Grad

GRADSKE FINANCIJE PRED VIJEĆNICIMA Kako će Vlahušić isprazniti ‘kasicu prasicu’ u 2016.?

GRADSKE FINANCIJE PRED VIJEĆNICIMA Kako će Vlahušić isprazniti 'kasicu prasicu' u 2016.?

Gradonačelnik Andro Vlahušić pred gradske je vijećnike uputio Proračun za 2016. godinu ‘težak’ 437,8 milijuna kuna. Prihodi poslovanja planirani su u iznosu od oko 420 milijuna kuna, a rashodi poslovanja na iznos od 350 milijuna kuna. Iako će vijećnici, vjerujemo, na sjednici u subotu predložiti pregršt vlastitih amandmana, zanimljivo je vidjeti na što je Vlahušić planirao potrošiti novce.

Zavirimo najprije u njegov ured, odnosno u Upravni odjel za poslove gradonačelnika koji u idućoj godini planira potrošiti svotu od 49 milijuna kuna. Na redovitu djelatnost gradonačelnika Vlahušića, odnosno njegovog ureda, planira se potrošiti 3,1 milijun kuna, od čega najveći dio kolača, čak 2.445.000 kuna, otpada na protokol. Prema danom objašnjenju riječ je o troškovima koji se odnose na naknade za službena putovanja, usluge prijevoza, autorske honorare, ugovore o djelu, usluge agencija, tuzemne članarine i najvećim dijelom reprezentaciju na koju se planira potrošiti 1,7 milijuna kuna. No, napominje se kako je takve troškove nemoguće u potpunosti predvidjeti (a svi znamo kako naš gradonačelnik jako voli putovati, op.a.) pa se ovi troškovi planiraju na temelju ostvarenja prethodnih godina. Zanimljivo je i kako se troškovi službenih putovanja nalaze i u iznosu koji je planiran za međunarodnu suradnju (kao dio redovne djelatnosti ureda gradonačelnika), a na ovoj je stavci osiguran iznos od ukupno 105 tisuća kuna.

Plaće iste, ali…
Na plaće i ostale rashode za zaposlenike potrošit će se 37 milijuna kuna, dok će ukupni rashodi za zaposlene (uključujući i proračunske korisnike) iznositi 119,5 milijuna kuna. Riječ je o povećanju od 7,3 posto u odnosu na 2015. godinu, no kako je objasnio nadležni pročelnik za financije Niko Pavlović, osnovica za obračun plaća i broj zaposlenih ostaju isti kao u prethodnoj godini, ali jedan manji dio plaća zaposlenih kod proračunskih korisnika do sada se financirao iz vlastitih prihoda. Taj dio od ove godine mora se evidentirati u ukupnim rashodima za zaposlene te je, naglasio je Pavlović, prividno došlo do povećanja iznosa.
Iako je trećim ovogodišnjim rebalansom proračuna iznos predviđen za informatizaciju uprave povećan za 210 tisuća kuna te je ukupno potrošeno 660 tisuća kuna, i iduće godine se u računalnu opremu, programe i mrežnu i komunikacijsku opremu planira utrošiti 310 tisuća kuna. Svakako je zanimljivo istaknuti kako je primjerice prošlotjednim rebalansom za ovu godinu povećan iznos za računalnu opremu za 60 tisuća kuna za nabavu antivirus programa. Isto tako za opremu i namještaj ove godine potrošeno je ukupno 670 tisuća kuna, a za 2016. planiran je ukupan iznos od 465 tisuća kuna tisuća kuna, od čega na opremu i namještaj otpada 330 tisuća kuna, a ostatak na nabavu i otkup vozila. Naime, gradonačelnik u idućoj godini planira nabaviti jedno novo vozilo, a dva nabavljena ranije putem operativnog leasinga planira otkupiti. Za nova/stara vozila izdvojit će se 135 tisuća kuna.
I Gradsko vijeće ima svoj protokol, a za njegove potrebe planiran je iznos od 224 tisuće kuna, dok će se na međunarodnu suradnju utrošiti 50 tisuća kuna. Ovdje je svakako zanimljiva stavka – medijsko praćenje rada Gradskog vijeća, za što se u idućoj godini planira utrošiti ‘tek’ 100 tisuća kuna. Taj je iznos daleko skromniji od onoga u ovoj godini, jer je, naime, prošlotjednim rebalansom Gradsko vijeće planirani iznos od 358 tisuća kuna povećao na čak 886 tisuća kuna. Spomenimo i to kako je Gradsko vijeće ove godine konstituirano tek 7. travnja pa se jednostavnom računicom dođe do podatka kako se u 2015. godini na medijsko praćenje Gradskog vijeća mjesečno izdvajao iznos predviđen za cijelu iduću godinu!

Gradac i dalje na čekanju
Stigli smo i do Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more. Jedna od značajnijih projekata ovog resora svakako je sufinanciranje zapošljavanja pripravnika. Pa iako je u ovoj godini iznos smanjen za čak 40 tisuća kuna te je iznosio ukupno milijun kuna, u idućoj godini za pripravnike je osigurano milijun i pol kuna. Za razliku od ovog projekta, za subvencioniranje zrakoplovnih karata i cestarine planiran je manji iznos nego u 2015. te će isti iznositi 1,3 milijuna kuna. No, zato se uvode subvencije ugostiteljima u zimskom razdoblju u iznosu od pola milijuna kuna. Zanimljivo je i kako će se za poboljšanje turističke ponude grada izdvojiti 800 tisuća kuna, a taj novac podijelit će se na Festival vina i gastronomije (30 tisuća kuna), Dubrovačku trpezu (30 tisuća kuna), KUD Osojnik za Dane folklora mladih i Salačke komine (75 tisuća kuna) te Doček Nove godine (127 tisuća kuna). No, financiranju Dočeka pridružit će se i UO za kulturu i baštinu i to s 250 tisuća kuna, a podsjetimo kako je dosadašnjih godina program sufinancirala i Turistička zajednica pa se i od njih može očekivati koja kuna.
Za razliku od ove godine kada Zimski festival početno uopće nije bio planiran, nego se zadnjim rebalansom morao namiriti iznos od milijun i pol kuna (iako se na cijeli Zimski festival te novu dekorativnu rasvjetu ‘ulupalo’ 5 milijuna kuna), za iduću godinu ostavljeno je ‘samo’ pola milijuna kuna.
U upravnom odjelu Branke Vukić za oko zapinje dugoočekivana izgradnja spojne ceste Most-Osojnik, no za iduću godinu tek su planirana sredstva za kupnju zemljišta s ciljem izgradnje prometnice. U najavi je i POS III.
Iako godinama vapi za uređenjem, Park Gradac svoju obnovu neće dočekati ni iduće godine. Na red bi mogao stići tek 2017. kada se, navela je pročelnica Jelena Lončarić, planiraju izdvojiti sredstva, ali tek za izradu projektne dokumentacije kako bi se 2018. godine moglo započeti s obnovom i revitalizacijom ovog vrijednog gradskog parka.

Ni ‘L’ od Lapadske obale
I na kraju dotaknimo se ulaganja u ceste. Jedna od gorućih gradskih prometnica, koja godinama čeka bolje dane, je Lapadska obala. No, gradonačelnik, koji za obnovu i proširenje ove ceste očekuje suradnju koncesionara Marine u Gružu Franja Pašalića, za iduću je godinu za ovaj kapitalni projekt planirao uložiti 0 (slovima nula) kuna. Tek se u projekciji za 2018. godinu planira iznos od 100 tisuća kuna. Zato će se s dva milijuna kuna konačno dovršiti šetnica Nika i Meda Pucića, za koju još uvijek nije jasno jesu li hotelske kuće koje joj gravitiraju iskazale spremnost za sufinanciranje njenog uređenja. Jedna od prometnica koja također vapi za uređenjem jest i potez S. Cvijića – Od Gaja – Sinjska – Basaričeka, no ni tu u iduće dvije godine neće biti ulaganja. Svakako je zanimljivo istaknuti kako je prvotnim proračunom za 2015. godinu za ovaj projekt bio planiran iznos od 200 tisuća kuna, no on je rebalansiran na nula (0) kuna. I stanari navodno najelitnijeg dijela grada, Svetog Jakova, ne mogu se nadati uređenju ulice Vlaha Bukovca jer je 100 tisuća kuna planirano tek 2018. godine. Spomenimo i to kako će se i u 2016. godini nastaviti projekt Zagrebačke ulice, koja se trenutno uređuje, a riječ je o ulaganju od milijun i pol kuna u odvodnju Zagrebačka – Uz Posat, što će se očito rješavati nakon završetka glavnih radova na samom trupu ceste. Za groblje Dubac iz proračuna Irene Kričković Labaš planiran je iznos od skoro 3,9 milijuna kuna, dok se za sklonište i hotel za životinje planira utrošiti 300 tisuća kuna. Za pokretne skale (pretpostavljamo u Gružu) potrošit će se 100 tisuća kuna, a čak pola milijuna kuna uložit će se u raskrižje Ilijina glavica, koje je 2013. godine potpuno rekonstruirano. Za nadati se kako će se dio tih novaca utrošiti i u sanaciju već nekoliko mjeseci uništenog asfalta u ulici Vladimira Nazora, uz samo križanje.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist