Grad

GRADONAČELNIKOVA ČESTITKA ZA 1047. FESTU Svečev blagdan svih nas povezuje

GRADONAČELNIKOVA ČESTITKA ZA 1047. FESTU Svečev blagdan svih nas povezuje

U povodu Feste sv. Vlaha i Dana Grada gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku građanima.

Tekst čestitke prenosimo u cijelosti.

Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

Dan našeg Grada slavimo s ponosom po 1047. put. Stoljeća iza nas svjedoče o čvrstoj vezi ovog Grada i našeg zaštitnika svetoga Vlaha. Svečev blagdan svih nas povezuje, zajedno ga proslavljamo, slijedeći tako trag koji nam je rođenjem i životom u ovom podneblju utisnut u životni put.

Ova je godina posebna i po tome što obilježavamo 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, ali i 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na Popis svjetske baštine, što je još jedna velika UNESCO-va obljetnica. Proslavljamo i 600 godina od postavljanja Orlandova stupa, našeg viteza koji predstavlja najvažniji svjetovni simbol dubrovačke države, ono što je u duhovnom smislu bio i jest sv. Vlaho i koji već šest stoljeća dočekuje sve one koji se dolaze pokloniti našem Parcu u njegovoj crkvi.

Njegujući tradiciju, zahvaljujemo našim precima i čuvamo je za one koji će doći nakon nas. Jer tradicija koju baštinimo neodvojivi je dio identiteta ovog Grada.

Dragi Dubrovčani svi vi koje je život odveo daleko od Grada, bilo da ste pomorci ili ste negdje drugdje izgradili svoj dom, znam da svetog Vlaha i vi nosite u srcima. Kao što štiti svoj Grad, sveti Vlaho čuva i njegove pomorce i raširenih ruku čeka povratak svih koji su se privremeno ili trajno otisnuli na neke druge pučine.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, od srca Vam čestitam Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetoga Vlaha. Moćni zagovor našeg Parca neka nas uvijek prati.

Živio sveti Vlaho!

Gradonačelnik

Mato Franković

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist