Politika

GRADSKO VIJEĆE: ‘Cirkus od proračuna’ izazvao cirkus u vijećnici

GRADSKO VIJEĆE: 'Cirkus od proračuna' izazvao cirkus u vijećnici

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika u 10 sati počela je 3. sjednica Gradskog vijeća. Dnevni red čine četiri točke i to Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2014. Godinu, Odluka o raspodjeli viška prihoda prenesenih iz 2014. Godine, Prijedlog proračuna Grada Dubrovnika za 2015. s projekcijama za 2016.-2017., te Prijedlog odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2015.
Naravno najvažnija točka je izglasavanje proračuna za 2015. godinu na kojeg se očekuje oko 40-ak amandmana oporbe, no sudeći prema komentarima nakon jučerašnjeg sastanka klubova vijećnika u gradskoj upravi proračun bi trebao biti usvojen.

 

TIJEK SJEDNICE:

 

 

 

11:42 Točka o izvršenju proračuna nije usvojena.

11:30 Pero Vićan stao je u obranu DPDS-a te pozvao vijećnike da pogledaju što su napravili na baštini u Gradu, ali i SOko kulu, i Stonske zidine.

Pitao je vijećnike misle li da je u EU normalno primjerice da vam žičara ide prkeo glave a da se za to ne dobije naknada.

-Kažu žičare ne padaju često, pa ne padaju ni avioni! – rekao je Vićan te dodao kako ‘njemu bez dokumenata ta žičara nikad ne bi bila startala’.

11: 15 U jeku rasprave o izvršenju proračuna za 2014. godinu, Esad Ćustović je istaknuo kako Dubrovnik u usporedbi sa primjerice Zadrom ili Osijekom ima puno veći proračun, a osjetno manje stanovnika. Prava bura se podigla oko izjave HNS-ove Matije Ćale Mratović koja je procedru prijevremenih izbora nazvala proračunskim cirkusom.

Uzvratio joj je Ivan Viđen, Blaž Pezo, kao i Marinko Vlahinić koji je dobacio da ”troši puno sapuna da opere nešto što se nešto oprat ne može”.

Pezo je istaknuo kako je cirkus od proračun napravio sam Vlahušić, a referirajući se na usporede s Osijekom naglasio kako Vlahušić u Osijeku ne može napraviti isti proračun kao što može u Dubrovniku.

-Zar vi mislite da je to samo gradonačelnikova zasluga – upitao je Pezo.

10:55 Marko Potrebca istaknuo je kako DPDS ne zaslužuje da ga se naziva ”privatnom udrugom građana” nakon svega što su napravili za baštinu. Podsjetio je kako je ”Lex Vlahušić” donesen u siječnju 2014. godine što znači da je proračun nerealno planiran, rekao je Potrebica.

Govoreći o zakonu o žičarama, ”drugom Vlahušićevom djetetu”, istaknuo je kako je i taj neprimjenjiv.

Kritizirao je Vlahušića zbog sudjelovanja u javnoj garaži, te dodao kako se postavlja pitanje je li zakon o žičarama napravljen kako se ne bi mogla naplatiti koncesija?!

Vlahušić mu je uzvratio kako se nada da će uspjeti natjerati odgovorne da poštuju donesene zakone i to kako će to nastojati napra viti do otvaranja Igara.

10:53 Ivo Gjaja također je kritizirao Pavlovića za prozivanje vijećnika te istaknuo kako je niz projekata poput vodopada na Ilijinoj glavici ili postavljanje kamena na POS u Mokošici.

-Nije odgovorno rasipati. To jednostavno nije odgovorno – rekao je Gjaja.

10:52 Pero Vićan kritizirao je Pavlovića za prozivanje te istaknuo kako je takvo ponašanje skandalozno. Rekao je i kako DDS neće poržati izvještaj o izvršenju proračuna za 2014. godinu iako je to prošlo svršeno vrijeme.

10:50 Vijećnik liste Zajdno za Grad Ljubo Nikolić pohvalio je izvještaj o izvršenju proračuna, ali ga ritizirao u nekim stavkama poput stavke o medijskom praćenju.

– Medijsko praćenje 3.5 milijuna kuna razbacano je po svim upravnim odjelima. To je nejasno gdje je i što pošlo – rekao je Nikolić.

10:45 Predsjednik Gradskog vijeća istaknuo je kako je u materijalima za vijećnike navedeno kako je proračun bio 430 milijuna kuna, no kako to nije točno već je taj iznos rezultat rebalansa u kojem je ‘oduzeto’ 55 milijuna kuna. Vlahušić je na to odgovorio kako je ta razlika od karata za zidine te ponovno ‘udario’ po DPDS-u. Istaknuo je kako dio krivice ide i na žičaru koja radi bez koncesije.

”Planirao sam zakon i prošao je kroz vrata ministarstava i Sabora, ali ga je Ustavni sud zaustavio da ne prođe u gradski proračun. Ja možda jesam Anderson, ali nisam svemoguć”, kazao je Vlahušić.

Franković mu je na to uzvratio i podsjetio kako je upravo on potpisao aneks ugovora s DPDS-om, te istaknuo kako se može ponovno sazvati tematska sjednica o Društvu.

10:35 Pročelnik za proračun i financije Niko Pavlović izložio je izvršenje Proračuna za 2014. Godinu. No prije toga ‘pohvalio’ je vijećnike jer se drže zakletve koju su dali.

Istaknuo je kako je Grad Dubrovnik godinu završio u pozitivi, kao i sva poduzeća i ustanove u kulturi osim Libertasa Dubrovnik. Razlog minusa za Libertas je otkazivanje ugovora od strane okolnih općina.

Ukupni prihodi u 2014. godini ostvareni su u iznosu od 401 milijun kuna, a ukupni rashodi i izdaci 397 milijuna kuna.

Ostvaren je i viša prihoda od četiri milijuna kuna , a višak prihoda i primitaka prenesen iz prethodnog razdoblja iznosio je gotovo 5.5 milijuna kuna.

Zbog toga se u ovu godinu prenosi više od 9.5 milijuna kuna.

10:18 Dopunu dnevnog reda zatražili us Marko Potrebica i Ivan Viđen. Potrebica je zatražio dopunu za sredstva za Ljetne igre koje je uskratila županija, a Viđen da se iz proračun isključi stavka isplate 10 i pol milijuna kuna za Lazarete dok se vijećnici ne upoznaju s tom tematikom.

Vlahušić je odgovorio kako nema ništa protiv da se raspravlja o dodijeljivanju sredstva Lazaretima, te kao i da se napose raspravlja o Lazaretima u formi u kojoj to odredi predsjednik Gradskog vijeća.

Obje točke su jednoglasno usvojene

10:10 Počela je sjednica. Svi vijećnici su prisutni na sjednici.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist