Grad

GRADONAČELNIK U MOKOŠICI Stanovi za mlade i branitelje gotovi do listopada

GRADONAČELNIK U MOKOŠICI Stanovi za mlade i branitelje gotovi do listopada

Gradonačelnik Mato Franković obišao je ove srijede sa suradnicima gradilište iznad zgrada HRVI gdje je u tijeku gradnja 108 stanova za mlade obitelji grada Dubrovnika i branitelje, u suradnji s Ministarstvom branitelja te tri lokacije u Mokošici na kojima se gradi 200 novih parkirališnih mjesta. Prvo parkiralište je kapaciteta 72 mjesta i smješteno je južno od zgrada HRVI, drugih 59 mjesta nalazit će se u Ulici Marina Kneževića te 66 parkirališnih mjesta na dijelu između ulica Marina Kneževića i Između dolaca.

-Kod ovog je parkirališta bitno istaknuti blizinu škole i činjenicu da ćemo kroz budući projekt nadogradnje škole napraviti i skale koje će povezati parking i školu. Svima koji onda voze djecu u školu ovo će biti lakši pristup bez da se zavlače dolje u ulicu. Važno je napomenuti kako ćemo, osim ova tri parkirališta sa sve skupa otprilike 200 parkirnih mjesta, nastaviti s investicijama. Upravo sada radimo na projektiranju još 200 novih parkirnih mjesta koje bi započeli raditi nakon što se ova investicija završi. Očekivani rok završetka radova je početak svibnja što se tiče ovog parkirališta. Ponavljam ovo nije kraj rješavanja problema i nastavljamo i dalje s projektima – poručio je gradonačelnik Mato Franković.

Što se tiče 108 novih stanova za mlade obitelji i branitelje, gradonačelnik je naglasio kako je očekivani rok izgradnje bio kolovoz, ali da će se rok izgradnje zbog uobičajenih situacija koje se dogode na svakom gradilištu, produljiti za dva mjeseca.

-Na rok je utjecalo, primjerice, loše vrijeme. Očekujemo kraj radova na stanovima u listopadu. 43 stana ići će za mlade obitelji, a 67 za branitelje. Grad je platio stanove za mlade 38 milijuna kuna. Osim toga Grad je izdvojio 10 milijuna kuna za stanove za branitelje. Što se tiče kriterija, očekujemo da će ih Grad Dubrovnik objaviti početkom ožujka, točnije u prvom tjednu ožujka izići će dva dokumenta na javno savjetovanje. Prvi od njih je dokument za sufinanciranje kupnje stanova u iznosu od 30 tisuća eura po obitelji, dok je drugi dokument za dodjelu stanova po posebnom dubrovačkom modelu gdje će se prvih 5, odnosno 10, godina plaćati najam stana, nakon toga će se isti ti stanovi morati otkupiti. Prema svim indikacijama ovaj model je zaživio, a vidimo kako bi mogao zaživjeti i na nacionalnoj razini – naglasio je gradonačelnik te dodao kako nisu nikome oduzimali stanove te da će vidjeti kako će do kraja mandata zbrinuti sve branitelje koje se nije zbrinulo preko 20 godina.

Na novinarski upit o kaznama koje se učestalo pišu zbog neprimjerenog parkiranja u Mokošici, gradonačlenik je rekao kako se isključivo i jedino kažnjava ljude koji parkiraju na zebri ili na mjesto za invalide, a nemaju dozvolu za to.

-Nikog drugog se na kažnjava u Mokošici dok se ne izgradi dovoljan broj parking mjesta da ljudi ne moraju parkirati na cesti. Naravno, kada parkirališta budu gotova, sankcije će se provoditi kao i svugdje u Gradu – istaknuo je.

Gradonačelnik se osvrnuo i na cestu Tamarić te projekt Vrtića Pčelica u Mokošici. Rekao je kako se nada da će Grad za cestu Tamarić dobiti dozvolu u sljedećih mjesec dana tako da mogu što prije krenuti s izgrdanjom cceste koja je ključna za promet u Mokošici te bi se tako riješio problem Ulice Bartola Kašića. Naime, upravo je za tu ulicu napravljeno idejno rješenje za izgradnju garaže.

-Također, nastavljamo s projektom vrtića Pčelica. Imamo u Mokošici puno projekata, ali jako joj puno toga nedostaje i koliko god mi radili, teško je ići u korak s činjenicom da su brojne stvari 30 godina stajale sa strane.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist