Aktualno

Gradonačelnik se obrušio na duList

Gradonačelnik se obrušio na duList

Na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je gradonačelnik Andro Vlahušić predstavio svoje suradnike i program za ovaj mandat, jedna od tema očekivano je bila i najava da Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika

  koji u svojim osnovama oduzima pravo upravljanja zidinama Društvu prijatelja dubrovačke starine te ga prepušta Zavodu za obnovu Dubrovnika, kojem istim zakonom mijenjaju vlasničku strukturu na način da će osnivači Zavoda biti većinski Republika Hrvatska, te u manjem omjeru Grad i Županija.

U osvrtu na negativne napise vezano uz ovaj vrhunac njegova sukoba DPDS-om Vlahušić je istaknuo kako gradonačelnik nije iznad Sabora, te kako nije on taj koji donosi Zakon. Pitao je novinare misle li da je bolje da se na zidinama vijori zastava sv. Vlaha, ili pak DPDS-a. 

– Tko je taj tko može reći da je stavljanje sv. Vlaha nasilje u Gradu. A vjerujte brojni su to tako doživljavali – rekao je Vlahušić postavio pitanje tko treba upravljati zidinama.
– Udruga građana bez nadzora i da plaća PDV ili Grad Dubrovnik, da svojim vlasništvom upravlja sam i ne plaća PDV– kaže Vlahušić te dodaje kako će se odraditi brzo preuzimanje.

– Prije mjesec i pol dana sastao sam se s Denisom Orlićem, Društvu je ponuđen novi ugovor. S Gradom. Odbili su ga, to je njihov izbor – kaže Vlahušić.

Pitanja (?) duLista isprovocirala gradonačelnika

Novinar duLista i potpisnik ovih redaka na konferenciji za novinare postavio je dva pitanja. Prvo se odnosilo na to hoće li Zavod za obnovu Dubrovnika sada preuzeti brigu za kulturne spomenike izvan Grada Dubrovnika, odnosno u obuhvatu bivše Dubrovačke Republike, poput Stonskih zidina i Soko kule.

– Naravno da hoće, nema razloga da to ne proširimo i na županiju. Zašto ne kod Metkovića financirati istraživanje Narone – odgovorio je sasvim korektno Vlahušić na naš upit, dok ga je potpitanje ipak malo izbacilo iz takta.

'Gospodin Orlić (predsjednik DPDS-a op.a.) je već najavio ustavnu tužbu, jeste li razgovarali možda o tome s Ministarstvom kulture?' glasilo je naše pitanje, na što je gradonačelnik odgovorio:
– Recite vi meni direktno, pitanje za vas direktno. Kako neprofitna ustanova može imati profit. Je li to profit Orlića, Macana ili Kapetanića? Tko nema profit, ne razumijem pitanje. Udruga ne može izgubiti profit ako je neprofitna, a da li netko drugi može osobno izgubiti profit, vjerojatno može – odgovorio je Vlahušić.

Na našu naznaku da pitanje nije postavljeno na osobnoj nego profesionalnoj razini, Vlahušić je nastavio:

– Ja odgovaram vrlo direktno. Osobno ili ne osobno, pitate osobno, pišete osobno, imenom i prezimenom, znate, tako da se može vrlo jasno vidjeti, kako medij za koji vi pišete se odnosi prema javnom dobru Grada. Vrlo direktno, od vlasnika do urednice, do novinara, ne mogu biti direktniji – nastavio je svoje izlaganje Vlahušić.

Obzirom da je ovo već drugi put da se Vlahušić u javnosti obrušava na duList kao medij, njegove urednike i novinare, (čemu se prvi puta nije pridodavala pažnja zbog profesionalnosti i ljudskosti), potpisnik ovih redaka na današnjoj konferenciji je istaknuo kako 'ne želi ulaziti u to tko koga mrzi i ne mrzi', te kako osobno ne podiže nikakvu tužbu, već s profesionalne strane postavlja pitanje 'je li se razgovaralo o tome na razini Ministarstva kulture – Grad Dubrovnik, Vlahušić nam je uzvratio.
– Vi me pitate je li moguće da neprofitna organizacija podnese ustavnu tužbu zbog gubitka profita? Ne može, osim ako netko drugi nema profita. E taj drugi ako tuži Hrvatski Sabor i Grad Dubrovnik biti će vrlo zanimljiva tužba, kako će obrazložiti, zašto je izgubio profit – kaže Vlahušić

Na odgovor je potpisnik ovih redaka istaknuo kako 'želi još jednom naglasiti kako su pitanja postavljena na profesionalnoj razini, ne na osobnoj, stoga nema ni potrebe da se odgovara na osobnoj razini', Vlahušić je uzvratio.

– Dobro, ja odgovaram direktno, vi pitate, ja odgovaram. Vi pišite što hoćete, svi drugi mogu prenijeti. Izbori su bili direktni i neposredni, nema potrebe varanja, šaranja, laganja – rekao je Vlahušić.

Na to je gradonačelniku uzvraćeno kako 'ne diže naš novinar ustavnu tužbu, već pretače informacije u pitanje', Vlahušić nam je uzvratio.

– Ok, hvala lijepa. Ja sam vam odgovorio na pitanje, ako želite to napisati, napišite, ako ne želite ne morate – poentirao je Vlahušić.

Cjelovitost ovog transkripta u smislu prenošenja potpunog i istinitog konteksta potpisnik ovih redaka jamči svojim novinarskim integritetom, a ukoliko netko želi napraviti dodatnu provjeru, može se obratiti bilo kojoj od redakcija, kako nacionalnih, tako i lokalnih u Dubrovniku i tražiti na uvid na audio/video zapis sa konferencije.

 

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist