Politika

GRADONAČELNIK ‘Oporba je neozbiljna i željna jednodnevne slave, protiv GUP-a 2014. bili su samo Srđevci’

GUP Grada Dubrovnika je naše naslijeđe i ova gradska uprava mora poštivati dokumente koje smo naslijedili koliko god se s njima ne slagali – rekao je gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije na temu GUP-a Grada Dubrovnika.

Rekao je kako on nema nikakvu odgovornost za ovakav GUP, jer ga on i njegova gradska uprava nisu ni donosili, niti su o njemu raspravljali i glasali, niti su se tada uopće bavili im aktivnostima.
-Od prvog dana kad sam krenuo u kampanju govorim da GUP Grada Dubrovnika nije dobar i da ga treba mijenjati, ali postoji proces i procedura za to rekao je i dodao kako se izmjene i dopune GUP-a do danas nisu pokrenule zbog nove buffer zone. Odnosno, zadnje dvije godine trajalo je definiranje, a potom i usvajanje buffer zone, u kojoj je cijeli uži dio grada osim Montovjerne i dijela Lapada. Nakon što je UNESCO usvojio novu buffer zonu, Ministarstvo kulture pristupilo je izradi konzervatorske podloge, koja bi trebala biti gotova do travnja, i tek tad Grad može pokrenuti izmjene i dopune GUP-a. Tako bismo za 10 do 12 mjeseci, dakle u travnju iduće godine mogli dobiti izmijenjeni GUP.

-Na temelju konzervatorske podloge modificirat će se uvjeti gradnje unutar buffer zone. Nećemo ukidati građevinske čestice jer bi to dovelo Grad u situaciju sudskih sporova. Uvest ćemo mjeru prije svega u katnost i izgrađenost samih površina te ćemo na taj način osigurati nam u budućnosti ne niču zgrade poput one na Gimanu, pretjerane katnosti nego da tamo nikne neka obiteljska kuća – rekao je gradonačelnik dodavši kako je GUP razvojni dokument, dokument toka vremena počevši od doba prije demokracije do danas.

-U potpunosti smo svjesni činjenice kako isti ne odgovara mjeri i kako je s njim dopušteno nešto što nam se danas čini apsolutno apsurd. Međutim, to je stanje koje smo zatekli i fakt koji kao gradska uprava moramo poštivati – rekao je dalje, a potom se osvrnuo na oporbu, odnosno na gradske vijećnike i njihova priopćenja posljednjih dana.
-Kad ih sve grupiramo, možemo reći da se njihovi prijedlozi odnose na moratorij i ukidanje GUP-a. Kad to pročitate, izgledaju to kao dva sjajna prijedloga koja će u potpunosti riješiti sve probleme Dubrovnika. Kad sam prije mjesec dana nazvao našu oporbu Muppet show-om postojao je razlog za to. Ljudi su potpuno neozbiljni i predlažu nešto što zakonski nije utemeljeno i nije moguće. Naime, donošenjem Zakona o prostornom uređenju, koji je na snazi od 1. siječnja 2014. godine, više ne postoji mogućnost stavljanja moratorija na GUP. Moratorij kao fakt nije moguć. Lijepo je obratiti se građanima i to predložiti, ali to samo pokazuje koliko se radi o neozbiljnim likovima željnim jednodnevne slave, a iza toga na kraju ne leži ništa – rekao je Franković dodavši kako je ukidanje GUP-a procedura koja traje deset mjeseci, jednako koliko traju i ciljane izmjene i dopune.

-Cilj je donijeti novi GUP na osnovu podloga iz buffer zone. Pozivam naše vijećnike da prilikom iznošnja prijedloga prvo pročitaju zakone RH i vide je li nešto moguće – rekao je gradonačelnik dodavši kako komunalno redarstvo, u okviru svojih nadležnosti, redovito nadzire gradnju i sankcionira one koji krše pravila. Upozorio je i kako u Dubrovniku ne postoji građevinski inspektor, zbog bolovanja inspektorice, već isti mora dolaziti iz Ploča. Upozorio je na to, kaže, Ministarstvo istaknuvši kako je takvo stanje neodrživo s obzirom na intenzitet gradnje u našem gradu.
Istaknuo je i kako će prije pokretanja izmjena i dopuna GUP-a Grad ukinuti odluku o nedostajućim parkirnim mjestima za sve objekte, osim za one koji nemaju kolni pristup. Ta se odluka, naime, dosad zloupotrebljavala, a njenim ukidanjem svi će morati, sukladno GUP-u izgraditi dva parkirna mjesta za jednu stambenu jedinicu.

-Naš upravni odjel mora raditi sukladno zakonu i sukladno prostornom planu Grada Dubrovnika. Ako se u jednoj stavci ogriješe o GUP, dozvola ‘pada’ – rekao je odgovarajući na novinarski upit o reviziji rada gradskog odjela koji izdaje dozvole, dodavši kako je drugostupanjsko tijelo resorno Ministarstvo.
-Bio sam šokiran kad sam pročitao da je bivši gradonačelnik rekao da je direktno utjecao na izdavanje građevinskih dozvola. To znači da se miješate u neovisnost tog tijela koje je zakonski stavljeno kao neovisno. Kakve veze ja imam s izdavanjem građevinske dozvole? Nikakve. Niti je mogu požuriti, niti je mogu usporiti, niti je mogu poništiti – rekao je i dodao:

-Gradska uprava, djelatnici i službenici rade i razvijaju prostorno-planske dokumente sukladno gradskoj upravi odnosno onome tko je tu tom trenutku gradonačelnik. Izmjene i dopune GUP-a započete su 2011., a završile su 2014. i izglasane su od strane Gradskog vijeća sa samo tri glasa protiv, a to su bili Srđevci. Svi drugi su bili ili za ili suzdržani –rekao je gradonačelnik dodavši kako je tada osigurana veća katnost i veći volumen iskoristivosti svake čestice što je dovelo doizgradnje  zgrade na Gimanu. Uvedeno je tada, prisjetio se, i ‘protuzakonito povjerenstvo za lijepo koje je služilo za razne makinacije o kojima se danas vode određeni postupci te je Ministarstvo ukinulo povjerenstvo jer ono zakonski ne postoji’.

Pročitajte još

Vijećnici dali suglasnost investitorima za izgradnju i financiranje ceste na Babinom kuku

Andrea Falkoni Račić

BARAČ SMATRA ‘Dodjela prostora i javnih površina bez natječaja omogućuje politički reket’

Andrea Falkoni Račić

‘Srđevci će glasati za mene kad na Srđu napravimo repliku Kuće cvijeća’

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija