Grad

Gradski autobusni kolodvor konkurencija Libertasu?

Autobusni kolodvor

Dobivamo još jednu gradsku komunalnu tvrtku pod nazivom Gradski autobusni kolodvor Dubrovnik d.o.o.

O tome svjedoči dnevni red 6. sjednice GV-a koja će se održati u subotu 22. ožujka. Vijećnici će tako raspravljati i o Prijedlogu zaključka o prihvaćanju teksta Izjave o osnivanju Gradskog autobusnog kolodvora d.o.o. Iako još ovog ponedjeljka niti predsjednik Gradskog vijeća Niko Bulić niti pojedini gradski vijećnici koje smo kontaktirali nisu znali reći o kakvoj je tvrtki riječ, jer materijali za tu točku nisu dostavljeni uz obrazloženje kako će ‘biti dostavljeni naknadno’, ovog utorka materijali su objavljeni na gradskim internetskim stranicama. Kako DuList neslužbeno doznaje, o osnivanju nove gradske tvrtke razgovaralo se u četvrtak na sastanku gradonačelnika Vlahušića sa suradnicima i predstavnicima gradskog prijevoznika Libertas koji ima u nadležnosti i Autobusni kolodvor, a na sastanku je bio i bivši vijećnik Pero Vićan, inače bivši predsjednik Nadzornog odbora Libertasa. Prema Prijedlogu zaključka jedini osnivač nove gradske tvrtke je Grad Dubrovnik, a temeljni joj je kapital 20 tisuća kuna. Sada je već sasvim jasno da će doći do izdvajanja autobusnog kolodvora iz poslovanja Libertasa koji za tu djelatnost plaća najam Luci Dubrovnik, a zanimljivo je da se ponovno spominje i restrukturiranje gradskog prijevoznika.

– Osnivanje Gradskog autobusnog kolodvora d.o.o., u 100 postotnom vlasništvu Grada Dubrovnika predstavlja nužan korak postupnog restrukturiranja Libertasa Dubrovnik prema usuglašenim programskim principima budućeg funkcioniranja. To je doprinos podizanja kvalitete usluga i stvaranja uvjeta za veću racionalnost poslovanja i učinkovitiju suradnju sa službama u okviru novog putničkog lučkog terminala, za kojeg se očekuje raspisivanje međunarodnog javnog natječaja – navodi se u obrazloženju odluke. Za 18 Libertasovih radnika koji su zaposleni na Autobusnom kolodvoru nema straha jer će prijeći u novu tvrtku. No, pitanje je hoće li oni na to pristati.

”Novo osnovano društvo će preuzeti sve zaposlenike koji sada obavljaju kolodvorske usluge sa svim dosadašnjim pravima iz radnog odnosa”, navodi se u Odluci. Najzanimljiviji je članak 5 u kojem se navode djelatnosti kojima će se baviti nova tvrtka.
Tako će nova tvrtka obavljati osim djelatnosti pružanja kolodvorskih usluga u autobusnom i teretnom prometu, i ostale djelatnosti koje već sada obavlja Libertas poput javnoga cestovnog prijevoza putnika ili tereta u unutarnjem cestovnom prometu, prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu, javni prijevoz putnika u međunarodnom linijskom cestovnom prometu, prijevoz tereta u unutarnjem i međunarodnom cestovnom prometu i ostalo. Sve to tvrde upućeni, moglo bi dovesti ne do restrukturiaranja, već do rasformiranja Libertasa.

– Nisam sve detaljno pročitala, no postoji opasnost da će se Libertas ugasiti, jer neće imati posla. Naime osniva se konkurentska tvrtka koja se bavi potpuno istom djelatnosti na području Grada Dubrovnika – rekla nam je Dolores Lujić, vijećnica Laburista dodavši kako njezina stranka neće glasati za ovu točku dnevnog reda.

Nova tvrtka u svom poslovanju imat će pripremanje hrane i pružanja usluga prehrane, pića i napitaka, pružanje usluga smještaja te pripremanje hrane za potrošnju na drugom mjestu sa ili bez usluživanja (u prijevoznom sredstvu, na priredbama i sl.) odnosno catering. Vrlo zanimljivo, posebno kada do nas sve češće dopiru neslužbene informacije da će unutar jednog dijela prizemlja na Autobusnom kolodvoru ugostiteljski objekt otvoriti sin Nives Buconić koja je na posljednjim lokalnim izborima bila na kandidacijskoj listi DDS-a Pera Vićana. Neslužbeni navodi također upućuju na to kako je i mjesto direktorice te tvrtke rezervirano za jednu damu s Vićanove liste. Ipak, zasada je riječ tek o glasinama…

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist