Politika

GRADONAČELNIK O FINANCIJAMA Likvidni smo i imamo novaca na računu!

GRADONAČELNIK O FINANCIJAMA Likvidni smo i imamo novaca na računu!

Vijećnik Jadran Barač (SDP) prvi je postavio pitanje gradonačelniku na sjednici Gradskog vijeća. Prvo se odnosilo na najavljenu spremnost za kupnju nekretnine HEP-a u Gružu za 8 milijuna kuna i to dodatnim zaduženjem te donacijama Blagih djela i DPDS-a.

-DPDS je objavio kako nema sredstava te prima socijalnu pomoć države za svojih 65 zaposlenika. Je li razumno kupovati nekretninu za 8 milijuna kuna, a koju treba dodatno adaptirati? – pitao je Barač.

Gradonačelnik je istaknuo kako je upućeno pismo namjere upravi HEP-a kojim je iskazan interes za kupnju, a isto pismo je uputio i Centar za socijalnu skrb. HEP je dao prioritet Gradu Dubrovniku.

-Cilj je da se zgrada kupi u manjem dijelu sredstvima Zaklade Blaga djela i DPDS-a, dok bi se značajnim dijelom financiralo iz kreditnih sredstava. Vjerujem da će do kupoprodaje doći, ali ne sada kad imamo privremenu vladu – rekao je Franković. Pričekat će se jesen za odluke.

Drugo pitanje odnosilo se na stanje financija.

-Među prvima smo upozorili da iza zdravstvene krize dolazi još veća, financijska ugroza. Prvi smo grad koji je uveo sustav nužnog financiranja. Gruba prva procjena bila je da ćemo 1. svibnja ući u financijski minus po tekućem računu i za to smo se pripremali. Uveli smo ‘cash pool’ sustav te smo uvezali sve tvrtke u vlasništvu Grada i javne ustanove. One zajednici ‘cash pool’ sustava daju veću financijsku stabilnost – rekao je.

-S OTP bankom dogovorili smo aranžman eventualnog ulaska u minus od 60 milijuna kuna, a predstavit ćemo ga na idućoj sjednici ako za to bude potrebe. Smanjili smo sve što je bilo nepotrebno te smo financijski likvidni, pozitivni i imamo novac na računu – rekao je dalje. U siječnju je Grad imao prihoda 31 milijun kuna, u veljači 32,5 milijuna te u ožujku 34 milijuna kuna. U travnju je ostvareno 17 milijuna kuna prihoda za razliku od prošlogodišnjeg travnja s 54 milijuna kuna prihoda.

-Zahvaljujući činjenici da smo od lani prenijeli višak od preko 20 milijuna kuna, uspjeli smo izbalansirati proračun, osigurati sva sredstva za sve ugrožene skupine te smo trenutno iznimno likvidni i vjerujem da ćemo tako ostati u nadolazeća dva mjeseca – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist