kupnju grobnica upitan s obzirom da najvjerojatnije predstoje raskidi ugovora i nove javne nabave.

Direktor Groblja Dubac Đuro Lonza rekao je kako bi koncem 2020. godine groblje moglo biti stavljeno na raspolaganje građanima.
– Građani se mogu financijski pripremiti na rok od koncem 2018. godine kada bi mogli dobiti građevinske dozvole. Tada ćemo pozvati građane na kupnju grobnica – rekao je Lonza koje je demantirao i glasine da bi građani Dubrovnika mogli ostati bez ukopnih mjesta.
-Sukladno ugovoru građanima Dubrovnika će pripasti 76 posto grobnih mjesta, a Župi 24 posto, zbog toga je i takvo financiranje – rekao je on.
Mostov Maro Kristić rekao je kako su sva istraživanja oko ovog projekta površno odrađena, te kako će ovom dinamikom groblje biti izgrađeno za 15 godina.
-Kinezi za tri godine izgrade grad od pet milijuna ljudi i nasele ga, a mi? – rekao je Kristić koji se složio s ranijom ocjenom HSS-ovog Vida Bogdanovića koji je rekao da je Dubac potpuno promašena lokacija za groblje.
Đuro Lonza rekao je i kako su grobnice na Dubcu raspona od 54 do 84 tisuće kuna.

Izvješće je primljeno na znanje.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist