Grad

Gradska uprava troši 43 milijuna kuna na plaće zaposlenih

Jedinice lokalne samouprave prošlu su godinu završile u suficitu od gotovo dvije milijarde kuna jer se država u potpunosti odrekla prihoda od poreza na dohodak. Umjesto da su taj novac utrošile na investicije, sufinanciranje fondova EU ili smanjile porezno opterećenje građana, velik dio njih povećao je rashode za zaposlene i broj zaposlenih.

Iako Ministarstvo financija još prikuplja financijska izvješća, pa ne mogu reći koliko je povećana ukupna svota za plaće lokalnih činovnika, ovu informaciju potvrdilo je nekoliko sugovornika iz različitih ministarstava, ali i iz lokalne samouprave, piše Jutarnji list. Prema neslužbenim informacijama broj zaposlenih u JLS-ima za oko 200 je veći u odnosu na prije dvije godine. Podsjetimo, na kraju 2017. ukupan broj službenika i namještenika iznosio je 13.744.

U Ministarstvu financija, piše Jutarnji list, ostali su nemalo iznenađeni i šokirani kada su nakon preliminarnih rezultata financijskih izvješća shvatili da su gradovi, općine, a manje i županije, umjesto na investicije, dio novca kojeg se država odrekla potrošili na plaće. O kojem se iznosu radi, nije još poznato.

I dok je, s jedne strane, Vlada u poreznim izmjenama rasteretila građane i poduzetnike za 6,3 milijarde kuna, jedinice lokalne samouprave, unatoč povećanim prihodima i značajnom suficitu ne planiraju smanjenja niti ukidanje prireza, a sada vidimo da s druge strane povećavaju trošak za plaće kao i broj zaposlenih.

Među gradovima čija su se financijska izvješća nasumično analizirala pronašao se i Dubrovnik. Prema istraživanju Jutarnjeg gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem rashode za plaće u ovoj godine povećala je za čak 15,3 posto u odnosu na 2017. Trenutno troše gotovo 43 milijuna kuna na plaće zaposlenih, a prihodi su im se zbog poreznih izmjena povećali za čak 90 milijuna kuna.

 

Pročitajte još

Djelatnici bolnice smješteni u Valamarovim mobilnim kućicama

Dulist

VIJEĆE POTVRDILO Lukši Klaiću novi mandat na čelu Športskih objekata

Dulist

GRADONAČELNIK I ŽUPAN ČESTITALI PESAH ‘Potrebna nam je vjera, nada, utjeha i svjetlo’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija