Politika

GRADONAČELNIK ‘Oporba je neozbiljna i željna jednodnevne slave, protiv GUP-a 2014. bili su samo Srđevci’

GRADONAČELNIK 'Oporba je neozbiljna i željna jednodnevne slave, protiv GUP-a 2014. bili su samo Srđevci'

GUP Grada Dubrovnika je naše naslijeđe i ova gradska uprava mora poštivati dokumente koje smo naslijedili koliko god se s njima ne slagali – rekao je gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije na temu GUP-a Grada Dubrovnika.

Rekao je kako on nema nikakvu odgovornost za ovakav GUP, jer ga on i njegova gradska uprava nisu ni donosili, niti su o njemu raspravljali i glasali, niti su se tada uopće bavili im aktivnostima.
-Od prvog dana kad sam krenuo u kampanju govorim da GUP Grada Dubrovnika nije dobar i da ga treba mijenjati, ali postoji proces i procedura za to rekao je i dodao kako se izmjene i dopune GUP-a do danas nisu pokrenule zbog nove buffer zone. Odnosno, zadnje dvije godine trajalo je definiranje, a potom i usvajanje buffer zone, u kojoj je cijeli uži dio grada osim Montovjerne i dijela Lapada. Nakon što je UNESCO usvojio novu buffer zonu, Ministarstvo kulture pristupilo je izradi konzervatorske podloge, koja bi trebala biti gotova do travnja, i tek tad Grad može pokrenuti izmjene i dopune GUP-a. Tako bismo za 10 do 12 mjeseci, dakle u travnju iduće godine mogli dobiti izmijenjeni GUP.

-Na temelju konzervatorske podloge modificirat će se uvjeti gradnje unutar buffer zone. Nećemo ukidati građevinske čestice jer bi to dovelo Grad u situaciju sudskih sporova. Uvest ćemo mjeru prije svega u katnost i izgrađenost samih površina te ćemo na taj način osigurati nam u budućnosti ne niču zgrade poput one na Gimanu, pretjerane katnosti nego da tamo nikne neka obiteljska kuća – rekao je gradonačelnik dodavši kako je GUP razvojni dokument, dokument toka vremena počevši od doba prije demokracije do danas.

-U potpunosti smo svjesni činjenice kako isti ne odgovara mjeri i kako je s njim dopušteno nešto što nam se danas čini apsolutno apsurd. Međutim, to je stanje koje smo zatekli i fakt koji kao gradska uprava moramo poštivati – rekao je dalje, a potom se osvrnuo na oporbu, odnosno na gradske vijećnike i njihova priopćenja posljednjih dana.
-Kad ih sve grupiramo, možemo reći da se njihovi prijedlozi odnose na moratorij i ukidanje GUP-a. Kad to pročitate, izgledaju to kao dva sjajna prijedloga koja će u potpunosti riješiti sve probleme Dubrovnika. Kad sam prije mjesec dana nazvao našu oporbu Muppet show-om postojao je razlog za to. Ljudi su potpuno neozbiljni i predlažu nešto što zakonski nije utemeljeno i nije moguće. Naime, donošenjem Zakona o prostornom uređenju, koji je na snazi od 1. siječnja 2014. godine, više ne postoji mogućnost stavljanja moratorija na GUP. Moratorij kao fakt nije moguć. Lijepo je obratiti se građanima i to predložiti, ali to samo pokazuje koliko se radi o neozbiljnim likovima željnim jednodnevne slave, a iza toga na kraju ne leži ništa – rekao je Franković dodavši kako je ukidanje GUP-a procedura koja traje deset mjeseci, jednako koliko traju i ciljane izmjene i dopune.

-Cilj je donijeti novi GUP na osnovu podloga iz buffer zone. Pozivam naše vijećnike da prilikom iznošnja prijedloga prvo pročitaju zakone RH i vide je li nešto moguće – rekao je gradonačelnik dodavši kako komunalno redarstvo, u okviru svojih nadležnosti, redovito nadzire gradnju i sankcionira one koji krše pravila. Upozorio je i kako u Dubrovniku ne postoji građevinski inspektor, zbog bolovanja inspektorice, već isti mora dolaziti iz Ploča. Upozorio je na to, kaže, Ministarstvo istaknuvši kako je takvo stanje neodrživo s obzirom na intenzitet gradnje u našem gradu.
Istaknuo je i kako će prije pokretanja izmjena i dopuna GUP-a Grad ukinuti odluku o nedostajućim parkirnim mjestima za sve objekte, osim za one koji nemaju kolni pristup. Ta se odluka, naime, dosad zloupotrebljavala, a njenim ukidanjem svi će morati, sukladno GUP-u izgraditi dva parkirna mjesta za jednu stambenu jedinicu.

-Naš upravni odjel mora raditi sukladno zakonu i sukladno prostornom planu Grada Dubrovnika. Ako se u jednoj stavci ogriješe o GUP, dozvola ‘pada’ – rekao je odgovarajući na novinarski upit o reviziji rada gradskog odjela koji izdaje dozvole, dodavši kako je drugostupanjsko tijelo resorno Ministarstvo.
-Bio sam šokiran kad sam pročitao da je bivši gradonačelnik rekao da je direktno utjecao na izdavanje građevinskih dozvola. To znači da se miješate u neovisnost tog tijela koje je zakonski stavljeno kao neovisno. Kakve veze ja imam s izdavanjem građevinske dozvole? Nikakve. Niti je mogu požuriti, niti je mogu usporiti, niti je mogu poništiti – rekao je i dodao:

-Gradska uprava, djelatnici i službenici rade i razvijaju prostorno-planske dokumente sukladno gradskoj upravi odnosno onome tko je tu tom trenutku gradonačelnik. Izmjene i dopune GUP-a započete su 2011., a završile su 2014. i izglasane su od strane Gradskog vijeća sa samo tri glasa protiv, a to su bili Srđevci. Svi drugi su bili ili za ili suzdržani –rekao je gradonačelnik dodavši kako je tada osigurana veća katnost i veći volumen iskoristivosti svake čestice što je dovelo doizgradnje  zgrade na Gimanu. Uvedeno je tada, prisjetio se, i ‘protuzakonito povjerenstvo za lijepo koje je služilo za razne makinacije o kojima se danas vode određeni postupci te je Ministarstvo ukinulo povjerenstvo jer ono zakonski ne postoji’.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist