Aktualno

Gradonačelnik Ministarstvu: Naknada ostaje!

Gradonačelnik Ministarstvu: Naknada ostaje!

Naknada za prekomjernu upotrebu prometnica grada Dubrovnika ostaje, odlučio je to gradonačelnik Andro Vlahušić, unatoč suprotnom mišljenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Još 6. veljače Udruga prijevoznika Dubrovnika poslala je upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture poradi objašnjenja Naknade za prekomjernu upotrebu prometnica grada Dubrovnika. 

Naime, grad Dubrovnik uvodi Naknadu prema prijevoznicima ali s izuzecima kao što su TAXI i javni gradski prijevoz Libertas, te sva ostala vozila dostave, HP Pošte, Gradske čistoće i ostalih koji također koriste navedene prometnice na koje grad želi uvesti koncesije.

– Ovim putem Vas molim za Vaše pojašnjenje i zakonske regulative po kojim se jednoj strani pogoduje dok se drugoj strani onemogućava jednako tržišno natjecanje. – ističu u dopisu Ministarstvu iz Udruge prijevoznika Dubrovnik.

Tada je Ministarstvo poslalo očitovanje kako je 'prekomjerna uporaba javnih cesta uređena u članku 49. zakona o cestama, na način da pravne ili fizičke osobe u obavljanju čije gospodarske djelatnosti (eksploatacija mineralnih siroina, korištenje šuma, šumskog zemljišta i šumskih proizvoda, industrijska proizvodnja, izvođenje građevinskih radova i slično) dolazi do prekomjerne uporabe javnih cesta teškim ili srednje teškim vozilima, dužne su platiti naknadu za prekomjernu uporabu javne ceste'.

Nastavlja se u dopisu Ministarstva kako prema tome 'prijevoz putnika ne smatra jednom od gospodarskih djelatnosti iz stavka 1. članka 49. zakona, pa se prema tome, zakonska odredba ne može primjenjivati'. Tada je Ministarstvo uputilo zahtjev za očitovanjem o pravnoj osnovi naplate Naknade za prekomjernu upotrebu prometnica Gradu Dubrovniku.

Grad Dubrovnik odgovorio je Ministarstvu kako visina naknade za prometovanje autobusa ostaje ista, te su u dopisu naveli kako se potvrđuje postojanje pravnih neusklađenosti s prijašnjim aktima koji su regulirali promet turističkim autobusima.

Grad je izvijestio Ministarstvo kako je pristupio izmjeni predmetnih pravnih akata te će se utvrđene neusklađenosti ukloniti, a naplata ulaska autobusa u kontaktnu zonu povijesne jezgre vršiti kroz drugu pravnu formu, slično načinu na koji se naplata vršila prije 2013. godine.
Visina utvrđenih naknada po određenoj kategoriji vozila ostat će nepromijenjena.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist