Politika

STOL TU, STOL TAMO Dvije ure rasprave o 11 ‘kvadrata’, Barbinim kušinima i stranačkim iskaznicama

STOL TU, STOL TAMO Dvije ure rasprave o 11 'kvadrata', Barbinim kušinima i stranačkim iskaznicama

Izmjenama i dopunama korištenja javnim površinama izvan Povijesne jezgre Grad Dubrovnik legalizira postojeće stanje na terenu, a sve na temelju arhitektonskih snimaka koje su ugostitelji bili dužni dostaviti.

Prema riječima pročelnika Zdenka Medovića riječ je o usklađenju stanja.

-Ne razumijem se najbolje u javne površine, osim u kvadrate pa sam se prepao kad sam vidio odluku, ali drag mi je pročelniče da ste nam sad sve objasnili. Netko u prošlom vremenu nije radio svoj posao i godinama se na neki način žmirilo na nepravilnosti. Mi smo sad usklađeni s realnim stanjem na terenu van povijesne jezgre, a nismo dodavali nikakve nove stočiće i trpeze – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica u raspravi.

Ljubo Nikolić (Srđ je Grad) istaknuo je kako je bilo 15 zahtjeva za povećanje površine, a tri su nove površine.

-Ne kažem da ne treba povećavati, treba dati ljudima da rade, ali legaliziramo li s ovim postojeće stanje. Znači li to da smo planom predvidjeli 24 kvadrata, ali vidimo da godinama koristi 34 pa ćemo još tih 10 staviti u ugovor. Jesam li u pravu? Zbog čega je nastao propušteni prihod grada i zašto plan stalno prilagođavamo potrebama – pitao je Nikolić na što mu je pročelnik rekao kako je dijelom u pravu, a dijelom je sam dao odgovor.

-Legaliziramo stanje na terenu – ponovi je Medović.

-Imamo imena lokala, a oni se prodaju, mijenjaju imena, možemo li staviti broj čestice umjesto lokala – pitao je Miho Obradović (HNS).

Žustra rasprava povela se za javne površine unutar povijesne jezgre.

Amandman na odluku podnio je Ljubo Nikolić koji je istaknuo kako se predloženom odlukom krši načelo da se na Prijekome u jednom bloku kuća stolovi postavljaju s jedne strane, kao i načelo da se iz poprečnih ulica stolovi ne stavljaju na Prijeko.

Gradonačelnik Mato Franković također je podnio amandman uz objašnjenje, a sve zbog dva restorana – Lucin Kantun i Moskar.

-Poznato je da sam bio i bit ću za red. Zanimljivo je koja se prašina digla oko jedne javne površine, a još zanimljivije je kad mi je prije mjesec dana jedna osoba uputila prijetnju da će me dobro oprati određeni mediji ako tome i tome ne dodijelim površinu. Slažem se da gradu treba red i mi ga uvodimo. U ovom slučaju prilikom Izmjene i dopune Plana napravili smo jedan mali propust. Nije presedan da je u ulici Prijeko restoran ispod imao stolove i to je bilo i prije – rekao je Franković te nastavio:

-Kad smo rezali javne površine, jednom ugostiteljskom objektu, a to je Lucin kantun koji je imao 12,50 ‘kvadrata’ ukinuli 6,5 ‘kvadrata’ te smo ga ostavili na samo 6,50 metara četvornih. Čovjeku smo ugrozili egzistenciju i poništili ugovor, odnosno poništili smo mu stolove na Prijekome i smanjili mogućnost funkcioniranja. U tom trenutku restoran Moskar, koji sad traži javnu površinu, nije bio restoran već skladište kojega je iznajmljivao ugostitelj do i postavljao na tu površinu svoje stolove. Gospodin koji je iznajmio prostor priveo ga je svrsi i to je novi restoran na Prijekome. Ukupna površina na Prijekome za najam bila je 11 kvadrata. Oba ugostitelja podnijela su zahtjev za površinu na Prijekome koja se oslobodila jer je prethodni zakupac tu površinu otkazao. Ne radi se o novoj, dodatnoj javnoj površini nego o površini koju je netko napustio. Kako je prijepor izazvan sa svih strana i prijetnje su urodile plodom, razgovarao sam s članovima Povjerenstva i zamolio ih da razgovaraju s oba ugostitelja. Stoga predlažem da se konobi Moskar dodijeli umjesto predložena četiri, 8 kvadrata, a Lucinom kantunu umjesto 4 da se dodijeli 2,40 ‘kvadrata’. Ovim bi Lucin kantun sad imao 8,9 metara četvornih. Mislim da je ovo korektno i pošteno, a s tim su se usuglasila obojica obrtnika – objasnio je Franković.

-Naravno da su zadovoljni, što mogu jadni ljudi 6. srpnja. Imamo li plan za udovoljavanje željama ili plan upravljanja javnim površinama? – pitao je Nikolić.
-Danas radimo presedan. Postavlja se pitanje trebamo li dolaziti na sjednice nakon ovako filmski režiranih odluka – rekao je Nikolić.
Gradonačelnik mu je odgovorio:
-Kome sam to ja napravio štetu? Jesam li napravio štetu imidžu Grada, gradskim vijećnicima? Te vaše riječi populistički dobro zvuče. Davati to pravo jednom, a oduzimati drugome, stati na stranu novog ugostiteljskog objekta, a ignorirati starog… Prva javna površina koju ću ja dodijeliti jest ova Moskaru. Nikad nikome nisam dodijelio javnu površinu. Ovo je novi ugostiteljski objekt koji se otvorio u bivšem skladištu. Što sam krivo napravio? Novom ugostiteljskom objektu dajemo površinu za normalan rad, a drugoga smo prije godinu dana oštetili. Oboje će raditi do 2019., a onda ide sve nanovo. Onda idu veliki, bolni rezovi. Podržavam da svima koji izlaze u druge ulice ukinemo te javne površine i samo to da napravimo za tih 17 objekata, srezat ćemo javne površine za preko 35 posto. Čvrsto stojim iza toga da to treba napraviti. Ovdje se radi o par mjeseci – rekao je Franković.

Blaž Pezo istaknuo je Nikolićev amandman pun rupa i netočnosti.

-Koga to mi zastupamo i kako? – pitao je Nikolić gradonačelnika.

-Ovaj amandman je ispravak prvotne pogreške i korektan je prema oba ugostitelja uzevši u obzir sve okolnosti – rekao je gradonačelnik, dodavši kako s nestrpljenjem iščekuje 2019. godinu i rezanje stolova.

-Nemojte kroz medije sotonizirati mene i moju ulogu u ovome – poručio je Nikoliću Blaž Pezo.

-Ovo je jedino što ste sad mogli učiniti. Zašto se prema Planu nije reagiralo i zašto se upit nije riješio od 22. ožujka nego se od ovoga stvorila afera? – pitao je Nikolić.

-Postoje prioriteti, a to nisu bili stolovi – odgovorio mu je Franković.

Dijelile su se i lekcije iz demokracije između Peza i Nikolića.

-Ovaj bi se dokument trebao zvati Plan ugovora s ugostiteljima jer mi prostorom ne upravljamo. Pogazit ćemo načelo da se Prijeko ne koristi s obje strane i imat ćete još veći kaos – rekao je gradonačelniku Nikolić.

-Naslijedili smo krnju i naopaku odluku. Idealna nije, i svjesni toga sve smo ograničili na 2019. godinu. Nikome nismo dali dugoročne ugovore i 2019. godine kada predvidimo sve pa i to hoće li netko u budućnosti uzeti skladište i otvoriti restoran, moći ćemo sklapati s ugostiteljima višegodišnje ugovore koji će im osigurati sigurnost u poslovanju, a nama olakšati posao – objasnio je Franković dodavši kako će se sve ‘resetirati’ iduće godine uz očekivanu bunu.

-Tko će za tebe glasati za 4 godine, rekao mi je kolega Goran. Ne mora nitko, ali hoću uvesti red – govorio je gradonačelnik.

-Postoji Plan korištenja javnim površinama i po njemu radi Povjerenstvo. Nikakav se nered neće i ne može dogoditi što smo više puta dokazali – replicirao je Pezo Ljubu Nikoliću.

-Ako je ovo sukladno planu, je li u postojećem planu ova površina na južnoj strani Prijekoga – pitao je Nikolić, na što mu je gradonačelnik objasnio kako je tih 11 ‘kvadrata’ koristio objekt koji se nalazio u neposrednoj blizini i od te je površine odustao.

-Stalno se spominje nepravda koja je nanesena Lucinom kantunu. Na koji način je dobio stolove? Na silu. Da ste na vrijeme riješili zahtjev gospara Luka Besjedice, ne bi uopće bilo rasprave. Vjerojatno ste čekali da se i ovaj drugi javi pa da donesete odluku. Isti predsjednik povjerenstva meni je odbio stolove i to na najširem dijelu Prijekoga, a danas dopušta stolove – rekao je Obradović.

-Lucin kantun se odmah po novoj godini žalio da su mu oduzeti stolovi i njegova je žalba bila prije ovog novog – odgovorio mu je Pezo dodavši kako je Lucin kantun dva puta bio odbijen prije nego mu je odobrena površina.

-Lucin kantun se više puta žalio i tražio je javnu površinu u njegovoj ulici što bi značilo mijenjanje plana i to smo odbili – objasnio je Franković.

-Kad ćete skinuti kušine sa skalina? – pitao je gradonačelnik Miha Obradovića budući da se na skalinima, gdje nije dobio javnu površinu, vide samo kušini s natpisom ‘Barba’, a Obradović je konstatirao kako nije dobio stolove jer nema ‘iskaznicu’.

-Imam jedan ili dva kušina i gosti ih iznesu – odgovorio je gradonačelniku Obradović, dodavši kako je preko milijuna kuna isplatio najma za četiri godine za 37 ‘kvadrata’.

-Koliko se puta ponavljao natječaj dok on nije dobio prostor – rekao je Blaž Pezo Obradoviću, a kasnije mu je poručio ‘Ne laje pas radi sela nego radi sebe’.

-Građani moraju znati kriterije, odnosno uvjete dodjele javnih površina, da se ne stvori dojam kako je bitna stranačka iskaznica – rekao je Jadran Barač (SDP).

-Kako smo mi bogat grad kad o 11 kvadrata raspravljamo dvije ure. Dvije ure raspravljamo o dva stola gore, dolje – rekao je pred kraj iscrpne rasprave Marko Potrebica (HDZ) koji je stao u obranu Blaža Peza.

Većinom glasova odluka je usvojena.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist