Grad

GRADSKO VIJEĆE Duri pozajmica od 790 tisuća kuna, ‘saniramo nerad, a neka institucije odrade svoj posao’

GRADSKO VIJEĆE Duri pozajmica od 790 tisuća kuna, 'saniramo nerad, a neka institucije odrade svoj posao'

Dubrovačko Gradskog vijeće izglasalo je u petak na nastavku 4. sjednice Gradskog vijeća pozajmicu od 790 tisuća kuna Dubrovačkoj razvojnoj agenciji (DURA-i), a nakon što je interna revizija utvrdila brojne nepravilnosti u toj Agenciji koje su svojedobno postale i predmet istrage DORH-a.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, revizorskim izvješćem ‘Revizija financiranja Dubrovačke razvojne agencije’ iz travnja 2017. godine, utvrđeno je između ostalog, kako su doznačena proračunska sredstva trošena nenamjenski, a iz tih razloga trenutno dospjele nepodmirene obveze iznose 789 405 kuna.
U prijedlogu odluke se dalje navodi kako je Agencija u sto postotnom vlasništvu Grada Dubrovnika, te kako bi nepodmirivanjem tih računa nastala šteta isporučiteljima njezinih usluga.
”Predlaže se stoga da se predmetni dug podmiri na način da se sredstva osiguraju pozajmicom od strane Grada Dubrovnika jer bi se nepodmirivanjem nastalog duga društvo dovelo u situaciju da ne može realizirati započete projekte što bi utjecalo na na reputaciju Grada Dubrovnika u svim budućim prijavama projekata za financiranje iz EU fondova”, navodi se u odluci koja je usvojena većinom glasova.
DURA je odlukom vijećnika dobila pozajmicu uz poček od 12 mjeseci od dana sklapanja ugovora, a rok za vraćanje novca je kvartalno u sljedećih 12 mjeseci po isteknu počeka. Kamatna stopa za ovaj kredit im je jedan posto godišnje, a uvjeti ugovora propisuju i bjanko zadužnicu kao instrument osiguranja plaćanja.
HDZ-ov Gordan Špero pitao je koja će biti funkcija DURA-e kada nisu radili svoj osnovni posao, a to je povlačenje novca iz fondova EU.
”Osnovan je Upravni odjela za europske fondove i međunarodnu suradnju. Koliko DURA ima zaposlenika i koliko koštaju Grad”, pitao je on.

Ana Marija Pilato, v.d. direktorice DURA-e (koja je funkciju preuzela nakon što su otkrivene nepravilnosti u mandatu bivše direktorice SDP-ove Andree Novaković) odgovorila je kako DURA ima 13 zaposlenika, a istaknula je kako je plan da se Agencija više okrene tržištu.
Mostov Maro Kristić rekao je kako opravdanost postojanja DURA-e ne treba dovoditi u pitanje već kako je potrebna opsežnija suradnja i na županijskoj razini.
HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je kako se ovim sanira nerad i neodgovornost.
”Mi ovdje nismo spomenuli resornog pročelnika, a sad se ostavilo direktoricu jer kao nitko nije znao što se događa”, rekao je Potrebica te dodao kako nije za gašenje Agencije.
Pozvao je da se ne rade linčevi nad Agencijom kao i da ‘institucije odrade svoj posao”.

Inače, zbog nenamjenskog trošenja javnih sredstava Uzvide je proveo i DORH, nakon što je u medije dospjelo izvješće internih revizora Grada Dubrovnika Ivana Bajića i Ivane Pletikose koji su u tom dokumentu utvrdili kršenje više od deset Pravilnika i zakonskih akata, od krivog vođenja knjiga, podizanja gotovine s računa Agencije, isplate 13. plaće, nenamjenskog trošenja sredstava itd.
Prema službenom nalazu revizora utvrđeno je kako je u posljednjih dvije godine s poslovnih kartica DURA-e dizana gotovina koja nije evidentirana u okviru blagajničkog poslovanja nego se iskazivala na konto-kartici akontacije za službena putovanja u zemlji.
Revizori su u svom izvješću utvrdili i brojne nepravilnosti oko trošenja novca na službena putovanja, ali i kako se za pojedine projekte ne vodi sustav analitičkog evidentiranja i arhiviranja dokumentacije nastale tijekom provedbe projekata koja bi omogućila vezu između planiranih i ostvarenih prihoda te planiranih i nastalih troškova po izvorima financiranja. Namjenska sredstva trošena su nenamjenski, a nije utvrđen nikakav sustav kontrole utrošenih sredstava po projektima.
Inače, kako stoji u izvješću revizije takve prakse bile su dugogodišnje bivša direktorica Andrea Novaković samo ih je naslijedila i nastavila provoditi do isteka mandata 1. travnja.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist