Politika

Gradski vijećnici raspravljaju o Garaži samo dan prije prodaje

Gradski vijećnici raspravljaju o Garaži samo dan prije prodaje

Gradski vijećnici će, nakon ljetnog odmora, u ponedjeljak, 10. rujna raspravljati o javnoj garaži koja se prodaje samo dan kasnije na javnoj dražbi.

No, zanimljivo je kako se točka dnevnog reda zove samo ‘Rasprava o Javnoj garaži, a vijećnicima, barem se tako da zaključiti iz objavljenog dnevnog reda i popratnih materijala nije dostavljen nikakav prijedlog zaključka. Nepoznato je stoga ostalo o čemu će to vijećnici točno raspravljati – o kupnji ili odustajanju od prava prvokupa.

Treba prvo podsjetiti kako će se, odlukom Općinskog suda u Dubrovniku, jedina javna garaža u Dubrovniku naći na javnoj dražbi 11. rujna. Objekt se prodaje u ovršnom postupku ovrhovoditelja Travel Boutique Croatia d.o.o. protiv ovršenika Garaža ulaganja d.o.o. Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska i Republika Hrvatska, navedenim redoslijedom, imaju pravo prvokupa po uvjetima ponude u postupku koja je najpovoljnija za vlasnika kulturnog dobra, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara na nekretninama. Međutim, Grad Dubrovnik se na samoj javnoj dražbi mora izjasniti pristaje li na najveću izlicitiranu ponudu ili ne, a ne, kako je svojevremeno najavio gradonačelnik, tek tada početi razmišljati o kupnji.

-Čekat ćemo naše pravo prvokupa i kada vidimo izlicitiranu cijenu napravit ćemo cijelu kalkulaciju, studiju isplativosti kupnje. Cijena od 108 milijuna kuna je visoka, realna bi bila oko 70 milijuna kuna, no tržište diktira cijenu. Bez političkog konsenzusa, svih vijećnika u Gradskom vijeću, nećemo donositi odluku o kupnji. Uostalom, za 100 milijuna kuna u gradu se mogu izgraditi dvije garaže, a mi bi ovu na Ilijinoj glavici dobili na 20 godina. Nakon tog vremena garaža se vraća Gradu – rekao je Mato Franković za DuList odmah nakon što je objavljena odluka Općinskog suda o prodaji.

Već tada se dalo naslutiti kako odluku neće biti jednostavno donijeti, posebno zbog cijene, no Grad nema vremena odlučivati o ovom pitanju nakon, već prije dražbe. Naime, u zaključku Općinskog suda u Dubrovniku navedeni su uvjeti prodaje, pa se tako ističe da, ako nositelji prava prvokupa (Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija i RH) pristupe na dražbu i pristanu na ponudu najpovoljniju za vlasnika nekretnina, ista će im biti dosuđena.
-Ukoliko izjave da neće koristiti svojim pravom, bit će ponuđena sljedećem po redu kako su navedeni. Nepristupanje ročištu uredno pozvanog nositelja prava prvokupa smatrat će se odustankom od korištenja tog prava – piše u spomenutom zaključku.

Ovakav slučaj bio je i prilikom nedavne licitacije za prostor na Gundulićevoj poljani kojega je Grad Dubrovnik kupio u suradnji s DPDS-om. I tada se odluka morala donijeti na samoj dražbi. No, kod javne garaže iznos je ipak daleko veći. Inače, vrijednost nekretnine trenutno iznosi 161 830 000 kuna, a prema uvjetima prodaje ne može se prodati ispod dvije trećine ove utvrđene vrijednosti, odnosno 107 886 666,67 kuna. No pitanje je koliku će cijenu postići licitacijom i tko će biti spreman dati najmanje 108 milijuna kuna za dvadesetogodišnje vlasništvo nad garažom na Ilijinoj glavici.

-Svjesni smo kako je lakše upravljati parkingom kada bi garaža bila u našem vlasništvu, no ono što je sigurno je kako bez kalkulacije svih parametara i konsenzusa političkih opcija u Vijeću, nećemo ići u kupnju – naglasio je nedavno za DuList gradonačelnik, koji je od početka svog mandata iskazivao spremnost za kupnju ovog objekta, ali za 70 milijuna kuna.

Na naš upit iz Grada Dubrovnik prošlog tjedna nisu bili spremni odgovoriti je li izrađena kalkulacija, odnosno studija isplativosti kupnje i što je ista pokazala, odnosno je li istom određena optimalna cijena koju je Grad spreman izdvojiti za kupnju garaže. Sve nepoznanice očito će se morati razjasniti na Gradskom vijeću 10. rujna iako je iz svega teško za povjerovati kako će Grad Dubrovnik garažu i kupiti.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist