Grad

GRADSKI VIJEĆNICI O SVOJIM NAVIKAMA ‘HDZ traži prazno mjesto u kantama za smeće’

GRADSKI VIJEĆNICI O SVOJIM NAVIKAMA 'HDZ traži prazno mjesto u kantama za smeće'

Gradski vijećnici protrest će izvješća o poslovanju gradskih tvrtki i ustanova za 2017. godinu. Tijekom rasprave Jadran Barač iznio je stav SDP-a, istaknuvši kako će vezano za trgovačka društva biti suzdržani kod glasovanja. Apelirao je i da se sve ovo ne pretvori u političko prepucavanje. 

– Glasanje vijećnika nije obvezno, nema pravnu važnost i koji je onda smisao glasanja. Ako ne prihvatimo izvješće, koje su posljedice za trgovačko društvo i što gradonačelnik u tom slučaju namjerava poduzeti – upitao je Barač tijekom rasprave o izvješću tvrtke Boninovo. Na to su mu predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i gradonačelnik objasnili kako je to sukladno Statutu i dok se Statut ne izmijeni, izvješća će biti na Gradskom vijeću.

To je ponovio i Franković koji je rekao kako je ista praksa i u Saboru te da je dobro da su izvješća pred javnosti, radi transparentnosti i kako bi i javnost i vijećnici imali uvid u poslovanje.

Izvješće Boninova prihvaćeno je jednoglasno, a potom je krenula rasprava o Čistoći, koja je prošlu godinu poslovala s gubitkom.

Pomoćnik direktora Čistoće Mato Kristić, ujedno gradski vijećnik, ‘branio’ je izvješće ove tvrtke. Njegova stranačka kolegica Dolores Lujić pitala je na koliko javnih odlagališta nije moguće odvajanje otpada.

-Zbog čega je nadzor kamerom trošak Čistoće, a ne Grada – pitala je Lujić.

-Grad ima prostorno vrlo skromne mogućnosti za odlagališta. Implementacija nove urede je u tijeku. Natječaji Ministarstva su pred nama i oni će označiti trenutak kada ćemo početi primjenjivati uredbu i nabaviti spremnike za odvajanje – rekao je Kristić, dodavši kako GDPR stvara problem jer se bez pristanka korisnika ne može doći do podataka.

-Uredba Vlade RH je striktna jer traži od svakog korisnika dostavu podataka – rekao je Kristić, naglasivši kako je Čistoća prošlu godinu završila s gubitkom jer posluje po starom cjeniku iz 2010. godine.

Vijećnik Pero Milković tražio je da se ubace dodatni kontejneri tijekom ljetnih mjeseci, jer se otpad često nema gdje odložiti.

-Vidim da se vi iz HDZ-a vozite s autima dok bacate smeće pa i vi doprinosite gužvi – rekao je Milkoviću i Bekiću Miho Obradović, budući da su ta dva vijećnika ispričala svoje muke s bacanjem smeća i vozikanjem do prvog praznog kontejnera.

-Koliko je Čistoća spremna što se tiče vozila, kontejnera i edukacije građana. Većina ljudi nije shvatila nužnost odvajanja otpada. Možemo li u ova četiri mjeseca to kvalitetno napraviti – pitao je vijećnik Ivan Jelčić.

-I dalje nikako ne mogu shvatiti što je s Grabovicom. Kad se zatvara? Kad prelazimo u Lučino razdolje i što u međuvremenu? – pitao je Jelčić.

-Mi smo sve pripremne aktivnosti odradili. Međutim, dok se ne raspiše natječaj nećemo biti u mogućnosti nabaviti opremu – odgovorio mu je Kristić.

Gradonačelnik je istaknuo kako je za Grabovicu u tijeku ishođenje građevinske dozvole za sanaciju odlagališta, koja će trajati dvije godine. Istovremeno, na njoj još postoji mjesta za ograničeno odlaganje i problem je što nakon toga.

-Pronašli smo jedno odlagalište vrlo blizu Dubrovnika, ali ne možemo s otpadom prijeći državnu granicu i to sad rješavamo – rekao je gradonačelnik naglasivši kako je krajnji cilj Centar za gospodarenje otpadom.

-Ubio sam se u zadnje dvije godine da se naviknem bacati smeće uvečer. Trebamo krenuti od sebe. Nismo svi ovdje sveci – rekao je Marko Potrebica, dodavši kako je prije bio kao i svi njegovi susjedi s kojim bi se ujutro trefio na smeću.

-Tijekom turističke sezone količine otpada su ekstremne i činimo sve što je moguće. Teško je u ovim okolnostima na vrijeme prazniti sve te kontejnere – rekao je Maro Kristić.

Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako se u gradu uvijek traži mjesto za nešto, za parking, pa sad i u kantama za smeće, -HDZ odnosno kolega Bekić traži mjesto u kantama – rekla je Šimac Bonačić, a Bekić je rekao kako mu je drago da je HDZ najviše ekološki osviješten.

Izvješće je prihvaćeno većinom glasova.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist